• ΑΓΟΡΕΣ

    Ελπίδα για φρένο στην πτώση των τραπεζών από τα αποτελέσματα Alpha Bank και Εθνικής


    Σε… τραπεζικούς ρυθμούς αναμένεται να κινηθεί η αγορά και την επόμενη εβδομάδα.

    Ελπίδα για να στηθεί ανάχωμα στο κύμα των πωλήσεων υπάρχει από την Alpha και την Εθνική, που την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνουν τα αποτελέσματα της απελθούσας χρήσης του 2020.

    Την Τρίτη μετά το κλείσιμο της αγοράς ανακοινώνει τα αποτελέσματά της η Alpha και την Παρασκευή η Εθνική.

    Οι τράπεζες έχουν τεθεί στο στόχαστρο των επενδυτών.

    Πλέον, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της Πειραιώς και της πρόθεσής της να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και reverse split το κλίμα έχει στραβώσει για τα καλά.

    Βέβαια την Παρασκευή αργά το βράδυ έγινε γνωστό οτι (τo mononews.gr  ανήρτησε σχετικό ρεπορτάζ στις 20:50) για τους ξένους επενδυτές θα υπάρξει η διαδικασία της ιδιωτικής τοποθέτησης ενώ στην Ελλάδα θα ακολουθηθεί η διαδικασία της Δημόσιας Προσφοράς.

    Απαρχή όλων αυτών θα είναι το εύρος τιμών το οποίο και θα καθοριστεί από την τράπεζα.

    Σε ό,τι αφορά την κατανομή των κεφαλαίων που θα αντληθούν θα υπάρχει επιμερισμός για τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα σε υφιστάμενους μετόχους. Αν και ακόμη δεν έχει καθοριστεί ο επιμερισμός αυτός, πιστεύεται ότι θα καλύπτει τις θέσεις που ήδη έχουν στην τράπεζα οι ιδιώτες Έλληνες μέτοχοι.
    Πέραν τούτων, η τιμή διάθεσης θα καθοριστεί από το βιβλίο προσφορών στην ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και θα είναι κοινή και για τα δύο σκέλη της κεφαλαιακής αύξησης. Δηλαδή, για την ιδιωτική τοποθέτηση στο  εξωτερικό και τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα.

    Επίσης, στην Ελλάδα οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα εγγράφονται υποχρεωτικά στην ανώτατη τιμή του εύρους τιμών. Η προνομιακή κατανομή σε υφιστάμενους μετόχους θα αφορά μόνο τη Δημόσια Προσφορά στην Ελλάδα και όχι την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό.

    Τι λένε οι χρηματιστές

    Οικονομικά αποτελέσματα και ρεαλιστικές εκτιμήσεις για τη μείωση των κόκκινων δανείων από τις «ναυαρχίδες» του τραπεζικού κλάδου την Alpha και την Πειραιώς, ενδεχομένως θα μπορούσαν να ανακόψουν το κύμα των πωλήσεων στην Πειραιώς, παρατηρούσαν χρηματιστές.

    Ταυτόχρονα, ενώ η έκτακτη γενική συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς που θα εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου και το reverse split θα γίνει μετά από τρεις εβδομάδες δημιουργείται μείζον ζήτημα ως προς τα αντανακλαστικά της μετοχής μέχρι τότε.

    Ήδη, έχει περιέλθει σε φάση ακραίων διακυμάνσεων χάνοντας τουλάχιστον 50% της αξίας της σε τρεις μέρες και από κεφαλαιοποίηση άνω των 800 εκατ. ευρώ, βρίσκεται πλέον στα 444 εκατ. ευρώ!

    Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Μάνο Χατζηδάκη, «τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης μετά από έξι εβδομάδες ανόδου και αφού κατέγραψε νέο υψηλό 13 μηνών στην συνεδρίαση της Τετάρτης υποχώρησε γρήγορα προς τις 830 μονάδες. Στα θετικά των ημερών της διόρθωσης είναι η αποφόρτιση της υπεραγορασμένης εικόνα των ταλαντωτών μετά από ένα τριήμερο συνεχών πωλήσεων.

    Λόγω της ταχύτητας της ανόδου που προηγήθηκε αλλά και της κλίσης της ανόδου τα κομβικά σημεία της τάσης απέχουν 30 μονάδες από τα τρέχοντα επίπεδα.

    Οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών κινούνται ανοδικά στο εύρος 802/794 μονάδες, επίπεδο το οποίο συνιστά και την πρώτη βραχυπρόθεσμη στήριξη.

    Προς το παρόν η πτώση έχει χαρακτηριστικά διόρθωσης καθώς και ο τεχνικός δείκτης MACD φαίνεται να επιμένει ανοδικά ακόμα και στο ενδεχόμενο υποχώρησης προς τα επίπεδα στήριξης. Σε αυτό το επίπεδο φαίνεται να συνηγορεί και η πλαγιοανοδική γραμμή στήριξης που διέρχεται από τις 726 και 777 μονάδες.

    Η ένταση με την οποία η αγορά θα βρει «πάτημα» στο εν λόγω επίπεδο θα προσδιορίσει και το χαρακτήρα της κίνησης από τις 861 μονάδες.

    Η μεγάλη εικόνα παραμένει αισιόδοξη τα δεδομένα θα αλλάξουν μόνο σε ενδεχόμενη διάσπαση και κλείσιμο κάτω από τις 800 μονάδες.

    Συμπερασματικά θα αναμέναμε την συνέχιση των ταλαντώσεων που προκαλούν τα τραπεζικά απόνερα στις επόμενες συνεδριάσεις, ενδεχομένως σε πιο μικρή έκταση καθώς ο κλάδος έχει ισχυρό αποτύπωμα στην διαμόρφωση της ψυχολογίας και ακολούθως στην τάση της Αγοράς».



    ΣΧΟΛΙΑ