Επιφυλακτικοί για την ανάκαμψη ακόμα και άνω του 3% που σημειώθηκε την Τρίτη είναι oι JP Morgan, Morgan Stanley, Berstein, American Century, προειδοποιώντας του επενδυτές να κρατήσουν αμυντική θέση.

Το άνοιγμα της Wall Street την Τετάρτη επιβεβαίωσε την αστάθεια στις αγορές, με τον S&P 500 να ανοίγει με μικρή πτώση, ενώ ο Nasdaq διατήρησε κάποια συγκρατημένα κέρδη.

1

«Είναι ένα επικίνδυνο στοίχημα η μεγάλη έκθεση σε πολλά assets», δήλωσε ο Richard Weiss, επικεφαλής επενδύσεων στη American Century. «Δεν ξέρουμε πόσο παρατεταμένη θα είναι αυτή η επιβράδυνση ή ύφεση στην οικονομία».

Για τον Jin Yuejue, ειδικό σε επενδύσεις με έκθεση σε πολλαπλά περιουσιακά στοιχεία, της JPMorgan Asset Management, οι επενδυτές πρέπει να προετοιμαστούν για μια εκτεταμένη περίοδο ανάπτυξης με «πτωτική τάση». Δηλαδή, όπως εξήγησε, αυτό σημαίνει να κρατήσουν μια αμυντική θέση στο χαρτοφυλάκιό τους.

«Θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί», ανέφερε στο Bloomberg Radio.

«Είμαστε underweight στις μετοχές και πιστεύουμε ότι υπάρχει κίνδυνος στα έσοδα των εταιρειών για τους επόμενους έξι με δώδεκα μήνες», προειδοποίησε.

Υπάρχουν βέβαια κι αυτοί που ποντάρουν στην αισιοδοξία των επενδυτών, οι οποίοι περιμένουν κέρδη από τις εταιρείες. «Όλοι περιμένουν να επιστρέψει η κερδοφόρα περίοδος για τις εταιρείες και σκέφτονται γιατί να περιμένουμε για να αγοράσουμε;», αναφέρει ο Christofer Murphy της Susquehanna International.

Έχουν τελειώσει τα sell-off;

Επτά κλάδοι του S&P 500 σημείωσαν την Τρίτη άνοδο άνω του 3% και μόνο εννέα μετοχές υποχώρησαν. Τα θετικά νέα από τα εταιρικά κέρδη αλλά και η έρευνα της BofA ότι οι αγορές πλέον έχουν τιμολογήσει τους κινδύνους της οικονομίας είναι κάποιοι από τους λόγους γι’ αυτή την άνοδο.

Αντίθετη άποψη εκφράζουν οι αναλυτές της Stanford C. Bernstein, προειδοποιώντας για νέα πτώση στις μετοχές, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, οι εκροές από τα μετοχικά κεφάλαια, πλην της περίπτωσης της Ευρώπης, μόλις άρχισαν.

Η εκτίμηση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη θέση της Bank of America, η οποία ανέφερε ότι τον Ιούλιο η έκθεση των επενδυτών σε μετοχές βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008 και η έκθεση σε περιουσιακά στοιχεία βρίσκεται σε επίπεδα που δεν έχουν καταγραφεί ούτε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, δίνοντας το σήμα ότι η τιμολόγηση των μετοχών έχει ολοκληρωθεί.

Τα χρηματιστηριακά ταμεία έχουν 181 δις. δολάρια σε καθαρές εισροές το 2022, ενώ τα ομολογιακά κεφάλαια έχουν πληγεί από εκροές 206 δις. δολαρίων, σύμφωνα με τη ΒofA.

Η BofA βλέπει σημάδια ενός βραχυπρόθεσμου ράλι των μετοχών τις επόμενες εβδομάδες, με τα βλέμματα των επενδυτών να βρίσκονται στην ενημέρωση των εταιρειών για τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου.

Η Morgan Stanley διαφοροποιείται αναφέροντας ότι οι ανακοινώσεις των κερδών θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αρνητικά για τις μετοχές τις επόμενες εβδομάδες.

Αισιοδοξία στις αγορές

Οι υποθέσεις για ανθεκτικότητα των κερδών των εταιρειών και για μη επιθετική σύσφιξη από τη Fed, έχουν επαναφέρει τις ελπίδες των επενδυτών, παρά το γεγονός ότι οι κίνδυνοι μιας παγκόσμιας ύφεσης και ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης παραμένουν.

«Το γεγονός ότι οι εταιρείες επιδεικνύουν κάποια ανθεκτικότητα στο υπάρχον περιβάλλον καθησυχάζει τους φορείς της αγοράς, οι οποίοι πλέον στοιχηματίζουν σε μία λιγότερο επιθετική νομισματική σύσφιξη της Fed από ό,τι αναμενόταν αρχικά», δήλωσε ο Pierre Veyret, αναλυτής στην ActivTrades. «Ακόμη και αν δεν έχουμε ξεφύγει ακόμα, όλο και περισσότεροι traders τείνουν τώρα να πιστεύουν ότι τα χειρότερα έχουν τελειώσει για τις αγορές μετοχών φέτος».

Κι αυτό το συναίσθημα ενισχύεται από το χειρότερο εξάμηνο για τον S&P 500 από την δεκαετία του 1970. Στο πρώτο εξάμηνο του 2022, 8 τρις δολάρια εξαφανίστηκαν από τον αμερικάνικο δείκτη.

Διαβάστε επίσης:

Κρίσιμο διήμερο για τις ευρωπαϊκές αγορές εν αναμονή των κινήσεων του Ντράγκι