ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Αθήνα και ο Γενικός Δείκτης, μετά τα κέρδη του Ιουλίου, επιστρέφουν και πάλι στις πρώτες θέσεις των αποδόσεων των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών από τις αρχές τους έτους.
«Οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων, μετά από ένα φτωχό πρώτο εξάμηνο του έτους, σημείωσαν τον Ιούλιο μια θετική μεταστροφή, καθώς η πλειονότητα των περιουσιακών στοιχείων του δείγματός μας ήταν σε θετικό έδαφος», εξηγούν οι Jim Reid, Head of Thematic Research και ο Νarthik Nagalingam, Strategist της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank.
Τα 29 από τα 38 περιουσιακά στοιχεία που παρακολουθούν ξεκίνησαν το δεύτερο εξάμηνο του έτους θετικά, σημειώνοντας το υψηλότερο ποσοστό από το Νοέμβριο του 2020, όταν τα εμβόλια Covid εγκρίθηκαν για πρώτη φορά. Τα κέρδη του Ιουλίου καθοδηγήθηκαν από έναν συνδυασμό παραγόντων, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται η προοπτικής της αλλαγής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ λόγω της αποδυνάμωσης των οικονομικών συνθηκών και της πιθανής κορύφωσης των πληθωριστικών παραγόντων. Παρόλα αυτά, μόνο 5 περιουσιακά στοιχεία από τα 38 του δείγματός τους απολαμβάνουν επί του παρόντος κέρδη σε ετήσια βάση, γεγονός που αν συνεχιστεί, θα καταστήσει το τρέχον έτος ακόμη χειρότερο από το 2008.
Ποια περιουσιακά στοιχεία σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη τον Ιούλιο
Μετοχές: Τα περιουσιακά στοιχεία που φέρουν κίνδυνο σημείωσαν άνοδο ως αντίδραση στις προσδοκίες ότι η επιβράδυνση των οικονομικών συνθηκών θα σήμαινε μια ήπια στροφή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, μεσοπρόθεσμα. Οι μετοχές των αναπτυγμένων αγορών ήταν το περιουσιακό στοιχείο με τις καλύτερες επιδόσεις αυτόν τον μήνα. Ο δείκτης Nasdaq (+12,4%) βρίσκεται στην κορυφή του μηνιαίου πίνακα κατάταξης για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2020. Ο S&P 500 (+9,2%) και ο Stoxx 600 (+7,8%) ήταν δεύτερος και τρίτος αντίστοιχα.
Ομόλογα: Η προοπτική ενός επιβραδυνόμενου κύκλου αυξήσεων από τη Fed και οι ευρωπαϊκές οικονομικές προβλέψεις αποδείχθηκαν υποστηρικτικές για τα ομόλογα των αναπτυγμένων αγορών. Τα αμερικανικά εταιρικά ομόλογα χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης (+6,8%) σημείωσαν τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Ιούλιο του 2009, ενώ τα ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης κινήθηκαν ανοδικά (+5%), όπως και τα ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης (+5,1%) και τα εταιρικά ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ (+3,5%).
Τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα σημείωσαν ράλι καθώς οι ανησυχίες για οικονομική επιβράδυνση αυξήθηκαν και με το φόβο για την ενεργειακή κρίση να εντείνεται. Η ανακοίνωση του νέου προγράμματος της ΕΚΤ κατά του κατακερματισμού (Transmission Protection Instrument – TPI), φαίνεται να βοήθησε τα ισπανικά ομόλογα (+4,6%) να συμβαδίσουν με τα bunds (+4,6%), αν και τα ιταλικά υποαπέδωσαν, καθώς δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν την παραίτηση του Ντράγκι (+1,6%).
Ποια περιουσιακά στοιχεία σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες τον Ιούλιο
Κινεζικές μετοχές: Ο Hang Seng (-7,3%) και ο Shanghai Composite (-3,1%) ήταν μεταξύ των χειρότερων δεικτών μετοχών τον περασμένο μήνα, μετά τις νέες συγκυριακές αναζωπυρώσεις Covid στη Σαγκάη και τις γύρω περιοχές. Επιπλέον, υπήρξε νέος έλεγχος στις μετοχές τεχνολογίας, καθώς η Κίνα επέβαλε πρόστιμα σε αρκετές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Tencent και Alibaba, επειδή δεν τηρούσαν τις αντιμονοπωλιακές οδηγίες και τους κανόνες σχετικά με τις γνωστοποιήσεις των συναλλαγών.
Εμπορεύματα: Το WTI (-6,8%) και το Brent (-4,2%) στον πάτο των αποδόσεων της μηνιαίας κατάταξης της DB. Η προοπτική επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης και η επικείμενη ύφεση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ επηρέασε τις τιμές του πετρελαίου. Tόσο τα πολύτιμα όσο και τα βιομηχανικά μέταλλα σημείωσαν πτώση καθώς ακολούθησαν τις τιμές του πετρελαίου σε χαμηλότερα επίπεδα στο πλαίσιο της βραδύτερης παγκόσμιας ανάπτυξης. Ο χαλκός (-3,8%) ήταν ακριβώς πίσω από το πετρέλαιο για τη χειρότερη επίδοση, ο χρυσός (-2,3%) κάπως καλύτερος, αλλά παραμένει μειωμένη η τιμή του.
Διαβάστε επίσης:
Citi: Έρχεται βαθιά ύφεση στην Ευρωζώνη και πτώση των εταιρικών κερδών