Του Enrique Diaz-Alvarez, Chief Financial Risk Officer της Ebury

Η καταπολέμηση του πληθωρισμού φέρνει τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως πιο κοντά στη μείωση των επιτοκίων. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άφησε να εννοηθεί ότι θα γίνει μια πρώτη μείωση τον Ιούνιο, χωρίς όμως να αποκλείει εντελώς μια κίνηση τον Απρίλιο, ενώ και η Fed υιοθέτησε ένα παρόμοιο χρονοδιάγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι μειώσεις των επιτοκίων θα καθυστερήσουν λόγω της στασιμότητας του πληθωρισμού.

1

Την περασμένη εβδομάδα, το δολάριο υποχώρησε έναντι όλων των σημαντικών νομισμάτων και η στερλίνα έναντι του ευρώ, ενώ σε μεγάλο νικητή αναδείχθηκε το ιαπωνικό γεν που σημείωσε απότομη άνοδο, ύστερα από ενδείξεις ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα αρχίσει επιτέλους ν’ αυξάνει τα επιτόκια ήδη από αυτό το μήνα.

Αυτή η εβδομάδα θα είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς αναμένεται η δημοσίευση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ την Τρίτη, όπου το στοιχείο κλειδί θα είναι ο δομικός δείκτης που δεν περιλαμβάνει τον πληθωρισμό στην ενέργεια και τα τρόφιμα.

Στην Ευρωζώνη δεν αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις, εν αντιθέσει με το Ηνωμένο Βασίλειο όπου η αυριανή ανακοίνωση για το ΑΕΠ του Ιανουαρίου αναμένεται να προκαλέσει μια διακύμανση στη στερλίνα.

Στερλίνα

Τα σημαντικά στοιχεία αυτής της εβδομάδας είναι τα στοιχεία για την εργασία και ο μηνιαίος ρυθμός ΑΕΠ. Η αγορά εργασίας θα συνεχίσει να εμφανίζει πλήρη απασχόληση με μισθολογικές αυξήσεις άνω του 6%, ενώ η οικονομία αναμένεται να επιστρέψει σε ανάπτυξη τον Ιανουάριο, δεδομένα που θα απασχολήσουν και τη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας την επόμενη εβδομάδα. Πως έχουν τα πράγματα οι αγορές δεν προεξοφλούν με βεβαιότητα μείωση των επιτοκίων μέχρι τον Αύγουστο, γεγονός που [προσφέρει σταθερή υποστήριξη για τη στερλίνα.

Ευρώ

Η πρόσφατη συνεδρίαση της ΕΚΤ δημιούργησε την εντύπωση ότι επίκειται μείωση επιτοκίων, όχι στην επόμενη συνεδρίαση του Απριλίου, αλλά σ’ εκείνη του Ιουνίου. Οικονομικά δεδομένα, όπως οι δείκτες PMI συνηγορούν σε αυτό. Λόγω των μεγάλων εισπράξεων από τον τουρισμό, ειδικά από επισκέπτες από τις ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία αντισταθμίζουν την πολύ αδύναμη γερμανική μεταποίηση, ωστόσο το χάσμα στις οικονομικές επιδόσεις με τις ΗΠΑ παραμένει μεγάλο και πιστεύουμε οτι το ράλι του ευρώ μπορεί να είναι βραχύβιο.

Δολάριο ΗΠΑ

Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα ήταν κάπως ήπια. Ενώ η δημιουργία θέσεων εργασίας παρέμεινε ισχυρή, η ανεργία εκτινάχθηκε (αν και ακόμα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα) και οι μηνιαίες αυξήσεις των μισθών ήταν ελάχιστες, ανεβάζοντας το μέσο όρο των τριών μηνών σε σχεδόν 4% σε ετήσια βάση. Αυτό επιβεβαιώνει το αφήγημα της Fed ότι η τάση μείωσης του πληθωρισμού συνεχίζει να υπάρχει, η οικονομία δεν αναθερμαίνεται και ενδεχομένως χρειαστεί χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ίσως ακόμη από τον Ιούνιο. Ενώ το δολάριο υποχώρησε, οι κινήσεις δεν ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτες, καθώς οι επιτοκιακές διαφορές με τις υπόλοιπες χώρες με σημαντικά νομίσματα δεν άλλαξαν πολύ.

Διαβάστε επίσης: 

Bitcoin: Είναι η σωστή στιγμή να επενδύσει κάποιος στο κορυφαίο κρυπτονόμισμα;

ΟΠΑΠ: Σταθερά Υψηλή Μερισματική Απόδοση και τιμή – στόχος τα 18,80 ευρώ

Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με BIO, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛ, ΤΕΝΕΡΓ