Εύθραυστη παραμένει η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις τράπεζες, με τις αγορές την Παρασκευή να επιστρέφουν σε αρνητικό έδαφος με επίκεντρο της τραπεζικές μετοχές. Οι παρεμβάσεις σε Ελβετία και ΗΠΑ έκαναν τον πανικό να υποχωρήσει, όχι όμως και τον φόβο για ρωγμές στο τραπεζικό σύστημα που μπορεί να προκαλέσουν ντόμινο συνεπειών και νέες χρεοκοπίες, με την κατάρρευση των τραπεζικών χρηματιστηριακών δεικτών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να κυμαίνεται μεταξύ -10% με -12%.
Στην περίπτωση της Credit Suisse, οι πυρετώδεις συνεδριάσεις θα συνεχιστούν και μέσα στο Σαββατοκύριακο, μιας και η UBS φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις για πιθανή εξ’ ολοκλήρου ή ενός μέρους εξαγοράς της. Νωρίτερα, η Credit Suisse κέρδισε λίγο χρόνο, από το σωσίβιο των 50 δις ευρώ της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας, όμως ο ενθουσιασμός των επενδυτών κράτησε μόλις μία ημέρα. Η μετοχή της βρέθηκε και πάλι σε χαμηλά επίπεδα κι έκλεισε με συνολικές απώλειες για την εβδομάδα 17,59%.
Οι δείκτες σε Wall Street και Ευρώπη ανέκαμψαν μόλις για μία ημέρα, παρά τη «γενναία» παρέμβαση, με την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας να παρέχει ρευστότητα ύψους 50 δις ευρώ στη Credit Suisse και 11 τραπεζικούς κολοσσούς να καταθέτουν 30 δις δολάρια στη First Republic ως μία κίνηση εμπιστοσύνης για τη βιωσιμότητά της την περασμένη Πέμπτη, όμως η εβδομάδα έκλεισε με απώλειες.
Η χειρότερη εβδομάδα των ευρωαγορών εδώ και πέντε μήνες
Ο πανικός κυριάρχησε στις αγορές αυτή την εβδομάδα εξαιτίας της κρίσης της Credit Suisse την περασμένη Τετάρτη, παρασύροντας τις τραπεζικές μετοχές και οδηγώντας τις ευρωαγορές στη χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων πέντε μηνών.
Την Παρασκευή, οι ευρωαγορές έχασαν γρήγορα τα κέρδη που απέκτησαν το πρωί της ίδιας μέρας, κλείνοντας με απώλειες άνω του 1,3%. Ειδικότερα, ο γερμανικός Dax έκλεισε με απώλειες 1.33% και ο γαλλικός CAC 40 με απώλειες 1,43%. Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx έκλεισε με απώλειες 1,3%, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να καταγράφουν τη μεγαλύτερη απώλεια κερδών για την εβδομάδα που πέρασε.
Οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν στον τραπεζικό δείκτη με -2,6% και οι τράπεζες BNP Paribas, Allianz και UBS να καταγράφουν απώλειες μεταξύ 1% και 3%.
Οι απώλειες της εβδομάδας για τον τραπεζικό δείκτη ξεπέρασαν το 12%.
Σύμφωνα με τον Jeffrey Kleintop, επικεφαλής στρατηγικό αναλυτή επενδύσεων στην Charles Schwab & Co., σε δηλώσεις του στο Reuters, οι κεντρικές τράπεζες έκαναν τη σωστή κίνηση, αλλά θα πάρει κάποιο χρόνο αυτό να αποτυπωθεί και στις αγορές.
Τη γενικότερη πτώση των δεικτών τροφοδότησαν και τα στοιχεία για τον δομικό πληθωρισμό στην ευρωζώνη, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια και παραμένει υψηλός.
Συνολικά για την εβδομάδα, ο ευρωπαϊκός δείκτης υποχώρησε κατά 4%, ενώ η μετοχή της Credit Suisse συνέχισε την καθοδική της πορεία κλείνοντας στο -8% εν μέσω σεναρίων για την επόμενη ημέρα.
Η παρέμβαση Λαγκάρντ, μετά την αύξηση κατά 0,5 των επιτοκίων από την ΕΚΤ, δεν κατάφερε να διατηρήσει το ράλι της Πέμπτης, ενώ οι δηλώσεις των εποπτικών αρχών της ΕΚΤ ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διάχυσης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες δεν κατάφεραν να περιορίσουν τις ανησυχίες.
Με το βλέμμα στραμμένο στη Fed
Στη Wall Street, οι αγορές παραμένουν νευρικές, με την συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο των επενδυτών. Τα στοιχήματα των επενδυτών δίνουν 60% στην πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης την ερχόμενη εβδομάδα.
Η Moody’s έχει ήδη υποβαθμίσει ως αρνητικό το outlook για το αμερικάνικο τραπεζικό σύστημα –σε αντίθεση με την Ευρώπη, στην οποία δεν είδε κινδύνους- και τα σενάρια ότι η Fed ίσως αναβάλλει μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων στη σκιά της κρίσης των χρηματαγορών πληθαίνουν.
Η εβδομάδα έκλεισε για τη Wall Street mε νέες βαριές απώλειες, με τον δείκτη KBW Nasdaq Bank, που παρακολουθεί την πορεία 24 μεγάλων αμερικανικών τραπεζών να υποχωρεί κατά 5,25%, ενώ οι συνολικές του απώλειες σε επίπεδο εβδομάδας ξεπέρασαν το 10%.
Ο Dow Jones έκλεισε στις 31.861,98 μονάδες με απώλειες -1,19%, ο S&P 500 ολοκλήρωσε στις 3.916,64 μονάδες με πτώση -1,10% ενώ ο Nasdaq στις 11.630,51 μονάδες με βουτιά -0,74%.
Η First Republic είδε τη μετοχή της να καταρρέει, μία μέρα μετά την ανάσα που της έδωσαν 11 τραπεζικοί κολοσσοί της Wall Street, κατά 32.8%.
Οι επενδυτές δεν πείστηκαν ούτε από το συνολικό δανεισμό κατά 164,8 δις δολάρια των αμερικανικών τραπεζών από τη Fed, σε μία απόπειρα αποκλιμάκωσης των πιέσεων.
Διαβάστε επίσης:
Άνοδος 2,6% για το χρυσό, με τις καλύτερες αποδόσεις των τελευταίων 11 μηνών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή