Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (Εurobank)
Οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι εκθειάζουν το επενδυτικό στόρι των ελληνικών τραπεζών και αναμένουν ισχυρές επιδόσεις από τις μετοχές τους. Οι ελληνικές τράπεζες μετά τις ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου και του εννεαμήνου έχουν να ποντάρουν σε τρία πολύ δυνατά «χαρτιά»: τα υψηλότερα μερίσματα τα επόμενα έτη, τα χαμηλότερα DTCs στον ισολογισμό τους και τις ιδιαίτερα ελκυστικές αποτιμήσεις τους.
- Για τη μετοχή της Eurobank, οι οίκοι JP Morgan, UBS, Morgan Stanley και Jefferies επισημαίνουν ότι η σύσταση για τη μετοχή είναι αγορά (buy) ή υπεραπόδοση (overweight) και με τιμή στόχο από τα 2,63 έως τα 2,90 ευρώ ή 40% με 45% υψηλότερα. Τα καθαρά κέρδη του γ’ τριμήνου ήταν 10% πάνω από το consensus της εταιρείας. Ο δείκτης αποδοτικότητας ενσώματων ιδίων κεφαλαίων RοTE ήταν 19,9% στο γ’ τρίμηνο και 19,2% στο εννεάμηνο, προκαλώντας αναβάθμιση των προβλέψεων σε δείκτη 17,5% για το 2024 από περίπου 16,5%, κυρίως λόγω των καλύτερων τάσεων των καθαρών εσόδων από τόκους (NII). Αυτό είναι με το πρώτο τρίμηνο με την ενοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας, φέρνοντας τον ισολογισμό της Eurobank κοντά στο όριο των 100 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 23% σε τριμηνιαία βάση. Τα περιθώρια ανόδου από την Ελληνική Τράπεζα ήταν ένα από τα βασικά σημεία εστίασης και η διοίκηση αύξησε επίσημα τον κανονικοποιημένο στόχο ROTE σε περίπου 15% από περίπου 13%, λόγω των συνεργειών εσόδων και κόστους, καθώς και της πιθανής αύξησης του ποσοστού συμμετοχής στο 100%. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης την απόκτηση άμεσου και έμμεσου μεριδίου περίπου 15% στην κυπριακή τράπεζα, το οποίο θα ανεβάσει το συνολικό ποσοστό ιδιοκτησίας της τράπεζας σε περίπου 69% μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Επιπλέον, ο δείκτης CET1 βελτιώθηκε κατά το ισχυρό ποσοστό 1,6% σε τριμηνιαία βάση σε 17,8%, χάρη στα οργανικά κέρδη και τη βελτιστοποίηση των RWA που σχετίζονται με τις αξιολογήσεις (16,9% μετά τη διανομή μερίσματος). Η τράπεζα σχεδιάζει να επιταχύνει την απόσβεση των υπολοίπων DTC και έχει αυξήσει τον στόχο του για πληρωμή το 2024 στο 50%.
- Για την Εθνική Τράπεζα, οι JP Morgan, UBS, Morgan Stanley και Jefferies επισημαίνουν ότι η σύσταση για τη μετοχή είναι αγορά (buy) ή υπεραπόδοση (overweight) και με τιμή στόχο από τα 9,70 ευρώ έως τα 11 ευρώ ή 30% με 45% υψηλότερα. Οι οίκοι επισημαίνουν ότι τα καθαρά κέρδη του γ’ τριμήνου ανήλθαν σε 315 εκατ. ευρώ και ήταν 4% υψηλότερα από το consensus, με τα καθαρά έσοδα από τόκους 2% υψηλότερα, οι αμοιβές 2% υψηλότερα και οι προβλέψεις 2% υψηλότερα, αντισταθμισμένες εν μέρει από το κόστος που ήταν επίσης 2% υψηλότερο. Συνολικά, αυτό οδηγεί σε 17,5% βασικό δείκτη ενσώματων ιδίων κεφαλαίων για το γ’ τρίμηνο, πολύ μπροστά από τις προβλέψεις για το 2024 για πάνω από 16%. Το NII εξελίσσεται καλύτερα από τις προσδοκίες, με την τριμηνιαία επίδοση να είναι αυξημένη κατά 1% σε τριμηνιαία βάση, αντανακλώντας καλύτερους όγκους και σε μεγάλο βαθμό σταθερά περιθώρια. Ο δείκτης CET1 βελτιώθηκε περαιτέρω κατά 40 μ.β. σε 18,7%, ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της πρόβλεψης 90 μ.β. για 40% πληρωμή από τα κέρδη του 2024. Η ΕΤΕ ανακοίνωσε σχέδια για την επιτάχυνση της απόσβεσης των υπολοίπων DTC, ωστόσο, τα μηνύματα για τη βραχυπρόθεσμη διανομή ήταν ηπιότερα από τις άλλες τρεις τράπεζες, παρά την καλύτερη στην κατηγορία κεφαλαιακή θέση, με τη διοίκηση να σηματοδοτεί “έως και 50%” πληρωμή από τα κέρδη του 2024, η οποία θα επιβεβαιωθεί στις αρχές του επόμενου έτους.
- Για την Alpha Bank, JP Morgan, UBS και Jefferies διατηρούν σύσταση αγορά ή υπεραπόδοσης με τιμή στόχο από τα 2,30 ευρώ έως τα 2,60 ευρώ με περιθώριο ανόδου από 50% έως 70%. Τα αναφερόμενα καθαρά κέρδη του γ΄ τριμήνου ύψους 167 εκατ. ευρώ και ήταν 2% υψηλότερα από το consensus της εταιρείας, με το καθαρό έσοδο από τόκους (NII) 2% καλύτερο, τις αμοιβές 2% καλύτερες, το κόστος 2% καλύτερο και τις προβλέψεις περίπου 20% καλύτερες. Το τριμηνιαίο αποτέλεσμα περιλαμβάνει εφάπαξ κόστος περίπου €50 εκατ. Με προσαρμογή για αυτό, τα κανονικοποιημένα κέρδη ήταν 229 εκατ. ευρώ περίπου 25% πάνω από το consensus, με δείκτη RοTE 13,5% στο γ’ τρίμηνο. Ο δείκτης CET1 pro-forma για τις υπόλοιπες συναλλαγές βελτιώθηκε κατά 50 μ.β. σε τριμηνιαία βάση σε 17,1% και η εταιρεία ανακοίνωσε σχέδια για την επιτάχυνση της απόσβεσης των DTCs, παρόμοια με τις ομοειδείς εταιρείες, με την παρουσίαση να σηματοδοτεί την καταβολή 50% από τα κέρδη του 2024 (έναντι 35% των δεδουλευμένων), τουλάχιστον για ενδεικτικούς σκοπούς προς το παρόν. Η τράπεζα έχει επίσης αναβαθμίσει τις προβλέψεις και τώρα βλέπει τα κέρδη ανά μετοχή για φέτος στα €0,34, που είναι περίπου 6% πάνω από το τελευταία consensus.
- Για την Τράπεζα Πειραιώς, οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι προτείνουν ανεπιφύλακτα συστάσεις αγοράς (buy) και υπεραπόδοσης (overweight) στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, με τιμές στόχους από 5 ευρώ έως 5,90 ευρώ που δίνουν περιθώριο ανόδου από 45% έως και 65% από τους οίκους των Goldman Sachs, JP Morgan, Citi, Morgan Stanley, Jefferies, Deutsche Bank και UBS. Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν ήταν ισχυρά, λαμβάνοντας υπόψη: 1) την αναβάθμιση των κατευθυντήριων γραμμών για το 2024, 2) την αναθεώρηση προς τα πάνω της πρόβλεψης για τη διανομή μερίσματος για το 2024, 3) την επισήμανση ενός ανοδικού κινδύνου στις κατευθυντήριες γραμμές για τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) το 2025, παρά τα χαμηλότερα επιτόκια και 4) την υπεροχή του καθαρού εισοδήματος του γ’ τριμήνου έναντι της πρόβλεψής της και του consensus. Η Πειραιώς στοχεύει τώρα σε δείκτη διανομής 35% από τα κέρδη του 2024 (από 30% προηγουμένως), με σχέδια να τον αυξήσει στο 50% το επόμενο έτος (έναντι εκτίμηση JPM 30%/40% και BBG consensus στο 27%/43%), που μεταφράζεται σε δυνητική απόδοση 8%/12% (εκτίμηση JPM). Αυτό καθίσταται εφικτό από τη φιλοδοξία της τράπεζας να επιταχύνει την απόσβεση των DTCs, η οποία φαίνεται να έχει ρυθμιστική υποστήριξη.
Διαβάστε επίσης
JP Morgan, UBS, Morgan Stanley, Jefferies “ψηφίζουν” ελληνικές τράπεζες μετά τα αποτελέσματα
Jefferies για Τράπεζα Πειραιώς: Η πιστωτική ανάπτυξη παραμένει ισχυρή