ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα για πρώτη φορά μετά την κρίση του ευρώ, επισημαίνει ο Sebastian Fellechner της γερμανικής DZ Bank.
«Η S&P και η DBRS θα μπορούσαν να είναι οι πρώτοι, ενώ η Moody’s πιθανότατα ο τελευταίος οργανισμός που θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα, καθώς το πεδίο εφαρμογής είναι καθοριστικό από την ΕΚΤ. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν (σχεδόν) τιμολογήσει πλήρως την αναβάθμιση και δεν προτείνουμε περαιτέρω θέσεις στα ελληνικά ομόλογα, αλλά διατηρήστε τα ανοίγματα που έχετε», προτείνει ο Fellechner.
Με τις βουλευτικές εκλογές στα τέλη Ιουνίου, όταν ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης επιβεβαιώθηκε στην εξουσία με απόλυτη πλειοψηφία, η Ελλάδα άφησε πίσω της τον τελευταίο αβέβαιο παράγοντα στο δρόμο της προς την επενδυτική βαθμίδα. Η χώρα βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα να υπερπηδήσει το εμπόδιο που είναι τόσο σημαντικό για τις αγορές ομολόγων. Οι οίκοι αξιολόγησης εξακολουθούν να έχουν ανάμεικτες απόψεις για την Ελλάδα. Ενώ η S&P αξιολογεί σήμερα τη χώρα με ΒΒ+ (θετική), οπότε η αναβάθμιση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σύντομα, η Moody’s παραμένει μάλλον επικριτική.
Η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα δεν είναι απαραίτητη μόνο για εξαφανιστούν τα ίχνη του ευρωκρίσης, αλλά και για να διασφαλιστεί ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα συνεχίσουν να πληρούν τις απαιτήσεις της ΕΚΤ, όσον αφορά τις εγγυήσεις. Ωστόσο, όσο σημαντική και αν είναι η επιστροφή, μια αναβάθμιση είναι πιθανό να έχει μόνο περιορισμένο αντίκτυπο στην κεφαλαιαγορά. Το ράλι των ελληνικών ομολόγων έχει πλέον εξαντληθεί σε τέτοιο βαθμό που δύσκολα υπάρχει περαιτέρω απόδοση.
«Ως εκ τούτου, σας συμβουλεύουμε να μην δημιουργήσετε περαιτέρω θέσεις στην αγορά των ελληνικών ομολόγων αλλά να κρατήσετε τις υφιστάμενες, προκειμένου να διευρυνθούν περαιτέρω τα κέρδη συνολικής απόδοσης σχεδόν 6%, με τα κέρδη που έχουν συσσωρευτεί μέχρι στιγμής φέτος.
Η τελική εκτίναξη προς την επενδυτική βαθμίδα
Η DZ Bank επισημαίνει ότι η επενδυτική βαθμίδα είναι σε απόσταση αναπνοής. Η ελληνική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη έχει θέσει ως στόχο να επαναφέρει τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα, η οποία είχε ήδη χαθεί το 2010 λόγω των κλιμακούμενων προβλημάτων χρέους. Ο στόχος αυτός είναι πλέον εφικτός στον απόηχο των βουλευτικών εκλογών στα τέλη Ιουνίου, εξασφαλίζοντας έτσι την πολιτική συνέχεια και σταθερότητα, πέραν της προόδου που έχει ήδη επιτευχθεί.
«Πιστεύουμε ότι η τελική ώθηση στο δρόμο προς την επενδυτική βαθμίδα (IG) βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη. Πουθενά αλλού εκτός από την S&P, η χώρα δεν βρίσκεται τόσο κοντά στην επίτευξη του στόχου της. Στις 20 Οκτωβρίου, η S&P έχει προγραμματίσει την επόμενη και τελευταία ημερομηνία αξιολόγησης για το τρέχον έτος. Στην πιο πρόσφατη αναθεώρηση της αξιολόγησης τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, όταν οι προοπτικές είχαν επίσης οριστεί σε θετικές, ο οργανισμός δήλωσε ότι μια αναβάθμιση της αξιολόγησης εντός των επόμενων δώδεκα μηνών θα εξαρτηθεί από τη συνεπή δημοσιονομική πειθαρχία κατά την περίοδο πρόβλεψης έως το 2026, καθώς και από τον σταθερό ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ακόμη και μετά τις εκλογές. Κατά την άποψή μας, οι πιθανότητες είναι καλές και η S&P θα είναι ο πρώτος οργανισμός που θα αναβαθμίσει την αξιολόγηση στην κατηγορία IG. Η Ελλάδα μπορεί σίγουρα να ανταποκριθεί στα κριτήρια που απαιτεί η S&P. Ειδικότερα, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην δημοσιονομική πειθαρχία», καταλήγει ο Fellechner.
Διαβάστε επίσης:
Jefferies: Οι νέες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες μετά το β’ τρίμηνο
VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων. Οι κινήσεις της εβδομάδας
Autonomous Research: Γιατί επιλέγει τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών – Οι κορυφαίες επιλογές της