ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την περασμένη εβδομάδα είδαμε έναν ασυνήθιστο συνδυασμό “νικητών” στις αγορές συναλλάγματος.
Το δολάριο ΗΠΑ ανέκαμψε και δικαιολογημένα, καθώς είχε ήδη καλή θέση στις αγορές, ενώ το βοήθησαν θετικά στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ και τη γενική διόρθωση των πρόσφατων τάσεων στις αγορές. Ασυνήθιστα, ωστόσο, τα βασικά νομίσματα της Λατινικής Αμερικής κατάφεραν να ξεπεράσουν τους συνηθισμένους συσχετισμούς και να σημειώσουν άνοδο έναντι του δολαρίου.
Το ρεάλ Βραζιλίας και το πέσο του Μεξικό τερμάτισαν στην κορυφή της εβδομαδιαίας απόδοσης. Μάλλον επειδή υπάρχουν σημάδια ότι η πανδημία φτάνει στην κορύφωσή της στις δυο αυτές χώρες, αλλά και επειδή τα δυο αυτά νομίσματα είχαν ήδη υποστεί τις συνέπειες της πανδημίας και ήταν αναμφίβολα φτηνά.
Το ενδιαφέρον στην αγορά συναλλάγματος για την επόμενη εβδομάδα είναι το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του Σεπτεμβρίου, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη. Οι αγορές θα ανυπομονούν να δουν την αντίδραση της Κεντρικής Τράπεζας στα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία, ιδίως στον βασικό πληθωρισμό που έπεσε σε χαμηλό όλων των εποχών, σε 0,4% σε ετήσια βάση.
Στερλίνα
Η στερλίνα φαίνεται να έχει παγιδευτεί ανάμεσα σε δύο αντίθετες τάσεις. Από τη μία πλευρά, τα οικονομικά στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν θετικά. Από την άλλη, φαίνεται ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Brexit μέχρι στιγμής. Η προσδοκία μας είναι ότι τα οικονομικά δεδομένα θα μπουν σε δεύτερο πλάνο σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Δεδομένου του πόσο γρήγορα η στερλίνα ανέβηκε από τα χαμηλά επίπεδα της πανδημίας και δεδομένης της τάσης να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η πρόσφατη βραχυπρόθεσμη αδυναμία της στερλίνας συνεχίζεται.
Ευρώ
Συναγερμός χτύπησε στα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη την περασμένη εβδομάδα, καθώς μια σοκαριστική έκθεση για τον πληθωρισμό έδειξε τον βασικό πυρήνα του να είναι πολύ κάτω από τις προσδοκίες, στο ιστορικό χαμηλό 0,4%. Στη συνέχεια, το ευρώ έσπασε το ψυχολογικό επίπεδο του 1,20 με το δολάριο, αν και υποχώρησε αργότερα μέσα στην εβδομάδα.
Θα στοιχηματίζαμε ότι καμία ανάπτυξη δεν αναμενόταν από την ΕΚΤ στην προηγούμενη συνεδρίαση. Ενώ δεν περιμένουμε άμεση αλλαγή στη νομισματική πολιτική, το συμβούλιο αυτής της εβδομάδας αποκτά πρόσθετη σημασία για τους traders συναλλάγματος. Θα είναι σημαντικό να δούμε πόση ανοχή υπάρχει στη Φρανκφούρτη για περαιτέρω ανατίμηση του νομίσματος στο πλαίσιο σχεδόν μηδενικού πληθωρισμού.
Δολάριο ΗΠΑ
Τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ ήταν αρκετά ισχυρά την περασμένη εβδομάδα. Οι δείκτες επιχειρηματικής δραστηριότητας ISM βρίσκονται σε σταθερή επέκταση, πάνω από 56 τόσο για τις υπηρεσίες όσο και για την κατασκευή. Ακόμη, η έκθεση για την αγορά εργασίας για τον Αύγουστο επιβεβαίωσε τα θετικά νέα από τους εβδομαδιαίους αριθμούς ανέργων. Περίπου 14 εκατομμύρια θέσεις εργασίας ανακτήθηκαν τον Αύγουστο.
Ακόμη πιο θετική ήταν η έκθεση των νοικοκυριών σχετικά με την ανεργία, που έφτασε το ποσοστό ανεργίας στο 8,4%, πολύ κάτω από τις προσδοκίες. Αυτήν την εβδομάδα, με λίγες ειδήσεις πέρα από τα νούμερα για τον πληθωρισμό την Παρασκευή, αναμένουμε το δολάριο να αντιδράσει βασικά σε ειδήσεις από το συμβούλιο της ΕΚΤ αλλά και σε οποιαδήποτε είδηση από τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους σχετικά με το μέγεθος και την σύνθεση των πρόσθετων κινήτρων για την οικονομία της χώρας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κινδυνεύει η Ελλάδα από τους Ντεγκρέτσια και τα εγγόνια της Φρειδερίκης;
- Πιερρακάκης: Έρχονται νέοι τύποι σχολείων από το 2025- Η συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, οι καινοτομίες και η εδραίωση του ΙΒ
- Όταν ο Δένδιας σπιτώνει αξιωματικούς
- Το ΠΑΣΟΚ στα κάγκελα, οι άλλοι σε αμηχανία και η Ν.Δ. αναζητά όραμα