Θα βάλει άραγε η ενεργειακή Ελινόιλ έναν «Τίγρη» στη μετοχική μηχανή της;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα εξαρτηθεί πρωτίστως από την εξέλιξη του ανοικτού ακόμη επιχειρηματικού φλερτ, που φέρεται να υπάρχει για την εδώ και 19 χρόνια εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελινόιλ δέχεται «στενό μαρκάρισμα» με στόχο την εξαγορά της από Έλληνα εφοπλιστή. Ο οποίος εκτός των άλλων αποκόμισε σημαντικές υπεραξίες στις αρχές της περσινής χρονιάς, όταν και εκχώρησε τη μειοψηφική συμμετοχή του σε κορυφαία και άκρως αναγνωρίσιμη εταιρεία.

Ορισμένες ανεπίσημες πηγές αναφέρουν πως ανάμεσα στις δύο πλευρές έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες πυκνές επαφές και συζητήσεις. Χωρίς όμως να μπορεί να προδικαστεί η έκβασή τους.

Με χρηματιστηριακή αξία στα 49,5 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό στα 74,5 εκατ. ευρώ με βάση τα στοιχεία του 9μηνου του 2022, η Ελινόιλ ελέγχεται μετοχικά (κατά 63,8%) από το οικογενειακό χαρτοφυλάκιο του 84χρονου εφοπλιστή Σπύρου Καρνέση. Στο παρελθόν είχαν υπάρξει κινήσεις από ενδιαφερομένους αγοραστές (κυρίως funds) τις οποίες ο ίδιος είχε αποκρούσει εν τη γενέσει τους.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως φαίνεται να υπάρχει μια… ποιοτική διαφορά, με την έννοια των εξελισσόμενων διαπραγματεύσεων. Είναι άγνωστο αν αυτό οφείλεται σε αλλαγή πλεύσης του κατά κανόνα απρόβλεπτου και χαρακτηριζόμενου συνάμα ως ιδιόρρυθμου Σπύρου Καρνέση, ή εάν υπάρχει και κάποιου είδους «πίεση» για αποεπένδυση, ασκούμενη από τα τρία του παιδιά. Για τα οποία το κέντρο βάρους της ενασχόλησης πέφτει στον μεγάλης απόδοσης, ναυτιλιακό οικογενειακό όμιλο, με τα 19 πλοία.

Όπως λένε οι διαθέσιμες πληροφορίες ο «μνηστήρας» εφοπλιστής ενδιαφέρεται για την εξαγορά του συνόλου της συμμετοχής Καρνέση στην Ελινόιλ και όχι για κάποιο μικρό «πακέτο». Όντας ακόμη πρώιμο να υποστηριχτεί το αν και κατά πόσο έχει πέσει «στο τραπέζι» των διμερών συζητήσεων και κάποιο συγκεκριμένο τίμημα. Κάτι το οποίο βέβαια προϋποθέτει και τη διενέργεια εσωτερικού οικονομικού ελέγχου.

Η Ελινόιλ συνθέτει σήμερα έναν δυναμικό ενεργειακό όμιλο με ένα πανελλαδικό δίκτυο 560 πρατηρίων. Συγχρόνως εδώ και δεκαετίες κατέχει ηγετικό ρόλο στον χώρο του εφοδιασμού των βιομηχανικών μονάδων με καύσιμα και λιπαντικά. Δραστηριοποιείται παράλληλα με σημαντικές επενδύσεις σε όλες τις μαρίνες της Ελλάδος στον εφοδιασμό σκαφών αναψυχής, αλλά και στην εξυπηρέτηση της ποντοπόρου ναυτιλίας με λιπαντικά.

Εξυπηρετεί έναν μεγάλο αριθμό οικιών και κτηρίων με πετρέλαιο θέρμανσης, διαθέτοντας έναν ιδιόκτητο
στόλο βυτιοφόρων για τον σκοπό αυτό.

Τα τελευταία χρόνια, η Ελινόιλ έχει αναπτύξει μια πολύ έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, πουλώντας πετρελαιοειδή προϊόντα σε 4 Ηπείρους, και συγκαταλέγεται σε έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς της χώρας.

Στο 9μηνο της περσινής χρονιάς όλα τα μεγέθη της κινήθηκαν ανοδικά. Με τα καθαρά κέρδη να ανέρχονται σε 8,643 εκατ. ευρώ καταγράφοντας άνοδο 133,6%.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η Ελινόιλ προχώρησε στην εκχώρηση του 37% της Elin Verd στη Μότορ Όιλ έναντι τιμήματος 4,625 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο της αναδιαμόρφωσης του ενεργειακού μίγματος των δραστηριοτήτων της.

Χρηματιστηριακά η τιμή της μετοχής βρίσκεται στα επίπεδα των 2,08 ευρώ, έχοντας ενισχυθεί 20,1% στο τελευταίο εξάμηνο.

Εκ των πραγμάτων το δυνητικό ενδιαφέρον που φέρεται να έχει εκφραστεί για την εξαγορά της εισηγμένης, δεν είναι κάτι εύκολο να τελεσφορήσει. Καθώς η πλευρά Καρνέση δεν αντιμετωπίζει ζήτημα ρευστότητας και ως εκ τούτου μπορεί ανά πάσα στιγμή να διαφοροποιήσει τη στάση της, έχοντας την πολυτέλεια της σκληρής διαπραγμάτευσης. Ή ενδεχομένως βάζοντας στο «παιχνίδι» και κάποιον άλλον ενδιαφερόμενο.

Πάντως, στο όλο κάδρο των εξελίξεων υπάρχει και ο δικαστικός εμφύλιος στην εφοπλιστική οικογένεια. Καθώς τον περασμένο Φεβρουάριο οι δύο αδελφές και ο γαμπρός του Σπύρου Καρνέση, στράφηκαν εναντίον του με αγωγή που κατέθεσαν στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά. Όπως ισχυρίζονται στην αγωγή «με δόλιο και παραπειστικό τρόπο» ο Σπύρος Καρνέσης πήρε στα τέλη της περσινής χρονιάς από κοινούς λογαριασμούς 325,5 εκατ. δολάρια, τα μετέφερε σε αποκλειστικά δική του εταιρεία και τα ιδιοποιήθηκε.

Πρόκειται για μετρητά που είχαν συγκεντρωθεί στο κοινό «καλάθι» των αδιανέμητων κερδών από τη δραστηριότητα στην ποντοπόρο ναυτιλία.

Οι δύο αδελφές και ο γαμπρός του εφοπλιστή υποστηρίζουν ότι με βάση τα εταιρικά τους ποσοστά, όπως αυτά απορρέουν από ιδιόγραφο συμφωνητικό, τους ανήκουν τα περίπου 175 εκατ. δολάρια, από τα «επίμαχα» διαθέσιμα σε μετρητά.

Συνυπολογίζοντας στο μερίδιο που ζητούν να τους επιστραφεί και τα αναλογούντα, μη διανεμηθέντα μερίσματα.

Καθώς ήδη έχει υπάρξει και ανταλλαγή εξωδίκων ανάμεσα στα αντιμαχόμενα μέλη της οικογένειας, ο Σπύρος Καρνέσης φέρεται να υποστηρίζει ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία είναι δικά του και πώς η άλλη πλευρά ήταν υπάλληλοί του, που απλώς ο ίδιος ευεργετούσε…

Διαβάστε επίσης: