ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Made in Russia» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ώθηση που δέχεται σήμερα η μετοχή της Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0% 36,70, υποστηριζόμενη από τις προσδοκίες που τη θέλουν να βγαίνει κερδισμένη από τη νέα πολιτική που αποφάσισε να ακολουθήσει η Ρωσία σε ό,τι αφορά το καθεστώς εμπορίας προϊόντων χάλυβα και άλλων βασικών μετάλλων.
Η μετοχή καταγράφει κέρδη άνω του 3,88%, κινούμενη στο επίπεδο των 15,80 ευρώ.
Η είδηση πίσω από την άνοδο είναι, όπως φαίνεται, η επιβολή φόρου στις εξαγωγές προϊόντων χάλυβα, νικελίου, αλουμινίου και χαλκού.
Η Ρωσία αποφάσισε την προσωρινή επιβολή φόρων στις εξαγωγές μετάλλων προκειμένου να τιθασεύσει την άνοδο των τιμών και τη διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων στην εγχώρια αγορά, καθώς και για να προστατεύσει τη δική της αμυντική και κατασκευαστική βιομηχανία.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, το νέο μέτρο θα ισχύσει από την 1η Αυγούστου έως τις 31 Δεκεμβρίου και αναμένεται να κοστίσει στις κραταιές ρωσικές εταιρείες του μεταλλουργικού κλάδου πάνω από 2,3 δισ. δολάρια. Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις της VTB Capital, θα στοιχίσει στη Rusal και στις λοιπές ρωσικές χαλυβουργίες 24% και 11%-15% των λειτουργικών κερδών (EBITDA) του 2021 αντίστοιχα.
Παραμένει ωστόσο άγνωστο αν ο νέος αυτός φόρος θα πάρει παράταση ή αν υπάρχει περίπτωση να εξελιχθεί σε φορολογικό καθεστώς.
Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μαξίμ Ρεσετνίκοφ, εξήγησε πως ο συντελεστής φορολόγησης θα είναι τουλάχιστον 15%, ενώ δεν αποκλείεται η επιβολή και ειδικού τέλους ανά μέταλλο.
Το μέτρο θα αφορά όλες τις εξαγωγές προϊόντων χάλυβα, νικελίου, αλουμινίου και χαλκού.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το μέτρο θα έχει αναπόφευκτα μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά μετάλλων, σε μια περίοδο στην οποία καταγράφεται αυξημένη ζήτηση και περιορισμένη προσφορά, κυρίως σε συγκεκριμένα μέταλλα όπως το αλουμίνιο.
Ενδεικτικά, υπολογίζεται πως η United Co. Rusal International PJSC ελέγχει περίπου το 10% της παγκόσμιας αγοράς αλουμινίου, ενώ η MMC Norilsk Nickel PJSC ευθύνεται περίπου για το 20% της παγκόσμιας παραγωγής νικελίου. Και, όπως είναι φυσικό, από τις εξελίξεις επωφελούνται άλλες ανταγωνιστικές εταιρείες στην Ευρώπη, όπως για παράδειγμα η Norsk Hydro, αλλά και η Mytilineos στον χώρο του αλουμινίου.
Να σημειωθεί ότι, μετά την απόφαση της Ρωσίας, η τιμή του αλουμινίου διαμορφώνεται αυτήν τη στιγμή στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011.
Στην Ελλάδα, η μετοχή της Μυτιληναίος έκανε ράλι άνω του 3%, στα 15,88 ευρώ (με υψηλό στα 15,95 ευρώ).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της VTB Capital, το EBITDA των ρωσικών εταιρειών δηλαδή της Rusal και των χαλυβουργιών θα χάσει 24% και 11-15% αντίστοιχα για το 2021, σαν αποτέλεσμα της απόφασης της ρωσικής κυβέρνησης.
Παράλληλα, δημιουργείται μια γενικότερη αβεβαιότητα αν αυτή η ρύθμιση θα ισχύσει και για το 2022, οπότε, ο κύκλος της χαλυβουργίας θα αρχίσει να εξομαλύνεται σε σχέση με τις ανοδικές τάσεις τις οποίες βρίσκεται σήμερα.
Αυτό βεβαίως και σε σχέση με την αύξηση του δανεισμού που θα υπάρξει για αυτές τις εταιρείες μπορεί να αναστείλει τα μερίσματα για τις επόμενες χρήσεις. Κατά συνέπεια, τα νέα αυτά είναι αρνητικά για τις ρωσικές μετοχές και αντίστοιχα επωφελούνται οι ευρωπαϊκές του κλάδου αυτού που περιλαμβάνουν και την Μytilineos.
Ο αντίκτυπος στα αποτελέσματα από τα μέτρα στις ρωσικές εταιρείες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πολάκης για Κασσελάκη: «Εντολοδόχος Μητσοτάκη» με σχέδιο τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ – «Θα σε μάθω να σέβεσαι»
- Σαμαράς: Η απάντηση στη διαγραφή του από τη ΝΔ – Για «αλαζονεία και προφανή έλλειψη ψυχραιμίας» κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό
- Αγρίνιο: Προσωρινά κρατούμενος ο 30χρονος που κατηγορείται πως δολοφόνησε την πρώην συντρόφου του
- Γαλλία: Ομηρία εργαζομένων σε εστιατόριο του Παρισιού(Upd)