ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ΤΑΙΠΕΔ δρώντας από κοινού με το Υπερταμείο, το οποίο ελέγχει ποσοστό της τάξης του 25%, έχει βολιδοσκοπήσει την πλευρά του PSP (40%) και Κοπελούζου (5%) για την εισαγωγή των μετοχών του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Κι αν η τρέχουσα χρηματιστηριακή συγκυρία δεν είναι και η καλύτερη με το Χ.Α. να δέχεται τους κλυδωνισμούς της ενεργειακής κρίσης, του πληθωρισμού και του πολέμου στην Ουκρανία, η περίοδος που ακολουθεί, σύμφωνα με την ηγετική ομάδα του ΤΑΙΠΕΔ κ.κ. Δημήτρη Πολίτη (CEO) και Παναγιώτη Σταμπουλίδη (εντεταλμένος σύμβουλος) είναι άκρως ενδιαφέρουσα, αφού θα προετοιμαστεί μία μεγάλη δημόσια εγγραφή, η οποία έχει χρόνια να πραγματοποιηθεί στο Χ.Α., που τα τελευταία χρόνια φυλλοροεί από εταιρείες.
Άλλωστε, ο CEO του Χ.Α. κ. Γιάννος Κοντόπουλος έχει μιλήσει για την ανάγκη νέων εισαγωγών στο Χρηματιστήριο, προσελκύοντας νέα κεφάλαια στην αγορά που τελευταία βλέπει τους τζίρους να έχουν γυρίσει στα επίπεδα των εποχών της κατήφειας, των μνημονίων και του ΣΥΡΙΖΑ (μόλις… 42 εκατ. ευρώ χθες).
Με την εισαγωγή των μετοχών του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, αναλόγως με το ποσοστό που θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση, θα κατέλθουν αναλογικά τα ποσοστά σε ΤΑΙΠΕΔ, Υπερταμείο, αλλά και στους άλλους δύο βασικούς μετόχους.
Επίσης, ανάλογα την τιμή διαπραγμάτευσης και συν τω χρόνω, ΤΑΙΠΕΔ και Υπερταμείο, θα μπορούσαν να προβούν σε περαιτέρω μείωση της συμμετοχής τους μέσω placements. Σε κάθε περίπτωση, κύκλοι της αγοράς παραλληλίζουν την είσοδο του ΔΑΑ με την εισαγωγή παλαιότερα, του ΟΤΕ, ή των Ελληνικών Πετρελαίων ή των τραπεζών που είχαν προκαλέσει το σφοδρό ενδιαφέρον της αγοράς με συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επενδυτών.
Επισήμως πάντως, το ΤΑΙΠΕΔ κάνει λόγο σχετικά με την αξιοποίηση της συμμετοχής στο «Ελ. Βενιζέλος», ότι «η συνεχιζόμενη ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης σε συνδυασμό με την απρόσκοπτη λειτουργία του αεροδρομίου, οδηγεί στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης των εναλλακτικών σεναρίων αξιοποίησης της μετοχικής συμμετοχής στην εταιρεία παραχώρησης».
Σημειωτέον, ότι πριν από τρεις μέρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, όπου διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την εντυπωσιακή αύξηση της κίνησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουνίου, η επιβατική κίνηση εσωτερικού πλησιάζει τα επίπεδα του 2019, καταγράφοντας ελάχιστη πτώση της τάξης του 0,6%, ενώ η διεθνής επιβατική κίνηση εμφάνισε μονοψήφια μείωση της τάξης του 9,6%, σε σύγκριση με το 2019.
Συνολικά, κατά τους έξι πρώτους μήνες του έτους, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου σχεδόν έφτασε τα 9 εκατ. και παρέμεινε μειωμένη κατά 20,3% σε
σύγκριση με το 2019. Οι επιβάτες εσωτερικού παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα του 2019 κατά 13,2%, ενώ οι διεθνείς επιβάτες κατά 23,5%.
Υπενθυμίζεται, ότι η πώληση του 30% του «Ελ. Βενιζέλος», παραμένει στον «ράφι» από τότε που ξέσπασε η πανδημική κρίση, στις αρχές του 2020.
Η διαδικασία είχε περάσει στη φάση των δεσμευτικών προσφορών με τη συμμετοχή πολλών και σημαντικών επενδυτικών σχημάτων, αλλά σταμάτησε με απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ στις αρχές του 2020, επειδή το ενδιαφέρον ατόνησε λόγω πανδημίας. Ανάμεσα στους αρχικούς διεκδικητές (είχαν περάσει στη β΄ φάση του διαγωνισμού) ήταν οι ADP Groupe, Avi Alliance, Vinci Airports, Ferrovial, Ardian, KKR, Global Infrastructure Partners κ.α.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Διαταράσσει την Ευρώπη το ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου: Η Γερμανία εξετάζει τις συνέπειες – Ο Όρμπαν τον καλεί στην Ουγγαρία
- Παρουσίαση του νέου Skoda Elroq
- Αριστείδης Πίττας: Η EuroDry ενισχύει τον στόλο της με δύο σύγχρονα ultramax
- Θεοδωρικάκος, ενόψει Black Friday: Ελέγχονται πάνω από 100 μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων – Αφορούν πάνω από 10.000 κωδικούς»