ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Ο κεντροδεξιός συνασπισμός, αποτελούμενος από τα κόμματα Fratelli d’Italia, Lega και Forza Italia, κέρδισε τις εθνικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή, όπως αναμενόταν», εξηγούν οι Zeynep Ozturk, Alberto Fadelli και Matteo Fava της γερμανικής Deutsche Bank.
Το επόμενο βήμα είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης, με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Sergio Mattarella να δίνει στον αρχηγό του πιο επιτυχημένου κόμματος του συνασπισμού το καθήκον να βρει συμμάχους για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Η σύνθεση της κυβέρνησης, δηλαδή ποιοι θα αποκτήσουν τις βασικές υπουργικές ‘καρέκλες’, θα είναι κρίσιμο στοιχείο για την εκτίμηση της επόμενης πολιτικής κατάστασης της Ιταλίας, εκτιμά η Deutsche Bank.
Το πλαίσιο της χαμηλότερης ανάπτυξης στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και οι σχετικές πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να αποδειχθούν περαιτέρω αντίξοες συνθήκες για την αύξηση του ιταλικού ΑΕΠ και το καταναλωτικό κλίμα. Η κατανομή της εξουσίας εντός του κεντροδεξιού συνασπισμού, οι δημοσιονομικές πολιτικές αποφάσεις της νέας κυβέρνησης και η εφαρμογή των προαπαιτούμενων για το NGEU θα παραμείνουν τα βασικά στοιχεία που θα επηρεάσουν τις αγορές μετοχών και το spread του δημόσιου χρέους.
Οι αγορές μετοχών και ομολόγων κυρίως, μέχρις στιγμής, δεν έχουν σημειώσει σημαντικές κινήσεις, καθώς οι δημοσκοπήσεις είχαν δείξει ότι μια νίκη του κέντρου-δεξιού συνασπισμού ήταν μια πραγματικότητα πριν από μήνες και η σύντομη εκλογική προεκλογική εκστρατεία δεν επεφύλασσε πολλές εκπλήξεις. Η διαφορά μεταξύ του 10ετούς ιταλικού ομολόγου (BTPs) και του 10ετούς γερμανικού ομολόγου (Bunds) ήταν σταθερή γύρω στις 233 μ.β.
«Για να μείνει μακριά από μια νέα κρίση, η Ιταλία χρειάζεται ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ να συμβαδίζει με την αύξηση των επιτοκίων. Η βιωσιμότητα του χρέους θα παρακολουθείται στενά από τους συμμετέχοντες στην αγορά και οι αποφάσεις δημοσιονομικής πολιτικής θα έχουν αντίκτυπο στο πως θα διαμορφώνεται η τιμολόγηση», καταλήγει η Deutsche Bank.
Τι μπορεί να σημαίνει το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών για το NGEU
Οι εκλογικοί κανόνες στην Ιταλία από τη φύση τους ενθαρρύνουν τον σχηματισμό συνασπισμών, αλλά μετά τη συνταγματική μεταρρύθμιση του 2020, ο συνολικός αριθμός των βουλευτών έχει μειωθεί σε 600 (από 945). Λαμβάνοντας υπόψη το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ο νόμος, η νέα κυβέρνηση θα έχει την έγκριση του προϋπολογισμού του 2023 μέχρι το τέλος του έτους.
«Η κυβέρνηση Draghi έχει θέσει ως στόχο ένα έλλειμμα 3,9% του ΑΕΠ και ένα υψηλότερο θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία στην Επιτροπή της ΕΕ, καθώς και τα άλλα δημοσιονομικά μέτρα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα του κεντροδεξιού συνασπισμού, όπως ο ενιαίος φόρος και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος», επισημαίνει η DB.
«Αν υποθέσουμε ότι το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται θα τηρηθεί, η νέα κυβέρνηση, θα έχει περίπου 2 μήνες για να καταρτίσει τον προϋπολογισμό και κλειδί θα είναι επίσης η επίτευξη των στόχων του ιταλικού ΕΣΠΑ προκειμένου να εξασφαλιστεί η τρίτη δόση των πληρωμών που προβλέπει το πρόγραμμα NGEU.
Η Ιταλία πρέπει να ανταποκριθεί σε 54 προϋποθέσεις μέχρι το τέλος του έτους για να εξασφαλίσει την τρίτη δόση των 19 δισ. ευρώ.
Η Επιτροπή της ΕΕ έδωσε το πράσινο φως για τη δεύτερη δόση την περασμένη Παρασκευή, αποδεσμεύοντας χρηματοδότηση ύψους 21 δισ. ευρώ.
«Ωστόσο, η ηγέτης του κόμματος FdI έχει ήδη ζητήσει πολλές φορές μια αλλαγή στη δομή του ιταλικού ΕΣΠΑ, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα της μεταρρύθμισης μαζί με περαιτέρω διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη ότι μόνο σε ένα μέρος του σχεδίου (περίπου 11 δισ. ευρώ) μπορεί να γίνει ανακατανομή σε διαφορετικές προτεραιότητες», εκτιμά η DB.
Διαβάστε επίσης:
Goldman Sachs: H Ιταλία και η αβεβαιότητά της μπαίνουν στα ραντάρ των αγορών