ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Υπό πίεση θα παραμείνουν οι τιμές πετρελαίου και το 2021 σύμφωνα με προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), καθώς όπως επισημαίνει τον επόμενο χρόνο η τιμή θα κυμαίνεται μεταξύ 40 και 50 δολαρίων το βαρέλι.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, παρότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανακάμψει από το ιστορικό χαμηλό όπου βρέθηκαν τον Μάρτιο, το brent, διεθνές σημείο αναφοράς, παραμένει σχεδόν 40% χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Τη Δευτέρα η τιμή του brent διαμορφωνόταν στα 42,87 δολάρια το βαρέλι. Το Ταμείο, μάλιστα, δεν βλέπει σύντομα σημαντική ανάκαμψη των πετρελαϊκών τιμών, προβλέποντας ότι αυτές θα διαμορφωθούν μεταξύ 40 και 50 δολαρίων το 2021, τιμή που κινείται σχεδόν στο ήμισυ των 80 δολαρίων το βαρέλι που χρειάζεται η Σαουδική Αραβία για να εμφανίσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.
«Οι προβλέψεις για τις τιμές του πετρελαίου στις αρχές του επόμενου έτους κινούνται στο εύρος των 40-45 δολαρίων, ενώ για το σύνολο της χρονιά μεταξύ 40 και 50 δολαρίων», ανέφερε ο Jihad Azour επικεφαλής του τμήματος του ΔΝΤ για την Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία. «Νομίζω ότι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας για την ανάκαμψη θα είναι η διαμόρφωση της ζήτησης. Αποδείχθηκε σημαντικός παράγοντας της εικόνας που είδαμε φέτος, σε συνδυασμό με την προσφορά που θα μπορούσε να προέλθει από εναλλακτικές πηγές ενέργειας».
Ως αποτέλεσμα αυτού, το ΔΝΤ προχώρησε σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για τον ρυθμό οικονομικής ανάκαμψης των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας προβλέποντας ότι συνολικά η περιοχή θα εμφανίσει συρρίκνωση κατά 4,1% – εκτίμηση κατά 1,3% χαμηλότερη της προηγούμενης πρόβλεψής του τον Απρίλιο.
Ο επικεφαλής του τμήματος του ΔΝΤ για την Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, επεσήμανε τη μεγάλη ανομοιομορφία που καταγράφουν τα οικονομικά μεγέθη των χωρών εισαγωγής πετρελαίου από αυτά των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και τις πτώσεις των τιμών του “μαύρου χρυσού”.
«Συνδυαστικά, αυτά τα δύο σοκ οδήγησε σε απότομη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, το μέγεθος της οποίας διαφέρει μεταξύ των εξαγωγέων πετρελαίου και των χωρών που εισάγουν», ανέφερε στο CNBC ο Azour. «Κατά μέσο όρο, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης των χωρών που εξάγουν πετρέλαιο αναμένουμε ότι θα είναι αρνητικός κατά 6,6%, ενώ για τις χώρες που εισάγουν η υποχώρηση θα είναι της τάξης του 1%».
Όπως εξήγησε, ο Azour καταλυτικός παράγοντας για τον ρυθμό ανάκαμψης των πετρελαιοπαραγωγών χωρών θα είναι η πορεία των τιμών του πετρελαίου, ιδιαίτερα για χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Κουβέιτ που εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από το πετρέλαιο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike