ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η stalker πλατινομαλλούσα
Ο Ντόναλντ Τραμπ διαμορφώνει το υπουργικό συμβούλιο με το οποίο θα κυβερνήσει μετά τις 20 Ιανουαρίου οπότε θα ορκιστεί επισήμως ως ο 47ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, με τα πρόσωπα που θα αναλάβουν χαρτοφυλάκια να προκαλούν ήδη σοβαρούς προβληματισμούς.
Ανάμεσά τους, ο νέος Υπουργός Υγείας Ρόμπερτ Κένεντι δηλώνει αντεμβολιαστής, ο νέος Υπουργός Ενέργειας Κρις Ράιτ δεν αποδέχεται την κλιματική αλλαγή ενώ ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, ο Ελον Μασκ αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα «υπερυπουργού» ώστε να επιτυγχάνεται η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου.
Επίσης, ουδείς γνωρίζει σε ποιο βαθμό θα εφαρμοστεί η ρητορική των δασμών, στο 60% για τις κινεζικές εισαγωγές και στο 10-20% για τις λοιπές εισαγωγές καθώς ο Τραμπ θεωρεί ότι η πολιτική αυτή θα συμβάλει στην αναγέννηση της βιομηχανίας των ΗΠΑ, ενώ άγνωστο είναι το μίγμα μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής έχοντας προαναγγείλει περαιτέρω μειώσεις των συντελεστών στο φόρο εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα και τις εταιρείες.
Την ίδια ώρα, ο Τζο Μπάιντεν, Πρόεδρος των ΗΠΑ για 2 ακόμη μήνες, επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, με τους Ρώσους να αντιδρούν, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για κλιμάκωση της έντασης, στην παρούσα φάση τουλάχιστον.
Παράλληλα, η Πρόεδρος της Κομισιόν διαμαρτύρεται για την αποστολή προμήθειας στρατιωτικού υλικού από το Πεκίνο στη Μόσχα.
Τα παραπάνω δεδομένα διαμορφώνουν ήδη σκηνικό αύξησης του γεωπολιτικού κινδύνου με την αβεβαιότητα να αυξάνεται στην παγκόσμια οικονομία, καθώς η παγκοσμιοποίηση απειλείται και οι Κεντρικές Τράπεζες, ιδιαίτερα η Federal είναι πιθανό να αναθεωρήσει την πολιτική μείωσης των παρεμβατικών επιτοκίων σε συνέχεια της μέχρι τώρα εκτίμησης για τιθάσευση του πληθωρισμού.
Σαν αποτέλεσμα, οι αγορές κινούνται με νευρικότητα καταγράφοντας εκτεταμένες ρευστοποιήσεις μετά από τις ιστορικά υψηλές επιδόσεις που κατέγραψαν προηγουμένως, ιδιαίτερα οι δείκτες στη Wall Street.
Στην ελληνική οικονομία, η εκτίμηση της Ε.Ε. είναι για ρυθμό μεγέθυνσης 2,3% το 2025 και χρέος ως προς το ΑΕΠ που θα υποχωρήσει στο 142,7% το 2026.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Bofa εκτιμά ότι η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4% την περίοδο 2024-27, ταχύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αναβαθμίζοντας τις τιμές στόχους στις τράπεζες αλλά και σε αλλά blue chips όπως το ΔΑΑ και το Jumbo.
Όμως, η Morgan Stanley περικόπτει τις τιμές στόχους των τραπεζικών μετοχών επικαλούμενη την επερχόμενη μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων παρά τις διαβεβαιώσεις των διοικήσεων ότι σχεδιάζεται πιστωτική επέκταση ύψους 10 δις. ευρώ για το 2025 για να διασφαλιστεί η συνέχιση της βελτίωσης της οργανικής κερδοφορίας.
Παράλληλα, η καθαρή κερδοφορία εταιρειών με συμμετοχή πάνω από το 50% της κεφαλαιοποίησης (30 περίπου), φτάνει το 4% για το 9μηνο προοιωνίζοντας ανάλογη επίδοση για το σύνολο του έτους.
Όμως, τα παραπάνω δεν φαίνεται να προσμετρώνται από τους επενδυτές καθώς η επενδυτική ψυχολογία συνεχώς επιδεινώνεται, με το κύμα των καθημερινών ρευστοποιήσεων να οδηγεί τον ΓΔ σε πτωτική κίνηση.
Είναι το αποτέλεσμα των συσσωρευόμενων «μαύρων κύκνων» του διεθνούς περιβάλλοντος που μεγεθύνουν καθημερινά την αβεβαιότητα και αυξάνουν την αποστροφή προς τους επενδυτικούς κινδύνους, με τη ρευστότητα ωστόσο να έχει διακόψει τις τοποθετήσεις προς το επενδυτικό καταφύγιο που συνήθως προτιμά, δηλαδή το χρυσό.
Επιπλέον, η διαγραφή Σαμαρά από το κυβερνών κόμμα διαμορφώνει σενάρια που επανεισάγουν τον πολιτικό κίνδυνο, ενόψει των συζητήσεων για τις ελληνοτουρκικές διαφορές αλλά και για την επιλογή του προσώπου που θα αναλάβει την Προεδρία της Δημοκρατίας στους πρώτους μήνες του 2025.
Οι ψυχραιμότεροι ωστόσο επενδυτές που αποφασίζουν με μεσομακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, έχουν την ευκαιρία να διαμορφώσουν ένα χαρτοφυλάκιο από τα ελληνικά blue chips δεικτοβαρών τίτλων και άλλων από τη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση με ελκυστικές τιμές κτήσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτές είναι απίθανο να γίνουν ακόμη πιο δελεαστικές στη συνέχεια !
Διαβάστε επίσης