ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ορισμένες από τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις, αποδεικνύεται σε βάθος χρόνου ότι αντιγράφουν τα χαρακτηριστικά των κερμάτων του ενός λεπτού του ευρώ… Έχουν δηλαδή διπλή όψη και ευτελή αξία.
Πρόκειται για εταιρείες που μπήκαν στον «ναό» του χρήματος, έγιναν πόλος έλξης επενδυτικών κεφαλαίων και σε κάποιες περιόδους μάλιστα βρέθηκαν να ανεμίζουν ψηλά το λάβαρο της αγοραίας αξίας των μετοχών τους. Η συνέχεια όμως έκρυβε πολύπλευρα αρνητικές εκπλήξεις. Γύρισαν όλα ανάποδα. Τα οικονομικά προβλήματα ήρθαν καλπάζοντας, οι δυσκολίες έγιναν ανυπέρβλητες και μοιραία έπεσαν οι τίτλοι τέλους. Με τους μετόχους να μένουν στην κυριολεξία με τον «μουτζούρη» στο χέρι..
Τουλάχιστον για το δίμηνο του περασμένου Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου, τα στοιχεία είναι αρκετά ευανάγνωστα για τις επιπτώσεις στον… άμαχο χρηματιστηριακό πληθυσμό. Ο αριθμός των ηλεκτρονικών μερίδων των ιδιωτών Ελλήνων επενδυτών, στις οποίες υπήρχε έστω μία μετοχή, έπεσε από τις 539.712 στις 518.706. Με άλλα λόγια μέσα αυτό το τελευταίο δίμηνο, μηδένισαν τα μετοχικά τους υπόλοιπα…21.006 μερίδες επενδυτών.
Ως τάξη μεγέθους, οι ηλεκτρονικές μερίδες που άδειασαν από μετοχές αντιστοιχούν στο περίπου 3,9% του συνόλου…Κάτι που ναι μεν φαντάζει ιδιαίτερα ψηλό, αλλά έχει την εξήγησή του. Διότι σχεδόν καθ΄ ολοκληρίαν οι μεταβολές αυτές οφείλονται στο γεγονός ότι αποκαθηλώθηκαν από το χρηματιστηριακό «ταμπλό» 9 εταιρείες οι οποίες ήταν επί μακρόν σε αναστολή διαπραγμάτευσης. Και από τις διαγραφές αυτές ,οι επενδυτές έχασαν και τυπικά την τελευταία τους επαφή με τις μετοχές… Δικαιώνοντας ίσως εκείνους που πιστεύουν πως και στις αγορές συμβαίνει ενίοτε ότι και με τα ορμητικά ποτάμια: Πνίγεσαι όχι γιατί έπεσες στα νερά, αλλά γιατί παρέμεινες βυθισμένος σε αυτά…
Από τα υψηλά των 4,2 δις στα 40 εκατ. ευρώ
Τον περασμένο Δεκέμβριο οι χρηματιστηριακές αρχές προχώρησαν στη διαγραφή των μετοχών των εταιρειών Βωβός, Τηλέτυπος, Πήγασος, Χατζηκρανιώτη και Άλφα Γκρίσιν. Για να ακολουθήσουν τον Ιανουάριο οι Ν.Ε.Λ, ΑΧΟΝ συμμετοχών, Κεραμεία Αλατίνη και Γιουρομπρόκερς. Όλες τους, έχοντας χρεοκοπήσει επιχειρηματικά, είχαν τεθεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης για διάστημα από 4 έως 9 χρόνια.
Πριν παγώσουν οι συναλλαγές τους, η συνολική χρηματιστηριακή τους αποτίμηση είχε διαμορφωθεί στα επίπεδα των 40 εκατ. ευρώ. Αξία σχεδόν μηδενική, αν αναλογιστεί κανείς πως όταν μπήκαν στο χρηματιστήριο αυτές οι 9 εταιρείες ( σε διαφορετικές χρονικές περιόδους η κάθε μία) είχαν αγοραία αξία 970 εκατ. ευρώ… Στο απόγειό τους (επίσης σε διαφορετικό χρόνο η κάθε μία) έφτασαν να αποτιμώνται στα…4,2 δισ. ευρώ. Ενώ για όσο διάστημα έμειναν στην αγορά, υλοποίησαν κεφαλαιακές αυξήσεις περίπου 540 εκατ. ευρώ…
Προφανώς σε όλη τη χρηματιστηριακή διαδρομή των εταιρειών αυτών κάποιοι λίγοι «παίκτες» θα έβγαλαν κέρδη, αλλά η συντριπτική τους πλειονότητα μέτρησε ζημιές. Μεγάλες ή μικρές. Κάτι που λίγο ώς πολύ συμβαίνει και με το 90% των ιδιωτών Ελλήνων επενδυτών, που τα τελευταία 20-25 χρόνια συγκαταλέγονται στις τάξεις εκείνων που πληρώνουν με κεφαλαιακές απώλειες το κυνήγι των χρηματιστηριακών αποδόσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρεία «Βωβός» είχε φτάσει τον Ιανουάριο του 2007 να έχει χρηματιστηριακή αξία στις παρυφές των 1,1 δις ευρώ, ενώ όταν ανεστάλη η διαπραγμάτευσή της ( τον Απρίλιο του 2017) η αξία είχε περιπέσει στα 10,3 εκατ. ευρώ.
Η τηλεοπτική εταιρεία «Τηλέτυπος» έφτασε να τιμολογείται χρηματιστηριακά στα 853,5 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του έτους 2000, για να βρεθεί τον Μάρτιο του 2016 όταν και «πάγωσε» η διαπραγμάτευσή του στα 6 εκατ. ευρώ.
Η εκδοτική εταιρεία «Πήγασος» από την κορυφή των 530 εκατ. ευρώ, έσβησε με αποτίμηση στα 1,7 εκατ. ευρώ. Η συμμετοχική ΑΧΟΝ από τα υψίπεδα των 578,2 εκατ. ευρώ, προσγειώθηκε στα 1,2 εκατ. ευρώ. Ενώ η ναυτιλιακή Ν.Ε.Λ από τα 513,1 εκατ. ευρώ πήγε στο τέλος στα 17.9 εκατ. ευρώ.
Οι διαγραφές του τελευταίου διμήνου, ήρθαν απλώς να καταδείξουν ότι οι επενδυτές που είχαν απομείνει έχασαν ότι τους είχε απομείνει. Χωρίς να είναι γνωστό το επιμεριζόμενο κόστος για την κάθε μία από τις 21 χιλιάδες ηλεκτρονικές μερίδες που έμειναν με τον «μουτζούρη». Καθώς σε αυτές υπήρχαν μόνο μετοχές των 9 εταιρειών που εξεμέτρησαν το ζήν…
Χιονοστιβάδα το άδειασμα των ηλεκτρονικών μερίδων
Οι περιπτώσεις αυτές μπορεί να είναι επίκαιρες, αλλά βεβαίως δεν είναι οι πρώτες ούτε και οι μοναδικές. Αφού στα τελευταία χρόνια δεκάδες εισηγμένες εταιρείες οδηγήθηκαν στη χρεοκοπία, για διάφορους λόγους. Άλλωστε ο «λαϊκός καπιταλισμός» που επαγγέλλονται τα χρηματιστήρια είναι άρρηκτα συνδεδεμένος και με τις αναπόφευκτες χρεοκοπίες. Σαν και το χριστιανικό βίο που είναι φύσει αδύνατον να απαλλαγεί από τις αμαρτίες…
Σε ότι αφορά τους ιδιώτες Έλληνες επενδυτές, τα τελευταία 15 χρόνια έχουν μηδενίσει τις θέσεις τους σε μετοχές… 637.141 ηλεκτρονικές μερίδες, ενώ την τελευταία 10ετία έχουν αδειάσει 382.711 μερίδες. Και τούτο γιατί στα τέλη του 2005 οι έχουσες μετοχές ηλεκτρονικές μερίδες ήταν 1.155.847, στα τέλη του 2019 έπεσαν στις 901.417 και τώρα είναι 518.706. Πρακτικά ο αριθμός των μερίδων που έκλεισαν είναι μεγαλύτερος, καθώς στην πορεία των χρόνων έχουν ανοίξει και άλλες από νέους επενδυτές.
Οι λόγοι της μείωσης είναι είτε επειδή διαγράφηκαν εισηγμένες εταιρείες ( συμπεριλαμβανομένων και των δημοσίων προτάσεων για έξοδο από το χρηματιστήριο) είτε επειδή οι ιδιώτες Έλληνες επενδυτές αποφάσισαν να εκποιήσουν ότι τους είχε απομείνει.
Σήμερα, η συγκεκριμένη επενδυτική κατηγορία των Ελλήνων ιδιωτών που εξακολουθεί να έχει μετοχές εισηγμένων εταιρειών, διαθέτει «χαρτιά» συνολικής αξίας 7,8 δις ευρώ. Επίσης και όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, από το σύνολο των ενεργών ηλεκτρονικών μερίδων όλης της αγοράς, το 51,7% έχει μετοχές μίας και μόνο εταιρείας, ενώ για το 77,4% η αξία του χαρτοφυλακίου είναι κάτω από τα 3.000 ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
«Κύμα» μετανάστευσης στη… Wall Street των ιδιωτών Ελλήνων επενδυτών – Οι ανατροπές που έχουν συμβεί
Ποια είναι η αξία του χρυσού της Ελλάδος και πώς χάθηκε μισό δισ. στους δύο τελευταίους μήνες
Oλική επαναφορά για τα τραπεζικά Tier 2 με κέρδη μέχρι 121,7% από τα χαμηλά τους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών