ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Σεπτέμβριος έβαλε στο κάδρο το Χρηματιστήριο Αθηνών με αρνητικό πρόσημο, σύμφωνα με τη μηνιαία ανάλυση της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank για τις αποδόσεις των αγορών ανά τον κόσμο. Τόσο ο Σεπτέμβριος όσο και το γ’ τρίμηνο, είχαν κακές επιδόσεις για την αγορά μας αλλά και τις αγορές συνολικά.
«Κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου, μόλις 11 από τις από τα 38 μη νομισματικά περιουσιακά στοιχεία που παρακολουθούμε ήταν σε θετικό έδαφος και το Σεπτέμβριο, μόνο 7 ήταν θετικά, καθιστώντας το Σεπτέμβριο, μέχρι στιγμής, το χειρότερο μήνα του 2023», εξηγούν οι Henry Allen και Jim Reid της Deutsche Bank.
To X.A. με την πτώση κατά 7,9% το Σεπτέμβριο, έφερε τον Γενικό Δείκτη προτελευταίο από τις 38 αγορές τον προηγούμενο μήνα αλλά και τελευταίο στο τρίτο τρίμηνο με -5,1%.
Η εικόνα αντιστρέφεται προς το καλύτερο σε επίπεδο εννεαμήνου, καθώς με την επίδοση του +32,8% ο Γενικός Δείκτης των Αθηνών παρέμεινε δεύτερος σε επιδόσεις μεταξύ των αγορών που παρακολουθεί η Deutsche Bank και πρώτος όταν ληφθούν υπόψη οι δολαριακές επιδόσεις των 38 αγορών.
«Υπάρχουν διάφορες αιτίες για τη αρνητική πορεία των αγορών, αλλά μια σημαντική ήταν η αυξανόμενη αίσθηση ότι οι κεντρικές τράπεζες ήταν πιθανό να διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, παράλληλα με την άνοδο του πετρελαίου κατά 20 δολάρια ανά βαρέλι κατά τη διάρκεια του τριμήνου.
Οι απώλειες προσέθεσαν, επίσης, στη φήμη του Σεπτεμβρίου ως του χειρότερου μήνα για τις χρηματοπιστωτικές αγορές τα τελευταία χρόνια.
Πράγματι, ήταν η 4η συνεχόμενη χρονιά που ο δείκτης S&P 500 και ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσαν πτώση το Σεπτέμβριο, καθώς και η 7η συνεχόμενη χρονιά που το παγκόσμιος δείκτης ομολόγων του Bloomberg ήταν πτωτικός», επισημαίνουν οι Allen και Reid.
Ποια περιουσιακά στοιχεία σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη το γ’ τρίμηνο
Ενεργειακά εμπορεύματα: Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν ισχυρή ανάκαμψη το γ΄ τρίμηνο, η οποία ακολούθησε μια πορεία 4 διαδοχικών τριμηνιαίων μειώσεων.
Το αργό πετρέλαιο τύπου Brent σημείωσε άνοδο +27,2% στα 95,31 δολάρια ανά βαρέλι και το πετρέλαιο τύπου WTI αυξήθηκε κατά +28,5% στα 90,79 δολάρια ανά βαρέλι.
Οι τιμές του φυσικού αερίου κινήθηκαν επίσης υψηλότερα. Στην Ευρώπη, οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά +12,8% στα 41,86 € ανά MWh, μετά από ένα σερί 3 συνεχόμενων τριμηνιαίων μειώσεων.
Δολάριο ΗΠΑ: Ο δείκτης του αμερικανικού νομίσματος (DXY) ενισχύθηκε κατά +3,2% το γ΄ τρίμηνο, υποβοηθούμενος από την απότομη άνοδο των αμερικανικών πραγματικών αποδόσεων. Αντίθετα, άλλα σημαντικά νομίσματα εξασθένησαν έναντι του δολαρίου, συμπεριλαμβανομένου του ευρώ (-3,1%), του ιαπωνικού γεν (-3,4%) και της βρετανικής λίρας (-4,0%).
Ποια περιουσιακά στοιχεία σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες το γ’ τρίμηνο
Κρατικά ομόλογα: Ήταν η χειρότερη τριμηνιαία επίδοση για τα κρατικά ομόλογα σε ένα έτος, με απώλειες για τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ (-3,4%) και τα κρατικά ομόλογα του ευρώ (-2,5%). Οι κινήσεις σημαίνουν ότι και τα δύο είναι και πάλι αρνητικά σε ετήσια βάση.
Μετοχές: Οι μετοχές σημείωσαν πτώση σε όλους τους τομείς το γ΄ τρίμηνο, με πτώση για τον αμερικανικό δείκτη S&P 500 στο (-3,3%), τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 (-2,0%) και τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei (-3,4%). Η κύρια εξαίρεση σε αυτό το μοτίβο ήταν οι ενεργειακές μετοχές, με αυτές του S&P 500 να σημειώνουν άνοδο +12,2% κατά τη διάρκεια του τριμήνου.
Διαβάστε επίσης:
Άρθρο παρέμβαση: Ως πότε θα διαιωνίζεται η ανορθογραφία με τα εταιρικά ομόλογα;
Jumbo: Morgan Stanley, Eurobank Equities & Pantelakis Securities «βλέπουν« αξία στη μετοχή