ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ενίσχυση του δολαρίου συνεχίστηκε για άλλη μια εβδομάδα, τροφοδοτούμενη από την απότομη άνοδο των επιτοκίων στις ΗΠΑ και τις ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία αποκτά δυναμική.
Οι προοπτικές για οποιαδήποτε μείωση από τη Federal Reserve το 2025 εξασθενούν ραγδαία, ενώ η απόδοση του επιτοκίου του κρίσιμου 10ετούς ομολόγου του Δημοσίου έχει αυξηθεί κατά 120 μ.β. από την πρώτη μείωση της Fed το Σεπτέμβριο, σε μια μη αναμενόμενη αντίδραση.
Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών υποχωρούν επίσης, αλλά ο χαμένος της εβδομάδας ήταν ξεκάθαρα η στερλίνα, της οποίας η πτώση επιταχύνθηκε από μια ανησυχητική υποχώρηση στις αγορές ομολόγων. Εντούτοις, αξίζει να αναφερθεί το βραζιλιάνικο ρεάλ το οποίο κατάφερε να παραμείνει αμετάβλητο έναντι του δολαρίου και, επομένως, σε άνοδο έναντι σχεδόν όλων των άλλων κύριων νομισμάτων, υποδηλώνοντας ότι η βίαιη πτώση του νομίσματος τους τελευταίους μήνες του 2024 μπορεί τελικά να το καθιστά ελκυστικό.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν την εβδομάδα αυτή για τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο (και οι δύο ανακοινώσεις θα γίνουν την Τετάρτη) θα αποτελέσουν απολύτως κρίσιμα γεγονότα για τις αγορές. Οι αντίστοιχες αγορές κρατικών ομολόγων παρακολουθούν με ανησυχία τη μαζική έκδοση νέων ομολόγων που πρέπει να διαθέσουν οι κυβερνήσεις, ενώ ο δομικός πληθωρισμός και στις δύο χώρες παραμένει σταθερά πάνω από το 3%, κάτι που δεν βοηθά.
Προς το παρόν, τα υψηλότερα εγχώρια επιτόκια υποστηρίζουν το δολάριο, ενώ έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα στη στερλίνα. Αυτή η εβδομάδα θα είναι ήσυχη για την Ευρωζώνη, επομένως το κοινό νόμισμα θα επηρεαστεί κυρίως από εξελίξεις αλλού.
Στερλίνα
Αν και η ένταση των κινήσεων στην αγορά ομολόγων δεν έφτασε τα επίπεδα που είδαμε το 2022 μετά τον μίνι προϋπολογισμό της Liz Truss, μια πτώση κατά 25 μ.β. μέσα σε μόλις μία εβδομάδα χωρίς σημαντικά οικονομικά ή πολιτικά νέα παραμένει αξιοσημείωτη.
Η στερλίνα αντέδρασε αρνητικά στην αναταραχή, σημειώνοντας πτώση άνω του 1% έναντι όλων των ευρωπαϊκών νομισμάτων.
Πιστεύουμε ότι το περιβάλλον για τη στερλίνα είναι σημαντικά καλύτερο σε σχέση με την περίοδο μετά τον προϋπολογισμό Truss: τα υψηλότερα επιτόκια της Τράπεζας της Αγγλίας παρέχουν στήριξη, ενώ υπάρχουν αξιόπιστες προοπτικές για καλύτερες εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ.
Ωστόσο, εκτιμούμε ότι θα χρειαστεί αναθεώρηση των σχεδιαζόμενων δαπανών από τους Εργατικούς για τη σταθεροποίηση της αγοράς ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία παραμένει ευάλωτη σε οποιαδήποτε αρνητική έκπληξη στον πληθωρισμό.
Ευρώ
Το ευρώ είχε άλλη μία δύσκολη εβδομάδα έναντι του δολαρίου, πιεσμένο από τις υψηλότερες αποδόσεις και επίσης από τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, σημειώνουμε ότι η αύξηση των αποδόσεων στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης ακολούθησε σχεδόν βήμα προς βήμα την κίνηση στις ΗΠΑ, με το χάσμα αποδόσεων να μειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες. Ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει κολλημένος στο 2,7% σε ετήσια βάση, όπου βρίσκεται τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
Με τις αντιδράσεις από τις αποδόσεις να υποχωρούν και το νόμισμα να βρίσκεται σε αναμφισβήτητα χαμηλά επίπεδα, ακόμη και το παραμικρό θετικό νέο από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του κοινού νομίσματος.
Δολάριο ΗΠΑ
Τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ για το Δεκέμβριο ήταν πολύ ισχυρά, επιβεβαιώνοντας ότι η Federal Reserve θα δυσκολευτεί να βρει δικαιολογίες για περαιτέρω μειώσεις, τουλάχιστον προς το παρόν. Οι αγορές πλέον προεξοφλούν μόνο μία μείωση 25 μ.β. για το σύνολο του 2025, η οποία πρακτικά μπορεί να θεωρηθεί μηδενική.
Μετά την αδύναμη απόδοση των αγορών ομολόγων των ΗΠΑ, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αυτή την εβδομάδα είναι κρίσιμα. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο δομικός δείκτης για το μήνα θα μειωθεί από τα επίπεδα του 3-4% των τελευταίων μηνών πιο κοντά στο στόχο του 2-2,5% που έχει θέσει η Fed. Εάν αυτό δεν συμβεί, μπορεί να αναζωπυρωθεί η αναταραχή στις αγορές ομολόγων των ΗΠΑ, που ήδη αντιμετωπίζουν την προοπτική μαζικών εκδόσεων λόγω των αυξανόμενων δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Το κρίσιμο σημείο για τις αγορές συναλλάγματος θα είναι η στιγμή που αυτές οι πωλήσεις ομολόγων θα αρχίσουν να λειτουργούν αρνητικά για το δολάριο αντί για θετικά, όπως έχει ήδη συμβεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, δεν είμαστε ακόμα εκεί.
Διαβάστε επίσης:
Goldman Sachs για ΔΕΗ: Αύξησε την τιμή στόχο στα 15,5 ευρώ και την σύσταση σε «αγορά»