Συνεχίζονται οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο των ανακοινώσεων της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων. O επίμονος πληθωρισμός στις ΗΠΑ που χτύπησε υψηλά επίπεδα ρεκόρ 40ετίας με το ποσοστό να σκαρφαλώνει στο 8,6%, προετοιμάζει τις αγορές για νέο γύρο αστάθειας.

Έρευνα της BofA (Bank of America) καταγράφει τον τελευταίο καιρό μεγάλες εισροές και εκροές χρημάτων, στο πλαίσιο της ανασφάλειας που χαρακτηρίζει την αγορά με τους επενδυτές να ψάχνουν ασφαλές καταφύγιο από τον πληθωρισμό που καλπάζει.

1

Η εικόνα των χρηματιστηρίων

Στο κόκκινο βρέθηκαν οι μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σχεδόν σε όλους τους τομείς.

Ο Stoxx Europe 600 συνέχισε και σήμερα την καθοδική του πορεία με απώλειες άνω του 1,4%, με τους αναλυτές να το αποδίδουν στις χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ αλλά και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που αναμένονταν από το πρωί της Παρασκευής.

Τα στοιχεία αυτά περίμεναν οι επενδυτές για να έχουν μία εικόνα κατά πόσο επιθετική θα είναι η Fed στις δύο επόμενες αυξήσεις επιτοκίου που έχει προαναγγείλει ότι θα προχωρήσει στους επόμενους μήνες.

Επίσης θα ήταν κι ένα πρώτο δείγμα του πόσο σωστή είναι η νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, καθώς ήδη έχει προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων και οι επενδυτές όπως και οι κεντρικοί τραπεζίτες αναμένουν μια πειστική απόδειξη, ότι αυτή η πολιτική μπορεί να οδηγήσει σταδιακά στην υποχώρηση του πληθωρισμού, ο οποίος επιμένει και για τον μήνα Μάιο να διατηρείται σε επίπεδα ρεκόρ 40ετίας.

Στο pre-market του αμερικάνικου χρηματιστηρίου, δεν διαφαίνονταν το πρωί μεγάλες ανατροπές. Τα futures του S&P 500 αντιστάθμισαν προηγούμενες απώλειες για να διαπραγματευτούν σταθερά μετά την πτώση του δείκτη 2,4% την Πέμπτη, ενώ τα futures Nasdaq 100 αυξήθηκαν.

Τα ασφαλή καταφύγια των επενδυτών

Οι επενδυτές τοποθετούν δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και μετοχικά κεφάλαια καθώς αναζητούν προστασία από τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Τα μετρητά είδαν τις μεγαλύτερες εισροές σε έξι εβδομάδες περίπου στα 54 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα χρηματιστήρια είδαν εισροές 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετοχές την εβδομάδα έως τις 8 Ιουνίου, σύμφωνα με το σημείωμα της Bank of America Corp., το οποίο επικαλείται στοιχεία της EPFR Global.

Οι αμερικανικές μετοχές ήταν οι κύριοι δικαιούχοι των εισροών με περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εκροές ομολόγων επανήλθαν.

Αφού χτυπήθηκαν φέτος από τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την επιθετική πολιτική σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών, τα χρηματιστήρια δυσκολεύτηκαν να ανακάμψουν εν μέσω φόβων για πιθανή ύφεση.

Ο S&P 500 έχει ανακάμψει μετά το φλερτ με μια bear market τον περασμένο μήνα, αλλά βιώνει απώλειες της τάξης του 16% κάτω από το υψηλό ρεκόρ του Ιανουαρίου και βρίσκεται σε τροχιά για την ένατη εβδομαδιαία σερί πτώση του.

«Τεχνικά, είμαστε σε ύφεση, αλλά ακόμα δεν το έχουμε καταλάβει», ανέφερε ο Micahel Hartnett της Bank of America σε σημείωμά του.

«Αθροιστικά, το σοκ του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει, το σοκ των επιτοκίων μόλις ξεκίνησε, το σοκ της επιβράδυνσης της ανάπτυξης έρχεται, δεν υπάρχει βαλβίδα απελευθέρωσης από τις κορυφαίες αποδόσεις, το ράλι της πτωτικής αγοράς είναι αυτό στο οποίο συμφωνούμε όλοι», εξήγησε.

Ποιες μετοχές εγκαταλείπουν, ποιες στηρίζουν

Οι αμερικανικές εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης σημείωσαν εισροές 14,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στην εβδομάδα έως την Τετάρτη, ενώ οι εκροές έπληξαν τα μερίδια μικρής κεφαλαιοποίησης, αξίας και ανάπτυξης των ΗΠΑ, σύμφωνα με το σημείωμα της BofA.

Μεταξύ των τομέων, η κατασκευαστικές και η υγειονομική περίθαλψη είχαν τις μεγαλύτερες εισροές, ενώ τα χρηματοοικονομικά, οι υπηρεσίες επικοινωνίας και η τεχνολογία είχαν τις μεγαλύτερες εκροές.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές συνέχισαν να αντιμετωπίζουν εκροές για τη δέκατη έβδομη εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης:

Στο μάτι των κερδοσκόπων και πάλι τα ομόλογα και τα χρηματιστήρια Ελλάδας και Ιταλίας – Στο 4,3% το ελληνικό 10ετές, στο 3,7% το ιταλικό

Το παρασκήνιο των μετοχών: Τι θα γίνει μέχρι τις εκλογές, τι παίζει με ΔΕΗ, Πειραιώς και Alpha – Στη σκιά της Λαγκάρντ και του πληθωρισμού η αγορά