ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το δολάριο συνεχίζει την ανοδική του πορεία καθώς οι φόβοι για πληθωρισμό στις ΗΠΑ εντείνονται
Την περασμένη εβδομάδα υπήρχαν αποκλίσεις στο λεγόμενο “Trump trade”.
Οι προσδοκίες για πληθωριστική πολιτική και υψηλότερα επιτόκια από τη Federal Reserve οδήγησαν για άλλη μια φορά την απόδοση των ομολόγων των ΗΠΑ σε χαμηλότερα επίπεδα και το δολάριο σε υψηλότερα, αλλά οι μετοχές και γενικά τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου άρχισαν να δέχονται την πίεση των υψηλότερων επιτοκίων και υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα.
Σχεδόν κάθε σημαντικό νόμισμα έχασε έδαφος έναντι του δολαρίου. Ο μεγάλος χαμένος της εβδομάδας ήταν η στερλίνα, η οποία δέχθηκε ισχυρές πιέσεις μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από την άλλη πλευρά, τα νομίσματα του Μεξικού και της Χιλής κατάφεραν να σημειώσουν μια μικρή ανάκαμψη μέσα στην εβδομάδα.
Αυτή η εβδομάδα αναμένεται έντονη για το ευρώ και τη στερλίνα, καθώς οι προκαταρκτικοί δείκτες PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα του Νοεμβρίου θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.
Επιπλέον, ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου για τον Οκτώβριο θα ανακοινωθεί την Τετάρτη. Στις ΗΠΑ, το πρόγραμμα των ανακοινώσεων είναι πιο ελαφρύ, με την προσοχή να στρέφεται στις αντιδράσεις της αγοράς ομολόγων προς την επιθετική ρητορική της Fed της περασμένης εβδομάδας.
Στο παρασκήνιο, οι αγορές θα αναζητήσουν διευκρινίσεις σχετικά με το μέγεθος και την έκταση των επερχόμενων δασμών των ΗΠΑ, καθώς και ανακοινώσεις για τα κινεζικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας που αποσκοπούν στην αντιστάθμιση των επιπτώσεών τους.
Στερλίνα
Η στερλίνα είχε μια δύσκολη εβδομάδα, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.
Η γενική καθοδική τάση στα ευρωπαϊκά νομίσματα επιδεινώθηκε στην περίπτωση της στερλίνας από τα αδύναμα στοιχεία για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου, η οποία έδειξε ότι η οικονομία αναπτύχθηκε περίπου στο μισό του αναμενόμενου ρυθμού και βρίσκεται ξανά κοντά σε στασιμότητα.
Πιστεύουμε ότι η αγορά μπορεί να αντέδρασε υπερβολικά στα νέα για το ΑΕΠ, που αποτελεί δείκτη με σημαντική καθυστέρηση, και ότι η οικονομία τα πηγαίνει αρκετά καλά.
Επιπλέον, οι εξαγωγές αγαθών προς τις ΗΠΑ είναι σχετικά περιορισμένες και οι δασμοί των ΗΠΑ δεν θα πρέπει να αποτελέσουν τόσο μεγάλο πρόβλημα παρά μόνο για την Ευρωζώνη.
Σε κάθε περίπτωση, οι δείκτες PMI που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή αποκτούν ιδιαίτερη σημασία μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την ανάπτυξη την περασμένη εβδομάδα.
Ευρώ
Το ευρώ συνεχίζει να επηρεάζεται από το “Trump trade”, καθώς οι προσδοκίες των επενδυτών για τη διαμόρφωση των επιτοκίων στο μέλλον, αυξάνουν συνεχώς την επιτοκιακή διαφορά μεταξύ Ευρωζώνης και ΗΠΑ.
Οι αγορές αρχίζουν να αμφιβάλλουν οτι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια το Δεκέμβριο, ενώ προβλέπουν μια σημαντική πιθανότητα μείωσης κατά 50 μ.β. από την ΕΚΤ σε μία από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις.
Το κοινό νόμισμα φαίνεται να έχει κατώτερο σημείο αντίστασης το 1,05. Η υποχώρηση έναντι του δολαρίου ήταν αρκετά έντονη και τα τρέχοντα επίπεδα φαίνεται να έχουν ήδη ενσωματώσει πολλές από τις αποκλίσεις στις οικονομικές επιδόσεις, υπέρ των ΗΠΑ.
Ένας δείκτης PMI πάνω από το 50, που θα δείχνει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης εξακολουθεί να αναπτύσσεται -έστω και αργά- θα μπορούσε να ανατρέψει αυτό το αφήγημα και να προσφέρει τουλάχιστον κάποια προσωρινή διόρθωση υπέρ του ευρώ.
Δολάριο
Σε ομιλία του ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ την περασμένη εβδομάδα, ξεκαθάρισε ότι μια μείωση επιτοκίων το Δεκέμβριο δεν είναι καθόλου δεδομένη και υπονόησε ότι το εύρος και η διάρκεια του τρέχοντος κύκλου μειώσεων πρέπει να επανεκτιμηθούν.
Οι αγορές αντέδρασαν άμεσα, αν και οι προσδοκίες για υψηλότερα επιτόκια είχαν ήδη ξεκινήσει να αποτυπώνονται μετά από ακόμη ένα δείκτη πληθωρισμού που έδειξε το δομικό σκέλος να αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 3-4% για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Οι αγορές τώρα εκτιμούν πιθανότητα 60% για μείωση επιτοκίων το Δεκέμβριο. Αυτό το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό (CPI) που θα δημοσιευθεί πριν από τη συνεδρίαση της 18ης Δεκεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση, είναι δύσκολο να δει κανείς την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να μειώνει τα επιτόκια σημαντικά κάτω από το 4% υπό τις συνθήκες αυτές, δεδομένου του αναμενόμενου πληθωριστικού αντίκτυπου από τους δασμούς και τις φοροελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει ο Τραμπ.
Διαβάστε επίσης:
Goldman Sachs: Αγοράστε χρυσό – Τιμή στόχος τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά στο τέλος του 2025
Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Eurobank, τον χρυσό και το πετρέλαιο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί