Του Enrique Diaz – Alvarez, Chief Financial Risk Officer της Ebury

Την περασμένη εβδομάδα οι συναλλαγές των G10 νομισμάτων κύλησαν χωρίς αξιοσημείωτα γεγονότα, καθώς το δολάριο είχε μια ανάμεικτη αντίδραση στην ανελέητη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου την απορροφούσαν σταδιακά.

1

Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών πρωταγωνίστησαν την περασμένη εβδομάδα, με επικεφαλής τα νομίσματα της Λατινικής Αμερικής. Το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας μετά το τέλος των lockdown για τον COVID πηγαίνει καλύτερα από το αναμενόμενο, ενισχύοντας το κλίμα στις χώρες εξαγωγής πρώτων υλών.

Τα πέσο της Χιλής και του Μεξικού βρέθηκαν στην κορυφή της κατάταξης την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας ράλι πάνω από 2% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Στην Ευρώπη, μια ακόμη ανοδική έκπληξη στον πληθωρισμό, με το δομικό πληθωρισμό να σημειώνει ένα ακόμη υψηλό ρεκόρ, κάτι που σημαίνει υψηλότερα ευρωπαϊκά επιτόκια και ισχυρότερο ευρώ.

Η τάση είναι τώρα ότι τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αντιστοιχίζονται και από άλλες οικονομίες και τα επιτόκια αυξάνονται παράλληλα στις περισσότερες οικονομικές περιοχές, με αποτέλεσμα το δολάριο να αποτυγχάνει να ωφεληθεί ιδιαίτερα.

Αυτή η τάση θα δοκιμαστεί την επόμενη εβδομάδα από την εξαμηνιαία κατάθεση του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Powell στο Κογκρέσο, καθώς επίσης και από την έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ που θα εκδοθεί την Παρασκευή.

Οι αγορές αναμένουν επιβράδυνση στη δημιουργία θέσεων εργασίας από τα εκρηκτικά επίπεδα που καταγράφηκαν τον Ιανουάριο, αλλά σε επίπεδο που εξακολουθεί να συνάδει με μια εξαιρετικά ισχυρή αγορά εργασίας στις ΗΠΑ. Θα επικεντρωθούμε κυρίως στα νούμερα των μισθών, όπου μια ανοδική έκπληξη μπορεί να δώσει περαιτέρω καύσιμο για την αύξηση των επιτοκίων.

Στερλίνα

Τα νέα από το Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα ήταν σύμφωνα με αυτό που περιμέναμε: ισχυρότερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία και συγκεχυμένα επικοινωνιακά μηνύματα από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Με περιορισμένα νέα στοιχεία που θα δημοσιευτούν από σήμερα έως και τη συνεδρίαση της 23ης Μαρτίου, πιστεύουμε ότι οι αγορές υποτιμούν την πιθανότητα αύξησης επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Το μηνιαίο ΑΕΠ του Ιανουαρίου είναι το κύριο σημείο αναφοράς αυτή την εβδομάδα, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το χάσμα μεταξύ των προσδοκιών της αγοράς για τις αυξήσεις επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας και των πιθανών αποτελεσμάτων θα μπορεί να λειτουργήσει ως ούριος άνεμος για την Στερλίνα τις επόμενες εβδομάδες.

Ευρώ

Οι παράγοντες που υποστηρίζουν τα υψηλότερα επιτόκια στην Ευρωζώνη και κατά συνέπεια ένα ισχυρότερο ευρώ παραμένουν σταθερά σε ισχύ. Από τη μία πλευρά, ο πληθωρισμός συνεχίζει να εκπλήσσει προς τα πάνω.

Δεν υπάρχει ακόμη ένδειξη ότι ο δομικός πληθωρισμός έχει κορυφωθεί, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά, οι αριθμοί που αφορούν την ανάπτυξη συνεχίζουν να εκπλήσσουν ανοδικά και ο αντίκτυπος από τη γρήγορη κινεζική ανάκαμψη δεν έχει γίνει ακόμη αισθητός.

Οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρώπη αυξάνονται ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι στις ΗΠΑ και αυτό θέτει ένα κατώτατο όριο κάτω από το κοινό νόμισμα. Οι λιανικές πωλήσεις του Ιανουαρίου θα είναι στο επίκεντρο τη Δευτέρα, αλλά το ευρώ αναμένεται να επηρεαστεί κυρίως από γεγονότα σε άλλα σημεία του πλανήτη.

Δολάριο ΗΠΑ

Ισχυρά νούμερα στους δείκτες PMI και ISM καθώς και στις εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας επιβεβαίωσαν ότι η αμερικανική οικονομία μέχρι στιγμής έχει αποφύγει τον αντίκτυπο των αυξήσεων των επιτοκίων και, αν μη τι άλλο, επιταχύνει. Αυτό αναδεικνύει την πιθανότητα για 6% στα επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας ΗΠΑ, αν και το δολάριο δεν ωφελείται ιδιαίτερα καθώς οι προσδοκίες για τα επιτόκια σε άλλα μέρη του πλανήτη αυξάνονται ακόμη πιο γρήγορα.

Το κλειδί τώρα είναι αν η Fed επιστρέψει σε αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης σε κάθε επόμενη συνεδρίαση, μέχρι να είναι εμφανής μια σαφής πτωτική τάση στα μηνιαία στοιχεία του πληθωρισμού.

Ως εκ τούτου, η κατάθεση στο Κογκρέσο του Προέδρου της Τράπεζας Jerome Powell αυτήν την εβδομάδα θα είναι τόσο κρίσιμη (αν όχι περισσότερο) όσο και η έκθεση για την απασχόληση που θα δημοσιευτεί την Παρασκευή.

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Πισωγύρισμα στις τράπεζες – Πιέσεις και στη ΔΕΗ

Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με ΑΔΜΗΕ, Viohalco, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Eurobank, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Intracom, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ