Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Εκτός ελέγχου οι αγορές. Νέο αρνητικό ρεκόρ για τον S&P 500

Η Wall Street βρίσκεται ενώπιον κρίσιμων εξελίξεων και η αβεβαιότητα είναι διάχυτη. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, την επόμενη εβδομάδα, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν μικρή διαφορά μεταξύ της Hillary Clinton και του Donald Trump και οι επενδυτές φοβούνται ιδιαιτέρως μια ενδεχόμενη νίκη του Ρεπουμπλικανού υποψήφιου. O S&P 500 βρέθηκε, για 8η διαδοχική συνεδρίαση, στο “κόκκινο” – υπό τη συνοδεία μάλιστα του Dow Jones και του Nasdaq – και μετρά πλέον τη μακροβιότερη παραμονή σε αρνητικό έδαφος που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2008.

Παράλληλα, η αγορά – μετά την απόφαση της Fed να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια αυτόν τον μήνα – αναμένει την απόφαση που θα ληφθεί τον Δεκέμβριο, όταν το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι γνωστό, με τους επενδυτές να θεωρούν αρκετά πιθανή μια αύξηση των επιτοκίων.

Μέχρι τότε, πάντως, συνεχίζουν να “διαβάζουν” τα όποια μάκρο έρχονται στη δημοσιότητα, καθώς αυτά και θα καθορίσουν, σε σημαντικό βαθμό, τη στάση της Fed. Όσον αφορά στην ατζέντα της ημέρας, τα μηνύματα για την αμερικανική οικονομία είναι μικτά.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 0,16% στις 17.931,22 μονάδες, με την Pfizer και την Intel να περιλαμβάνοντας μεταξύ των εταιρειών με τις χειρότερες επιδόσεις.

Ο S&P 500, γνωρίζοντας το μεγαλύτερο αρνητικό σερί από τον Οκτώβριο του 2008, έκλεισε με πτώση 0,44% στις 2.088,66 μονάδες, με πιέσεις από τον τεχνολογικό κλάδο και τον τομέα της Υγείας.

Ο τεχνολογικός Nasdaq διαμορφώθηκε 0,92% χαμηλότερα στις 5.058,41 μονάδες, υπό το βάρος των ισχυρών απωλειών (κοντά στο 6%) του Facebook, μετά την προειδοποίηση της εταιρείας ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης στα διαφημιστικά έσοδα θα “υποχωρήσουν σημαντικά”, παρά το γεγονός ότι τα κέρδη γ’ τριμήνου εκτοξεύτηκαν. Πρόκειται για την επίσης 8η συνεχόμενη ημέρα πτώσης για τον Nasdaq και το μεγαλύτερο αρνητικό σερί από τον Ιανουάριο.

Στο “μέτωπο” της οικονομίας, ο αριθμός των Αμερικανών που αιτήθηκαν για την παροχή επιδόματος ανεργίας, “σκαρφάλωσε” στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Αυγούστου, αν και τα συνολικά στοιχεία παραμένουν σύμφωνα με μια σταθερά αναπτυσσόμενη αγορά εργασίας.

Οι αιτήσεις ανεργίας αυξήθηκαν κατά 7.000 και διαμορφώθηκαν στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 265.000 στη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι τις 29 Οκτωβρίου. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας.

Παράλληλα, κατά 3,1% αυξήθηκε το γ΄ τρίμηνο του 2016 η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ, εμφανίζοντας τον καλύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών και ξεπερνώντας με ευκολία τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Επίσης, βελτιώθηκε αισθητά, τον Οκτώβριο, η δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών στις ΗΠΑ, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Markit. Ειδικότερα, ο τελικός δείκτης PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών ενισχύθηκε στις 54,8 μονάδες τον Οκτώβριο από 52,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2015.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: