Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρία διεθνών πληρωμών Ebury
Ήταν μια σχετικά ήσυχη εβδομάδα στις αγορές νομισμάτων της G10, αλλά η πραγματική κίνηση ήταν αλλού.
Η διόρθωση των αποδόσεων κυβερνητικών ομολόγων των ΗΠΑ συνέβαλε στο ρυθμό των νέων ανησυχιών σχετικά με τον αντίκτυπο των νέων παραλλαγών της COVID-19 στην ανάπτυξη, και κορυφώθηκε την Τετάρτη σε αυτό που έμοιαζε με έναν πανικό αγορών και που υποχώρησε αργότερα μέσα την εβδομάδα.
Αυτή η αστάθεια δεν είχε μεγάλη επίδραση αλλού, αν και οι φόβοι για την COVID-19 έπληξαν ιδιαίτερα τα νομίσματα της Λατινικής Αμερικής.
Τα βασικά δεδομένα αυτήν την εβδομάδα, κατά την άποψή μας, θα είναι η έκθεση που θα εκδοθεί την Τρίτη για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ του Ιουνίου. Ο ονομαστικός αναμένεται να παραμείνει πάνω από 5% και ο βασικός πάνω από 4%. Το επίπεδο των αποδόσεων του Δημοσίου δείχνει σαφώς ότι αυτές οι πολύ υψηλές αποδόσεις πρόκειται να μειωθούν σύντομα, αλλά είμαστε επιφυλακτικοί σε αυτό το σημείο.
Η εξαμηνιαία ακρόαση στο Κογκρέσο του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Powell θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, μετά την κυκλοφορία της έκθεσης για τον πληθωρισμό και αναμένεται να είναι το άλλο σημείο στο οποίο θα εστιάσουν οι αγορές.
Στερλίνα
Η αύξηση του ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου για τον Μάιο ήταν ελαφρώς χαμηλή, αλλά οι αγορές δεν αντέδρασαν πολύ σε αυτήν την υστέρηση. Πιο επιδραστική ήταν η απόφαση για μέτρα ανοίγματος της οικονομίας στις 19 Ιουλίου, η οποία θα μετρήσει θετικά για την στερλίνα στους επόμενους μήνες.
Αυτήν την εβδομάδα, θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην έκθεση για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη. Μια ανοδική έκπληξη θα μπορούσε να θέσει στο επίκεντρο την πιθανότητα για μια νωρίτερα του αναμενομένου αυστηρότητα στη νομισματική πολιτική, που θα ήταν θετική για τη στερλίνα.
Ευρώ
Οι αναθεωρήσεις στους προκαταρκτικούς δείκτες PMI του Ιουνίου ενίσχυσαν την αισιόδοξη άποψή μας για την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη. Μια άλλη σημαντική εξέλιξη ήταν η στρατηγική αναθεώρηση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία τώρα ισχυρίζεται ότι έχει συμμετρικό στόχο πληθωρισμού περίπου στο 2%.
Μένει να ξεκαθαριστεί τι σημαίνει αυτό για την χάραξη πολιτικής, ωστόσο, και η ανακοίνωση αυτή είχε μικρό αντίκτυπο στην αγορά. Στην ατζέντα της εβδομάδας υπάρχουν λίγα δεδομένα, οπότε αναμένεται το ευρώ να επηρεαστεί από τα γεγονότα στις ΗΠΑ, ιδίως από την ανακοίνωση του πληθωρισμού του Ιουνίου και την ακρόαση του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ στο Κογκρέσο.
Δολάριο ΗΠΑ
Οι απότομες κινήσεις στις αποδόσεις του αμερικανικών ομολόγων κυριάρχησαν σε πρωτοσέλιδα σε μια εβδομάδα με λίγα δεδομένα για την αγορά. Η ανάκαμψη των αποδόσεων στο τελευταίο μισό της εβδομάδας υποδηλώνει ότι οι κινήσεις είχαν να κάνουν περισσότερο με διευθέτηση ανοικτών συναλλαγών και short covering παρά με μια θεμελιώδη επανεξέταση της μακροοικονομικής προοπτικής.
Όλα τα βλέμματα τώρα είναι στραμμένα στην έκθεση της Τρίτης για τον πληθωρισμό. Οι οικονομολόγοι δεν αναμένουν σημαντική μείωση των πληθωριστικών πιέσεων που είχαν ως αποτέλεσμα τα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού. Βλέπουμε μια αυξανόμενη αποσύνδεση μεταξύ της πραγματικότητας του αποτυπώματος του πληθωρισμού και των πολύ χαμηλών επιτοκίων στο δημόσιο χρέος σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο.
Οι αναλυτές της Ebury αναδείχθηκαν από το Bloomberg στην πρώτη θέση των πιο επιτυχημένων προβλέψεων για την ισοτιμία EUR/USD στο τέταρτο τρίμηνο του 2020.
Διαβάστε ακόμη:
Χρηματιστήριο: Σε ποια χαρτιά περιορίζεται ο ενθουσιασμός, μαζεύονται τα κέρδη στο ταμπλό
Χρηματιστήριο: Πάνω από 6% τα κέρδη της Alpha Bank
ΔΕΗ: Βγαίνει στις αγορές με βιώσιμο ομόλογο 350 εκατ. ευρώ
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση