Η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (η Federal Reserve) και η ΕΚΤ ολοκλήρωσαν τις επιτοκιακές αυξήσεις του Ιουλίου κατά 25 μ.β., την 11η και 9η συνεχόμενη αντιστοίχως. Με τους αναλυτές να πιθανολογούν τη διακοπή των αυξήσεων τον Σεπτέμβριο, αν και οι γερακίσιες φωνές επιμένουν ότι πρέπει να συνεχιστούν μέχρις ότου ο πληθωρισμός υποχωρήσει στο 2% (στο 5,3% τον Ιούλιο στην Ευρωζώνη, στο 3% στις ΗΠΑ τον Ιούνιο).

Την ίδια ώρα, το σενάριο της ύφεσης δείχνει να απομακρύνεται καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 2,4% στις ΗΠΑ στο 2ο τρίμηνο αλλά και κατά 0,3% στην Ευρωζώνη υποβοηθούμενο από τις επιδόσεις στην Ισπανία και τη Γαλλία.

1

Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ αναπροσαρμόζει στο 3% την πρόβλεψή του για το ρυθμό μεγέθυνσης της παγκόσμιας οικονομίας το 2023.

Το σκηνικό αυτό επιτρέπει τη διατήρηση του θετικού momentum στις διεθνείς αγορές, ιδιαίτερα στη Wall Street με τις θέσεις απασχόλησης της οικονομίας να αυξάνουν διατηρώντας την ανεργία μόλις στο 3,6%, ενώ η συσσώρευση των δεικτών είναι το βασικό χαρακτηριστικό και των ευρωπαϊκών αγορών. Με τον δείκτη PMI του Ιουλίου (βιομηχανικές παραγγελίες) ωστόσο  να υποχωρεί στην Ευρωζώνη προκαλώντας αναταράξεις στις ευρωπαϊκές αγορές.

Στην ελληνική οικονομία οι θετικές εξελίξεις συνεχίζονται.

Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 3 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Μάιο, ενδεικτικό της οικονομικής ευρωστίας που καταγράφεται.

Τα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών αρχών για τις συστημικές τράπεζες κατέγραψαν εξαιρετικές επιδόσεις για τις ελληνικές τράπεζες, με το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να είναι πάνω από 10% ακόμη και στο stress σενάριο του 2025 με δυσμενείς παραδοχές για το ΑΕΠ.

Οι εξαμηνιαίες επιδόσεις της Eurobank και της Πειραιώς καταγράφουν θεαματική κερδοφορία, προϊόν της ουσιαστικής βελτίωσης των καθαρών εσόδων από τόκους αλλά και του προμηθειακού εισοδήματος, με παράλληλη βελτίωση των δεικτών ΜΕΔ και κεφαλαιακής επάρκειας.

Παράλληλα, θεαματικές επιδόσεις καταγράφουν στα 6μηνά τους ο Τιτάν και ο Μυτιληναίος με τον τελευταίο να δρομολογεί επένδυση για παραγωγή γαλλίου, βασικής πρώτης ύλης για τους ημιαγωγούς, ώστε να καλυφθούν οι ευρωπαϊκές ανάγκες.

Με τα δεδομένα αυτά, θα ήταν λογικό να είχε συνεχίσει την ανοδική του κίνηση το ελληνικό χρηματιστήριο.

Όμως, η περιοχή των 1340 μονάδων του Γ.Δ. αποδείχθηκε ισχυρό όριο αντίστασης καθώς τα μεγάλα χαρτοφυλάκια συνεχίζουν τις ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών και άλλων δεικτοβαρών τίτλων, καθώς το +4,45% που καταγράφηκε για τον ΓΔ τον Ιούλιο συντηρεί τη διάθεση πολλών επενδυτών για την κατοχύρωση των υψηλών ετήσιων κερδών που έχουν ήδη καταγραφεί (+43% για τον ΓΔ και +70% οι τράπεζες στο 2023).

Οι συνθήκες κόπωσης επομένως διαμορφώνουν προϋποθέσεις για ενδεχόμενη πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γ.Δ. βραχυπρόθεσμα, με την περιοχή των 1.300 μονάδων να αποτελεί το πλησιέστερο όριο στήριξης, ενώ επιβαρυντικά επιδρά και το δυσμενές κλίμα λόγω των καταστροφών από τις μεγάλες πυρκαγιές του Ιουλίου στη Ρόδο, την Κέρκυρα, τη Μαγνησία και την Εύβοια.

Ωστόσο, η ιαπωνική R&I απέδωσε ήδη επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία και την Παρασκευή είναι η σειρά της Scope Ratings να ακολουθήσει, με τους δύο οίκους όμως να μη αναγνωρίζονται ακόμη από την ΕΚΤ.

Όμως, η ήδη αναγνωρισμένη καναδική DBRS που ανακοινώνει τη δική της έκθεση στις 8 Σεπτεμβρίου και αναμένεται, εκτός σοβαρού διαταρακτικού απροόπτου, να αναβαθμίσει το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας, εξέλιξη που θα ευεργετήσει πολλαπλά την ελληνική οικονομία και το χρηματιστήριο

Διαβάστε επίσης

Deutsche Bank: Πώς σχολιάζει τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank

Deutsche Bank: Πρωταθλητής στις αποδόσεις ο εγχώριος Γενικός Δείκτης

Η Optima επιβεβαιώνει τη δυναμική της Mytilineos για την τιμή-στόχο στα €45,90