Του Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury.

Η περασμένη εβδομάδα ήταν μια από τις πιο ταραχώδεις στις αγορές συναλλάγματος εδώ και αρκετό καιρό. Η ξεκάθαρη επιθετικότητα της Federal Reserve τράβηξε το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής, αλλά και μια σειρά από άλλες κεντρικές τράπεζες αύξησαν επίσης τα επιτόκια και έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τον πληθωρισμό, στην Ελβετία, τη Σουηδία, τη Νότια Αφρική και το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων.

1

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ήταν η μόνη εξαίρεση, αλλά ακόμη και εκεί οι αρχές παρενέβησαν στις αγορές για να ανακόψουν την αδυσώπητη υποτίμηση του γεν. Η Τράπεζα της Αγγλίας βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο αφού οι αγορές αντέδρασαν βίαια στον ελλειμματικό προϋπολογισμό της Πρωθυπουργού Λιζ Τρας, εξανεμίζοντας την αγορά ομολόγων και τη στερλίνα. Τα επιτόκια αυξήθηκαν παγκοσμίως, τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου μειώθηκαν κατακόρυφα και οι επενδυτές στράφηκαν προς την ασφάλεια του δολαρίου ΗΠΑ, το οποίο έκανε ράλι έναντι κάθε άλλου σημαντικού νομίσματος (εκτός από το γεν).

Σε ένα πληθωριστικό πλαίσιο, οι υποτιμήσεις των νομισμάτων είναι μια πολύ ανεπιθύμητη εξέλιξη και αναμένουμε από τις δημοσιονομικές και νομισματικές αρχές να ακολουθήσουν τα βήματα της Ιαπωνίας και να αρχίσουν να πιέζουν, είτε μέσω της ρητορικής με περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων ή μέσω άμεσης παρέμβασης.

Οι αξιωματούχοι της Τράπεζας της Αγγλίας θα πρέπει να κινητοποιηθούν μετά το χτύπημα της περασμένης εβδομάδας στη στερλίνα. Η Ευρωζώνη θα είναι επίσης στο επίκεντρο, ξεκινώντας με την αντίδραση της αγοράς στη νίκη της δεξιάς στις ιταλικές εκλογές, ακολουθούμενη από την έκθεση για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή.

Εν πάση περιπτώσει, η καταστροφή στις αγορές ομολόγων και συναλλάγματος του Ηνωμένου Βασιλείου υποδηλώνει ότι η υπομονή των αγορών με τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα έχει τελικά εξαντληθεί.

Στερλίνα

Μετά τη σχετικά ήσυχη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη, ακολούθησε μια δραματική ημέρα διαπραγμάτευσης την Παρασκευή. Η Πρωθυπουργός Λιζ Τρας παρουσίασε έναν προϋπολογισμό γεμάτο ακριβές φορολογικές περικοπές που συνεπάγεται μαζική επέκταση των ελλειμμάτων και την έκδοση ομολόγων, κάτι που οι αγορές δεν υποδέχτηκαν καλά.

Τα ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν ίσως τη χειρότερη ημέρα διαπραγμάτευσης στην ιστορία, με σουρεαλιστικές κινήσεις 50 μονάδων βάσης ή και περισσότερο, και τη συντριβή της στερλίνας έναντι κάθε άλλου σημαντικού νομίσματος, ιδιαίτερα του δολαρίου ΗΠΑ.

Οι οικονομικές ειδήσεις θα είναι κάπως αδιάφορα για κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στην αντίδραση της Τράπεζας της Αγγλίας στον ανοιχτά πληθωριστικό προϋπολογισμό των Τόρις.

Όλα τα στοιχήματα έχουν κλείσει τώρα, και δεν θα αποκλείαμε το ενδεχόμενο έκτακτης συνεδρίασης για την αύξηση των επιτοκίων και στόχο την στήριξη του νομίσματος. Εν πάση περιπτώσει, οι αγορές προεξοφλούν μια σθεναρή απάντηση, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων 200 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του έτους με το επιτόκιο να καταλήξει να διαμορφωθεί κοντά στο 6% από το 5%.

Ευρώ

Οι δείκτες PMI της οικονομικής δραστηριότητας αποδυναμώθηκαν μέτρια, όπως αναμενόταν, σε επίπεδα συμβατά με μια οικονομία που πιθανώς οδηγείται σε στασιμότητα ή σε ρηχή ύφεση, με αξιοσημείωτη απόκλιση αυτή της Γερμανίας και της Γαλλίας, οι οποίες εξακολουθούν να αναπτύσσονται. Το ευρώ παρασύρθηκε από τη γενική φυγή προς το δολάριο, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι τα επιτόκια αυξήθηκαν περισσότερο στην Ευρωζώνη την περασμένη εβδομάδα από ό,τι στις ΗΠΑ, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανταποκρίνεται στις συνθήκες και γίνεται ολοένα και πιο επιθετική.

Ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο αναμένεται να φθάσει σε ένα ακόμη υψηλό ρεκόρ τόσο ο ονομαστικός όσο και ο δομικός, και η υποτίμηση του ευρώ απλώς επιδεινώνει το πρόβλημα. Ακόμη και μετά τη μαζική αύξηση των επιτοκίων της περασμένης εβδομάδας, οι αγορές τιμολογούν μόνο 3% ως το μέγιστο επίπεδο στο οποίο η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια, κάτι που μας φαίνεται πολύ χαμηλό.

Δολάριο ΗΠΑ

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε αύξηση 75 μονάδων βάσης και έστειλε ένα αναμφισβήτητα επιθετικό μήνυμα μέσω του διαγράμματος «dots plot», όπου το μέσο μέλος της Τράπεζας αναμένει τώρα το επιτόκιο να κλείσει το 2021 πάνω από το 4,5%.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ τόνισε ότι τα επιτόκια θα αυξάνονται όσο ο πληθωρισμός παραμένει απαράδεκτα υψηλός, ακόμη και με κόστος αυξημένης ανεργίας.

Η μόνη μακροοικονομική είδηση ​​που σημειώνεται αυτή την εβδομάδα είναι η έκθεση PCE για τον πληθωρισμό την Παρασκευή, αλλά από την άλλη πλευρά θα έχουμε έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό ομιλιών από στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Πάντως, δεν περιμένουμε στη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας σημαντικές αποκλίσεις από τη γραμμή του προέδρου Τζερόμ Πάουελ.

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Απαγορευτικές αποδόσεις για το ιταλικό και το ελληνικό 10ετές – Πράξεις γύρω από τις 800 μονάδες ο δείκτης