Στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένοι με την έκθεση για την απασχόληση του Αυγούστου.

Η μικρότερη από την αναμενόμενη αύξηση των θέσεων εργασίας μοιράστηκε τα πρωτοσέλιδα με ισχυρές μισθολογικές αυξήσεις, υποδηλώνοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις δεν θα είναι τόσο παροδικές όσο η Τράπεζα ελπίζει. Το αμερικανικό δολάριο ξεπουλήθηκε αμέσως ακόμη και όταν οι αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ αυξήθηκαν, ενώ συνήθως ο συσχετισμός είναι ο αντίστροφος. Άλλα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου παρουσιάζουν μεικτή απόδοση.

Τα commodities αυξήθηκαν έντονα φτάνοντας σε νέο υψηλό πενταετίας, συμπαρασύροντας τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, σε ένα ακόμη σημάδι ότι οι πληθωριστικές πιέσεις δεν μειώνονται. Για τις μετοχές ήταν ακόμη πιο άσχημα, καθώς παρασύρθηκαν από την έκθεση για την απασχόληση. Ο ξεκάθαρος χαμένος της εβδομάδας ήταν το δολάριο ΗΠΑ, σε σχέση με κάθε κύριο νόμισμα.

Με το τέλος των διακοπών, η εστίαση μετατοπίζεται τώρα στις σημαντικές συνεδριάσεις της Κεντρικής Τράπεζας τον Σεπτέμβριο, με κύριες τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη και της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) σε μερικές εβδομάδες. Ο ασυνήθιστος στασιμοπληθωριστικός τόνος των πιο πρόσφατων μακροοικονομικών ειδήσεων, ιδιαίτερα των ΗΠΑ, καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα αντιδράσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής. Αναμένουμε ότι η συζήτηση στη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα είναι έντονη, αν και δεν είναι σαφές ότι υπάρχει ακόμη συναίνεση για να αρχίσει να μειώνει τις μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων PEPP.

Στερλίνα

Τα στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι η οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται σε καλό δρόμο και οι αγορές αναμένουν ένα πολύ ισχυρό νούμερο για το ΑΕΠ του Ιουλίου αυτήν την εβδομάδα. Ωστόσο, η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει το παγκόσμιο δίλημμα που δημιουργείται από τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, παρά τη δικαιολογημένη χαλαρότητα στην αγορά εργασίας. Πιστεύουμε ότι οι προσδοκίες της αγοράς για τη μείωση των αγορών κρατικών ομολόγων και τις μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μετριοπαθείς και προσβλέπουμε στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου της Επιτροπής Χάραξης Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας ως πιθανό καταλύτη για ένα ράλι της στερλίνας.

Ευρώ

Η έκθεση για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη προσέφερε μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη. Τόσο ο ονομαστικός όσο και ο βασικός πληθωρισμός (ο οποίος δεν περιλαμβάνει τρόφιμα και ενέργεια) αυξήθηκαν έντονα και η αύξηση μπορεί να αποδοθεί μόνο εν μέρει σε εφάπαξ παράγοντες. Φαίνεται σαφώς ότι η ΕΚΤ θα αντιμετωπίσει το ίδιο αίνιγμα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα: πώς να αντιμετωπίσει τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, παρόλο που οι αγορές εργασίας δεν έχουν ακόμη επιστρέψει σε επίπεδα πριν από την πανδημία. Η συνάντηση αυτής της εβδομάδας θα είναι επιτέλους ισορροπημένη, και αναμένουμε τουλάχιστον την έναρξη σοβαρών διαφωνιών εντός του συμβουλίου, κάτι που θα μπορούσε να προσφέρει στήριξη στο κοινό νόμισμα.

Δολάριο ΗΠΑ

Η έκθεση για την απασχόληση είχε έναν έντονα σταδιοπληθωριστικό χαρακτήρα, με έναν απογοητευτικά χαμηλό ρυθμό δημιουργίας θέσεων εργασίας σε συνδυασμό με ισχυρές μισθολογικές αυξήσεις. Ενώ το τελευταίο θα ήταν ευπρόσδεκτο σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτές οι αυξήσεις εξακολουθούν να υστερούν των περισσότερων μέτρων πληθωρισμού και ότι σε γενικές γραμμές έχουμε δει μέχρι στιγμής συνολικά μειώσεις μισθών. Όπως και στην περίπτωση της ΕΚΤ, αναμένουμε ότι η συζήτηση εντός της FED θα ενταθεί, καθώς καθίσταται ολοένα και πιο ασαφές εάν επιπλέον νομισματικά κίνητρα θα κάνουν, σε αυτές τις συνθήκες, περισσότερο καλό παρά κακό. Ανεξάρτητα από αυτό, η πτώση του δολαρίου ΗΠΑ παρά τις αυξανόμενες αποδόσεις εξηγείται ευκολότερα σε ένα στασιμοπληθωριστικό πλαίσιο.

Ο Enrique Diaz – Alvarez είναι Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury. Οι αναλυτές της εταιρείας αναδείχθηκαν από το Bloomberg στην πρώτη θέση των πιο επιτυχημένων προβλέψεων για την ισοτιμία EUR/USD στο τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Διαβάστε επίσης:

Η Ebury δημιουργεί περιφερειακή διεύθυνση για την Νότια Ευρώπη

Ebury: Με το βλέμμα στην έκθεση για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ οι αγορές