ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η επέλαση της εγχώριας αγοράς μετοχών συνεχίζεται, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται στην δεύτερη θέση σε όρους αποδόσεων από τις αρχές του έτους ανάμεσα στις 38 διαφορετικές αγορές περιουσιακών στοιχείων που παρακολουθεί η Deutsche Bank και οι αναλυτές του οίκου Cassidy Ainsworth-Grace και Jim Reid.
Από τα στοιχεία της γερμανικής τράπεζας προκύπτει ότι ο εγχώριος δείκτης σε όρους δολαρίου τοποθετείται στην πρώτη θέση των αποδόσεων από τις αρχές του έτους, μετά και την επίδοση του Ιουλίου που αποτέλεσε τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα με θετικές αποδόσεις.
Ο Γενικός Δείκτης στην Αθήνα έχει προσφέρει απόδοση +10,1% το Ιανουάριο, +10,4% το Φεβρουάριο, -6,3% τον Μάρτιο, +3% τον Απρίλιο, +12,4% το Μάιο, +6,2% τον Ιούνιο και 4,7% τον προηγούμενο μήνα. Τα κέρδη από τις αρχές του έτους για τον Γενικό Δείκτη είναι 46,5%.
Ποια περιουσιακά στοιχεία σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη τον Ιούλιο
– Εμπορεύματα: Τον Ιούλιο τα εμπορεύματα σημείωσαν άνοδο σε όλους τους τομείς. Το πετρέλαιο ηγήθηκε των κερδών, με το αργό τύπου WTI να σημειώνει άνοδο +15,8%, ακολουθούμενο από το πετρέλαιο τύπου brent με +14,2%.
Αυτό ήρθε μετά από τις μειώσεις της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ κατά τη διάρκεια του μήνα, ιδίως τις εθελοντικές περικοπές της προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο.
Το ασήμι ήταν η ισχυρότερη επίδοση στην κατηγορία των μετάλλων, κερδίζοντας +8,7%. Ο χαλκός (+7,1%) και ο χρυσός (+2,4%) εξασφάλισαν επίσης σταθερές αυξήσεις κατά τη διάρκεια του μήνα.
– Μετοχές: Οι παγκόσμιες μετοχές σημείωσαν άνοδο τον Ιούλιο, με τον δείκτη S&P 500 να ενισχύεται κατά +3,2%.
Η έξαρση της δραστηριότητας που σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη στηρίζει τις ισχυρές επιδόσεις του NASDAQ, ο οποίος κέρδισε +4,1%. Ο Hang Seng πήρε τα πρωτεία, κερδίζοντας +7,2%, πίσω από τις ειδήσεις για πιθανή τόνωση της οικονομίας από το κινεζικό πολιτικό γραφείο, με τον δείκτη MSCI EM των αναδυόμενων αγορών (+6,3%) να υποστηρίζεται επίσης από τις εν λόγω ανακοινώσεις.
Ποια περιουσιακά στοιχεία σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες τον Ιούλιο
– Ομόλογα ΗΠΑ: Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα υποχώρησαν κατά -0,4%, καθώς οι επενδυτές έγιναν όλο και πιο επιφυλακτικοί ως προς τις περικοπές επιτοκίων της Fed που θα πραγματοποιηθούν σύντομα, μετά τα σχόλια των ‘γερακιών’ κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης πολιτικής, παρότι το επιτόκιο πολιτικής φτάνει σε ένα επίπεδο που είναι πιθανότατα το τέλος του κύκλου αυξήσεων της Fed.
– Ευρωπαϊκά ομόλογα: Παρά τον ελαφρώς ήπιο τόνο της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ, οι κίνδυνοι παραμένουν ανοδικοί για μια αύξηση του Σεπτεμβρίου, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να κάθεται σταθερά πάνω από το στόχο της ΕΚΤ. Κατά συνέπεια, τα ευρωπαϊκά ομόλογα σημείωσαν απώλειες κατά τη διάρκεια του Ιουλίου. Τα γερμανικά ομόλογα Bunds υποχώρησαν κατά -0,3% και τα κρατικά ομόλογα της ΕΕ υποχώρησαν ομοίως κατά -0,1%.
– Nikkei: Ο ιαπωνικός δείκτης μετοχών Nikkei αποτελεί εξαίρεση στις ισχυρές επιδόσεις των μετοχών τον Ιούλιο, υποχωρώντας συγκρατημένα κατά -0,04%, ως αποτέλεσμα από τις πρόσθετες ενδείξεις για την αύξηση του πληθωρισμού στην ιαπωνική οικονομία, πάνω από τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ).
Το τέλος του ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων των ομολόγων την περασμένη εβδομάδα σηματοδότησε επίσης ότι η οικονομία είχε πιθανότατα φτάσει στο τέλος της εποχής των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων που είχε πρόσφατα τροφοδοτήσει την αγορά μετοχών.
Διαβάστε επίσης:
Η Optima επιβεβαιώνει τη δυναμική της Mytilineos για την τιμή-στόχο στα €45,90
Goldman Sachs & Citi: Γιατί επιστρέφουν με συστάσεις «αγοράς» στις ελληνικές τράπεζες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί