• ΑΓΟΡΕΣ

    ΕΚΤ: Ετοιμάζει πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για τις αδύναμες χώρες

    Κριστίν Λαγκάρντ

    Κριστίν Λαγκάρντ


    Η ΕΚΤ πρόκειται αυτή την εβδομάδα να ενισχύσει τη δέσμευσή της να στηρίξει τις αγορές χρέους των ευάλωτων χωρών της ευρωζώνης εάν πληγούν από sell offs, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ετοιμάζονται να αυξήσουν τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

    Η πλειονότητα των 25 μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναμένεται να υποστηρίξει μια πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων εάν χρειαστεί, για την αντιμετώπιση του κόστους δανεισμού για κράτη μέλη, όπως η Ιταλία, που ξεφεύγει από τον έλεγχο, σύμφωνα με αρκετούς που συμμετείχαν στις συζητήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

    Όπως αναφέρει η βρετανική οικονομική εφημερίδα, η ΕΚΤ έχει επιπλέον 200 δισ. ευρώ, για να δαπανήσει για την αγορά χρέους των υπό πίεση κρατών-μελών της ευρωζώνης στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος αγοράς ομολόγων. Αυτά τα 200 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την προώθηση επανεπενδύσεων περιουσιακών στοιχείων που λήγουν σε έως και ένα έτος.

    Οι επικεφαλής της ΕΚΤ, οι οποίοι συναντώνται στο Άμστερνταμ την Τετάρτη και την Πέμπτη, και πρόκειται να πάρουν αποφάσεις για τα επιτόκια είναι πιθανό να συγκρουστούν για το πότε θα σταματήσουν να αγοράζουν περισσότερα ομόλογα. Ορισμένοι σχεδιάζουν να ζητήσουν να σταματήσουν οι αγορές το συντομότερο, από την Πέμπτη, αρκετές εβδομάδες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, αν και παραδέχονται ότι μόνο μια μειοψηφία μπορεί να υποστηρίξει την ιδέα.

    Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγες οι φωνές εκείνων, που ανησυχούν για μαζικό sell-off μετά την αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ και για αυτό και προκρίνουν την επιλογή της έναρξης ενός νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων, το οποίο θα αντιμετωπίσει κάθε αδικαιολόγητη αύξηση του κόστους δανεισμού των υπερχρεωμένων χωρών. Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε άλλωστε, και η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, γράφοντας πρόσφατα σε blog post: «Εάν κριθεί απαραίτητο, μπορούμε να σχεδιάσουμε και να αναπτύξουμε νέα μέσα για τη διασφάλιση της ορθής μετάβασης στη νομισματική κανονικότητα, καθώς προχωράμε, όπως το έχουμε αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν».

    Σύμφωνα με τους FT, πολλά μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ πρότειναν να υπάρξει μια τέτοια προσθήκη στο κοινό ανακοινωθέν της Πέμπτης, βασιζόμενη στη δέσμευση της συνεδρίασης του Απριλίου για διατήρηση της ευελιξίας όταν η σταθερότητα των τιμών απειλείται (π.χ. υπερπληθωρισμός).

    Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει πως το εν εξελίξει πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 20 δισ. ανά μήνα δεν θα σταματήσει πριν από τις αρχές Ιουλίου και πως μόνο λίγο μετά αυτό θα εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων.

    Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σχεδιάζουν να ζητήσουν τον άμεσο τερματισμό των πρόσθετων προγραμμάτων αγοράς ομολόγων μέσα σε αυτή την εβδομάδα, θεωρώντας πως πλέον δεν συντρέχει κανένας λόγος για τη συνέχιση μιας πολιτικής που έχει σχεδιαστεί για την τόνωση του πληθωρισμού μετά την πανδημία. Ωστόσο, άλλοι επέμεναν πως είναι πιο αξιόπιστο να παραμείνουν στον αρχικό σχεδιασμό της αγοράς ομολόγων μέχρι τις αρχές Ιουλίου.



    ΣΧΟΛΙΑ