ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ebury: Η ετήσια συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών του κόσμου στο Τζάκσον Χολ έδωσε ένα αναμφισβήτητα επιθετικό μήνυμα, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Πάουελ της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ να δίνει μια πολύ σύντομη και σαφή ομιλία.
Ωστόσο, οι αγορές συναλλάγματος φαίνεται να έχουν τιμολογήσει αυτή την εξέλιξη, και η αντίδραση ήταν σχετικά συγκρατημένη. Όλα τα νομίσματα της G10 βρίσκονται πλέον εντός του ορίου του 1% από το σημείο που ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα ενώ πολλά από τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών βρίσκονται στην πραγματικότητα υψηλότερα, με επικεφαλής το πέσο Χιλής και γενικά τα νομίσματα της Λατινικής Αμερικής. Ακόμη και το ευρώ κατάφερε να βρει κάποιου είδους σταθερότητα στο επίπεδο της ισοτιμίας, παρά την έκρηξη στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας στο χώρο της Ευρωζώνης. Τα σχόλια των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την ανάγκη αντιμετώπισης του πληθωρισμού ήταν ασυνήθιστα επιθετικά, με κάποιους να κάνουν λόγο για μια τεράστια κίνηση ανόδου των επιτοκίων σε ύψος 75 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, και αυτό αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμο για να βάλει φρένο προς το παρόν στην πτώση του κοινού νομίσματος.
Οι επενδυτές συνεχίζουν να επικεντρώνονται στις απίστευτα ασταθείς τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, κάτι που έχει ήδη οδηγήσει σε έκτακτες δηλώσεις από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι υπαινίσσονται λήψη μέτρων όπως ανώτατα όρια τιμών και δελτίο στην κατανάλωση. Οι πλήρεις λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου θα προκύψουν τις επόμενες ημέρες, και αναμένουμε ότι θα είναι βασικοί κινητήρες της αγοράς. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης και ο κινεζικός δείκτης PMI την Τετάρτη, καθώς και η έκθεση για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ την Παρασκευή, θα δώσουν νέες αναγνώσεις στο δίλημμα μεταξύ πληθωρισμού και οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως.
Στερλίνα
Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου (όπως και οι περισσότερες από τις G10) παρουσιάζει έντονη απόκλιση μεταξύ ενός ανθεκτικού τομέα υπηρεσιών που τροφοδοτείται από την πλήρη απασχόληση και τους ισχυρούς ισολογισμούς των νοικοκυριών και την προβληματική μεταποίηση, που πλήττεται από τις τεράστιες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και τα παρατεταμένα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η οικονομία δεν βρίσκεται σε ύφεση προς το παρόν, και η Τράπεζα της Αγγλίας εστιάζει καθαρά στη συγκράτηση του πληθωρισμού. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι τώρα η δεύτερη οικονομία της G10 μετά την Νέα Ζηλανδία όπου οι αγορές αναμένουν ότι τα επιτόκια θα ανέλθουν περίπου στο 4%. Αυτό θα πρέπει να λειτουργήσει υποστηρικτικά για τη στερλίνα μεσοπρόθεσμα, αν και προς το παρόν οι αγορές επικεντρώνονται στα αρνητικά. Χωρίς να υπάρχουν σημαντικές οικονομικές ή πολιτικές ειδήσεις, αναμένεται η στερλίνα να παρακολουθεί στενά τις συναλλαγές του ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
Ευρώ
Οι δείκτες PMI δείχνουν εάν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες ήταν πιο αδύναμες από το αναμενόμενο, και είναι πλέον συνεπείς με μια μέτρια συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Οι αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζουν να σημειώνουν νέα υψηλά ρεκόρ λόγω των φόβων για ελλείψεις σε φυσικό αέριο. Την ώρα συγγραφής του παρόντος, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε αυτό που φαίνεται να είναι η αρχή για de facto μέτρα όπως δελτίο χρήσης σε αυτές τις αγορές. Τίποτα από αυτά δεν φαίνεται να ξεπερνά σε σημαντικότητα την ΕΚΤ, οι αξιωματούχοι της οποίας προετοιμάζουν τις αγορές για μεγάλη και διαρκή αύξηση των επιτοκίων, η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει με μια τεράστια αύξηση 75 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο. Το Ευρώ συνεχίζει να κινείται γύρω από την ισοτιμία, επιβαρυμένο από την απειλή της ύφεσης αλλά ταυτόχρονα ενισχυμένο από το κλείσιμο του χάσματος μεταξύ των επιτοκίων της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Αυτή την εβδομάδα όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην έκθεση πληθωρισμού για τον Αύγουστο που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη. Η ΕΚΤ ανησυχεί για τα νούμερα για τον ονομαστικό πληθωρισμό και περισσότερο για τον δομικό πληθωρισμό που αναμένεται να ανέλθει σε νέο ρεκόρ δεκαετιών.
Δολάριο ΗΠΑ
Ο διαχωρισμός μεταξύ επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και ισχύος στην αγορά εργασίας ήταν εμφανής και στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Οι δείκτες PMI ήταν απογοητευτικοί, αλλά οι εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας παραμένουν πολύ χαμηλές καταδεικνύοντας την ισχύ της αγοράς εργασίας. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ παραμένει σταθερά εστιασμένη στον πληθωρισμό, παρά τις πρώιμες καθησυχαστικές ενδείξεις σε αυτόν τον τομέα, και ο πρόεδρος Πάουελ το κατέστησε σαφές στη σύντομη ομιλία του στον Τζάκσον Χολ. Το βασικότερο στοιχείο της εβδομάδας θα είναι η έκθεση για την απασχόληση του Αυγούστου, η οποία αναμένεται για μία ακόμη φορά να παρουσιάσει υψηλά νούμερα στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μία αγορά εργασίας που κινείται στα πλαίσια της πλήρους απασχόλησης ή ακόμη και να τα υπερβαίνει. καθώς και μία αύξηση των μισθών, η οποία δεν αναμένεται να είναι αρκετά ισχυρή ώστε να συμβαδίσει με τον ονομαστικό πληθωρισμό προς το παρόν. Την ίδια στιγμή, τα επιτόκια συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, και υπάρχει ακόμη χώρος για τις ΗΠΑ να ακολουθήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο και την Νέα Ζηλανδία, και η αγορά να τιμολογήσει πως τα επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ θα κινηθούν πάνω από το 4%.
Διαβάστε επίσης