Το υπερβολικό κερδοσκοπικό σορτάρισμα στο δολάριο επέφερε τελικά μια έντονη αντίθετη κίνηση στο νόμισμα την περασμένη εβδομάδα.

Η αυξανόμενη αποστροφή προς τον κίνδυνο, η πτώση των χρηματιστηρίων και η επιδείνωση ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων COVΙD στην Ευρώπη δημιούργησαν το τέλειο υπόβαθρο, ώστε το δολάριο να σημειώσει ένα αξιοσημείωτο ράλι μικρής κάλυψης. Έτσι, το δολάριο αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα έναντι κάθε σημαντικού νομίσματος παγκοσμίως.

Η μόνη εξαίρεση ήταν η τουρκική λιρέτα, η οποία κατόρθωσε μια μικρή ανάκαμψη, καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας προσγειώθηκε στην πραγματικότητα και αύξησε τα επιτόκια, ώστε να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. Ένας σοβαρός παράγοντας για την αυξημένη αβεβαιότητα είναι οι φόβοι για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ τον Νοέμβριο και ιδιαίτερα η πιθανότητα αμφισβητούμενων εκλογών.

Η άποψή μας είναι ότι μέχρι στιγμής είναι σε χαμηλό επίπεδο κι ότι οι αιτίες για την νευρικότητα της αγοράς έχουν να κάνουν περισσότερο με το δεύτερο κύμα COVID στην Ευρώπη και με την αναπόφευκτη διόρθωση μετά το έντονο ράλι στα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου το καλοκαίρι. Αυτήν την εβδομάδα, τα βασικά μακροοικονομικά δεδομένα που περιμένουμε είναι η έκθεση για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο και οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης.

Και τα δυο θα ανακοινωθούν την Παρασκευή. Μέχρι τότε, θα εστιάσουμε την προσοχή μας στα καθημερινά στοιχεία για την μετάδοση της COVID σε βασικές ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να δούμε εάν το δεύτερο κύμα δίνει σημάδια υποχώρησης.

Στερλίνα

Την περασμένη εβδομάδα, η στερλίνα είχε καλύτερη απόδοση από ό,τι οι περισσότεροι από τους ανταγωνιστές της, αν και σημείωσε μέτριες απώλειες έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Οι ελπίδες για μια συμφωνία τελευταίας στιγμής για το Brexit παραμένουν και η πιθανότητα αρνητικών επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας έχει υποχωρήσει κάπως.

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε στο βασικό μας σενάριο, ότι θα επιτευχθεί ένα μίνιμουμ συμφωνίας την τελευταία στιγμή, κάτι που σημαίνει ότι η στερλίνα είναι πιθανόν να πέσει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα έναντι του δολαρίου, ενώ ίσως να αγωνιστεί αξιοπρεπώς έναντι του ευρώ.

Ευρώ

Τα απογοητευτικά νούμερα στους δείκτες επιχειρηματικής δραστηριότητας PMI για τον Σεπτέμβριο πρόσθεσαν στη γενική αίσθηση του ζόφου που έχει εγκατασταθεί πάνω από την Ευρωζώνη και τις προοπτικές της, εδώ και δυο εβδομάδες και αφορά κυρίως στον φόβο για το δεύτερο κύμα COVID που περνά η Ευρώπη.

Η μόνη σημαντική ανακοίνωση γι’ αυτήν την εβδομάδα είναι η έκθεση πληθωρισμού του Σεπτεμβρίου, μετά το αρνητικό σοκ του προηγούμενου μήνα. Δεν περιμένουμε ανάκαμψη από αυτό το χαμηλό όλων των εποχών. Επίσης, το υπερβολικό κερδοσκοπικό σορτάρισμα στο ευρώ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει. Ενώ παραμένουμε θετικοί μεσοπρόθεσμα για το ευρώ, δεν θα εκπλαγούμε εάν δούμε να πιέζεται αυτήν την εβδομάδα.

Δολάριο ΗΠΑ

Την περασμένη εβδομάδα έγινε σαφές ότι το δολάριο απέχει πολύ από το να χάσει την ελκυστικότητά του ως «ασφαλές καταφύγιο». Η γενική κατεύθυνση προς ασφαλή καταφύγια οδήγησε το δολάριο σε απότομο ράλι. Αν και τα data για την ανεργία ήταν ασθενέστερα από τα αναμενόμενα, αυτά δεν φάνηκε να επηρεάζουν το δολάριο.

Ωστόσο, βλέπουμε ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος για το νόμισμα, εφόσον έχουμε παρόμοια αρνητική έκπληξη στην κρίσιμη μηνιαία έκθεση που θα κυκλοφορήσει το απόγευμα της Παρασκευής. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να υπάρξει αντίκτυπος. Μέχρι τότε, οδηγό για τις αγορές θα αποτελέσουν τα πρωτοσέλιδα σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης των υφιστάμενων κινήτρων, αναφορικά με το εν ισχύ πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση