ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Deutsche Bank, με το άνοιγμα των χρηματοπιστωτικών αγορών σήμερα, Δευτέρα, κάνει έναν απολογισμό των επτά συνεδριάσεων που ακολούθησαν την αποκαλούμενη «Ημέρα Απελευθέρωσης» του Τραμπ, δηλαδή την επιβολή αμοιβαίων δασμών στις 2 Απριλίου, και εξετάζει πώς κινήθηκαν οι παγκόσμιες αγορές.
Οι παγκόσμιες μετοχές κατέγραψαν σχεδόν καθολικά αρνητικές επιδόσεις μετά την ανακοίνωση των δασμών. Στις τοπικές νομισματικές μονάδες:
Ο S&P 500 υποχώρησε κατά -5,4%
Ο STOXX 600 Ευρώπης σημείωσε πτώση -9,1%
Ο Nikkei Ιαπωνίας υποχώρησε -6,0%
Ο δείκτης MSCI Αναδυόμενων Αγορών σημείωσε πτώση -5,9%
Στο επίπεδο των κλάδων, όλοι οι τομείς του S&P 500 πέρασαν σε αρνητικό έδαφος. Την μεγαλύτερη απώλεια κατέγραψε ο ενεργειακός κλάδος με -15,9%, εξαιτίας της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου. Αντίθετα, τα καταναλωτικά αγαθά πρώτης ανάγκης, ένας αμυντικός κλάδος, είχαν τις μικρότερες απώλειες, μόλις -0,9%. Ανά χώρα, η Ελβετία ήταν μεταξύ των χειρότερων επιδόσεων με τον SMI να υποχωρεί κατά -10,4%, ενώ η Νότια Κορέα ξεχώρισε θετικά, με τον KOSPI να χάνει μόλις -2,9%.
Οι αγορές ομολόγων και οι ανατροπές στα «ασφαλή» περιουσιακά στοιχεία
Αν και οι αγορές συνήθως στρέφονται στα κρατικά ομόλογα σε περιόδους κρίσεων, αυτή τη φορά τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα έχασαν έδαφος. Οι αποδόσεις των 30ετών τίτλων αυξήθηκαν κατά +37 μονάδες βάσης, και σε συνολική απόδοση, τα US Treasuries υποχώρησαν κατά -1,5%. Αντίθετα, τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα ενισχύθηκαν, με συνολική απόδοση +0,8% σε τοπικό νόμισμα και +5,5% σε δολάρια ΗΠΑ. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund υποχώρησε κατά 15 μονάδες βάσης, οδηγώντας στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία διεύρυνση της διαφοράς αποδόσεων ΗΠΑ–Γερμανίας (+50 μ.β.) από το 1990.
Το παράδοξο είναι το δολάριο βρέθηκε υπό πίεση. Ο δολαριακός δείκτη (DXY) σημείωσε βουτιά -3,6%, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2023. Ανάμεσα στα νομίσματα της G10:
Το ελβετικό φράγκο ξεχώρισε με άνοδο +8,2% έναντι του δολαρίου.
Η νορβηγική κορώνα ήταν το ασθενέστερο με πτώση -2,4% έναντι του δολαρίου.
Το ευρώ ενισχύθηκε σημαντικά από $1,08 στις 2 Απριλίου σε $1,14, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.
Στις αγορές των εταιρικών ομολόγων υπήρξε πίεση στα ομόλογα υψηλής απόδοσης (High Yield) και στα ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης (Investment Grade).
· Τα υψηλού κινδύνου (HY) ομόλογα των ΗΠΑ υποχώρησαν -2,6%.
· Τα ευρωπαϊκά HY έχασαν -1,7%.
Στα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας στις μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις (IG non-fin), οι ΗΠΑ κατέγραψαν απώλειες -3,0%, ενώ στην Ευρώπη περιορίστηκαν μόλις στο -0,1%.
Τέλος στα εμπορεύματα παρατηρήθηκαν εκ διαμέτρου αντίθετες πορείες:
· Οι τιμές χρυσού κατέγραψαν νέα ιστορικά υψηλά, κλείνοντας στις $3.238 ανά ουγγιά, με άνοδο +3,3%.
· Αντίθετα, το πετρέλαιο Brent υπέστη μεγάλη καθίζηση, σημειώνοντας πτώση -13,6%, μία από τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των βασικών assets.
Διαβάστε επίσης:
ΕΚΤ: Στα σκαριά νέα μείωση των επιτοκίων – Πώς ενισχύεται το σενάριο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΥΠΕΞ: Αναγνώριση της οικουμενικότητας της ελληνικής γλώσσας, η πρόταση για ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας» από την UNESCO
- IDEAL Holdings: Στην OHA και επίσημα το 15% αντί 61,5 εκατ. ευρώ
- ΟΛΘ: Κέρδη 36,3 εκατ. ευρώ το 2024 – Αύξηση 42% στα EBITDA
- Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του Υπ. Εθνικής Άμυνας «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις»
