ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Wall Street Journal: Τι αναφέρει για την Capital του Βαγγέλη Μαρινάκη και τα τέσσερα πλοία αξίας 300 εκατ. δολαρίων που ναυπηγούνται
Συνδυασμός τριών δεδομένων θα μπορούσε να φέρει πιο κοντά την επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα από την S&P.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η χθεσινή κούρσα των μετοχών στο χρηματιστήριο και ειδικότερα η αντίδραση των τραπεζών με ισχυρές εντολές από το εξωτερικό, δείχνει ότι κάτι αλλάζει στην αγορά και μάλιστα προς το καλύτερο.
Οι χρηματιστές μιλούσαν για μία πραγματικά καλή συνεδρίαση μετά από καιρό. Πέρα από το άλμα των μετοχών, έντονη ήταν η ζήτηση και για το ομόλογο της Capital συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη.
Κι αυτό γιατί, δόθηκε η εντύπωση ότι στο Χρηματιστήριο έβρεξε λεφτά, αφού από τη μία ο τζίρος πλησίασε τα 100 εκατ. ευρώ και από την άλλη, οι εγγραφές για το ομόλογο της Capital ενεγράφησαν επενδυτές για περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ!
Η περίοδος της ατολμίας και της εσωστρέφειας μεταξύ των 800 – 900 μονάδων που είναι θεατές οι επενδυτές από τον περασμένο Απρίλιο, δείχνει ότι πάει να αποτελέσει παρελθόν. Οριστικά θα φανεί στις επόμενες συνεδριάσεις μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη, που η αγορά θα κληθεί να «αφομοιώσει» τους χρησμούς της S&P (Standard & PooR).
Πάντως, η αναδιάρθρωση των αμερικανικών χαρτοφυλακίων μετά το κλείσιμο των βιβλίων τους για φέτος από το τέλος Σεπτεμβρίου με κινήσεις ενόψει της νέας χρονιάς, σε συνδυασμό με αυτές που θα ακολουθήσουν τα ευρωπαϊκά χαρτοφυλάκια στο τέλος Οκτωβρίου, γίνεται ήδη αισθητή στις τραπεζικές μετοχές.
Το report της Goldman Sachs που αποκάλυψε χθες το mononews.gr , είχε ημερομηνία έκδοσης την περασμένη Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου.
Που σημαίνει ότι από την αρχή της εβδομάδας που διανύουμε η επενδυτική συμπεριφορά των ξένων funds έχει αλλάξει. Αν αυτή δε, συνδυαστεί με την επικείμενη αξιολόγηση της Ελληνικής οικονομίας από την S&P, αύριο Παρασκευή, τότε, όπως ισχυρίζονται οι ίδιες πηγές μιλάμε για συμπεριφορά front running.
Οι επενδυτές τοποθετούνται στο Χ.Α. και ειδικά στις τράπεζες από τις οποίες θα περάσουν τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, προεξοφλώντας κάποιου είδους νέο, πιθανώς θετικό, από την S&P, σχολιάζουν τραπεζικοί παράγοντες.
Το αν η S&P προέβαινε σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου, όπως αναφέρουν, αποτελεί συνδυασμό τριών πραγμάτων. Πρώτον, οι τράπεζες, όπου χθες «δίπλωσαν» σε όγκο και τζίρο σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, πέρα από τα κεφάλαια που πρόκειται να ρίξουν στην πραγματική οικονομία από το Recovery Fund, το 2022 θα έχουν μειώσει σε μονοψήφια επίπεδα τα κόκκινα δάνεια.
Κάποιες από αυτές δε, όπως η Eurobank ενδέχεται μέχρι τέλος του 2021 να έχει καταφέρει να μειώσει τα NPEs της σε μονοψήφιο ποσοστό και στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλαδή 5% στο ά 6μηνο του 2022. Μία τέτοιου είδους εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο για τη διανομή μερίσματος.
Η Εθνική από την πλευρά της κινεί την προσοχή της αγοράς και κυρίως των ξένων διότι παίζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο ένταξής της στον MSCI κατά την προγραμματισμένη αναθεώρησή του στις 11 Νοεμβρίου.
Δεύτερον, η S&P κατά την προηγούμενη αξιολόγησή της είχε πει ότι αυτή μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο αν η Ελληνική οικονομία επιτύχει ρυθμούς ανάπτυξης.
Με βάση το πρώτο εξάμηνο η οικονομία έτρεξε πάνω από 13% και η κυβέρνηση οδηγήθηκε στην αναθεώρηση προς τα πάνω των ρυθμών ανάπτυξης φέτος, δηλαδή 6,3%.
Μάλιστα, ακολούθησε το ιδιαίτερα δύσπιστο και συντηρητικό στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ ανεβάζοντας τον δικό του στόχο για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 6,2% από 3,8% πριν.
Και τρίτον, είναι πολύ σημαντικό ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για πρόωρη αποπληρωμή των οφειλόμενων δόσεων προς το ΔΝΤ.
Ο συνδυασμός των τριών αυτών εξελίξεων είναι δυνατό, σύμφωνα με τις τραπεζικές πηγές, να οδηγήσει την S&P στο να φέρει τη χώρα μας ένα βήμα πριν από την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, που, όπως φαίνεται θα αποτελέσει το play της επόμενης χρονιάς στο Ελληνικό χρηματιστήριο.
Μέχρι τότε, η αγορά δείχνει να θέλει να φύγει μπροστά, με την ΔΕΗ να πληροί, μετά την αύξηση κεφαλαίου και την εισαγωγή των νέων μετοχών στις αρχές Νοεμβρίου, όλες τις προϋποθέσεις ένταξής της στον MSCI στις 11 Νοεμβρίου (μαζί με την ΕΤΕ και τον Μυτιληναίο, σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις), αλλά και εισαγωγής της στο τρίτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου στον FTSE Russel.