ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Η γερμανική τράπεζα και οι αναλυτές John Karidis και Robert Grindle θέτουν την τιμή στόχο για τη μετοχή του οργανισμού στα 19,50 ευρώ και τη σύσταση σε buy (αγορά). Παράλληλα, η NBG Securities και ο Βασίλης Καρναπάτης τοποθετούν τον στόχο τιμής για τον ΟΤΕ λίγο υψηλότερα στα 20 ευρώ με σύσταση outperform (υπεραπόδοση).
Οι αναλυτές της Deutsche Bank αναλύουν τη θετική ροή ειδήσεων από τη γενική συνέλευση του ΟΤΕ στις 28 Ιουνίου. «Είμαστε bullish για τον ΟΤΕ επειδή πιστεύουμε ότι:
(i) είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνει καλά την αξία του στην Ελλάδα (πάνω από 100% των λειτουργικών ταμειακών ροών του Ομίλου),
(ii) η επενδυτική του πρόταση συνοδεύεται και από αρκετούς βραχυπρόθεσμους καταλύτες,
(iii) οι πολλαπλασιαστές αποτίμησης, οι δείκτες απόδοσης μετρητών και ο καθαρός δανεισμός/EBITDA (AL) είναι ανώτεροι από τους αντίστοιχους μέσους δείκτες των ανταγωνιστών του», εξηγεί το δίδυμο της DB.
«Η Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΤΕ την περασμένη Παρασκευή ενέκρινε την ακύρωση μιας ακόμη παρτίδας επαναγορασμένων μετοχών, η οποία εκτιμούμε ότι αντιστοιχεί σε περίπου 1,3% του εκδοθέντος μετοχικού κεφαλαίου του. Συνολικά, εκτιμούμε ότι ο ΟΤΕ έχει μειώσει το μετοχικό του κεφάλαιο κατά 15,8% περίπου από τον Φεβρουάριο του 2019, από τα 490,2 εκατ. σε 412,7 εκατ. μετοχές.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΤΕ ενέκρινε επίσης τη διαδοχή του Μιχάλη Τσαμάζ από τον Κώστα Νεμπή στη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου, με ισχύ από 1 Ιουλίου. Πιστεύουμε ότι ο κ. Νεμπής είναι ένα ολοκληρωμένο στέλεχος που διαθέτει σημαντική εμπειρία στον ΟΤΕ και στην εγχώρια αγορά και έχει δοκιμαστεί καλά από την Deutsche Telekom, τον κύριο μέτοχο του ΟΤΕ (με 53% περίπου στο τέλος της χρήσης του 2023). Από τον Απρίλιο του 2019, ο κ. Νεμπής ήταν Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Hrvatski Telekom, μιας εταιρείας που ελέγχεται από την DT και της οποίας το κύριο περιουσιακό στοιχείο είναι ο κατεστημένος τηλεπικοινωνιακός φορέας της Κροατίας.
Σύμφωνα με το προφίλ του στο LinkedIn, ο κ. Νεμπής πέρασε τα πρώτα περίπου 10 χρόνια της καριέρας του στη Vodafone στην Ελλάδα, κυρίως σε θέσεις μάρκετινγκ καταναλωτών. Στη συνέχεια μετακινήθηκε στον ΟΤΕ στην Ελλάδα, όπου σε διάστημα περίπου 10 ετών έως τον Απρίλιο του 2019 ανέβηκε από Διευθυντής Μάρκετινγκ σε Εμπορικό Διευθυντή για οικιακούς πελάτες», υπογραμμίζει η τράπεζα.
Από την πλευρά της, η NBG Securities και ο Βασίλης Καρναπάτης επισημαίνουν ότι η νέα τιμή στόχος στα 20 ευρώ ανά μετοχή δίνει ανοδικό περιθώριο 48% στη μετοχή. «Σημειώνεται ότι έχουμε αλλάξει τη μεθοδολογία αποτίμησης, χρησιμοποιώντας πλέον έναν συνδυασμό μοντέλου DCF και πολλαπλασιαστών ομοειδών εταιρειών, ώστε να λαμβάνουμε υπόψη και την ομάδα των ομοειδών εταιρειών στην εύλογη αξία του ΟΤΕ.
Σημειώνεται ότι έναντι των ευρωπαϊκών εταιρειών, ο ΟΤΕ διαπραγματεύεται με έκπτωση 21% σε όρους EV/EBITDA για φέτος, όντας λιγότερο δανειακά επιβαρυμένος (0,4 φορές έναντι 2,2 φορές για τις ομοειδείς), ενώ προσφέρει ελκυστική συνολική απόδοση», επισημαίνει ο Καρναπάτης.
«Δίνουμε αξιολόγηση οutperform στον ΟΤΕ και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια ξεκάθαρη περίπτωση βαθιάς υποτίμησης. Τα θεμελιώδη μεγέθη είναι σταθερά με βάση τις παρεχόμενες επιδόσεις, ιδίως όσον αφορά τη δημιουργία ταμειακών ροών και παρά τις επανειλημμένα υψηλές ετήσιες επενδύσεις.
Επιπλέον, οι αμοιβές των μετόχων ήταν γενναιόδωρες, χωρίς να θυσιάζεται η ποιότητα του ισολογισμού. Η εταιρεία απέκρουσε με επιτυχία τον ανταγωνισμό τα προηγούμενα χρόνια, παρά τις ανησυχίες της αγοράς, γεγονός που επιτεύχθηκε μέσω επενδύσεων στην ποιότητα των υπηρεσιών και την ικανοποίηση των πελατών, μπροστά από τον ανταγωνισμό, ενισχύοντας έτσι το ισχυρό brand name της μεταξύ των πελατών.
Τα προαναφερθέντα είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών της διοίκησης, πιστεύουμε επίσης ότι η διοικητική μετάβαση με τον πρόσφατο διορισμό του κ. Νεμπή θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου θα είναι απρόσκοπτη.
Η Ρουμανία ήταν το μόνο αδύναμο σημείο, αλλά η πρόθεση πώλησης της θυγατρικής θα πρέπει να τερματίσει τις εκροές ταμειακών ροών(FCF) και να εξοικονομήσει πόρους που μπορούν εναλλακτικά να αξιοποιηθούν στο εγχώριο μέτωπο», υπογραμμίζει ο Καρναπάτης.
Η μετοχή του ΟΤΕ βρίσκεται στο +4% φέτος έναντι +5% για τους Ευρωπαίους ομολόγους του και +11% για τον Γενικό Δείκτη. Οι επενδυτές συνεχίζουν να ”γυρίζουν την πλάτη” στον ΟΤΕ, παρά τα ελκυστικά θεμελιώδη μεγέθη, καθώς, κατά την άποψή της NBG Securities, δεν διαθέτει έναν ισχυρό καταλύτη που θα οδηγήσει την τιμή της μετοχής σε υψηλότερα επίπεδα.
Επιπλέον, η κατεστημένη εταιρεία έχει τα χαρακτηριστικά του εγχώριου μόνο παιχνιδιού, με τους επενδυτές να ανησυχούν για α) το ανταγωνιστικό τοπίο μετά την απόφαση της ΔΕΗ να επεκταθεί στην αγορά οπτικών ινών, β) την αβεβαιότητα αναφορικά με την πιθανή πώληση της Nova και την αναπροσαρμογή της στην αγορά τηλεπικοινωνιών και γ) το σχέδιο αμοιβών των μετόχων που οδηγεί σε σταδιακή μείωση της ρευστότητας των μετοχών.
Παρά την αναγνώριση όλων των παραπάνω, η χρηματιστηριακή πιστεύει ότι ο ΟΤΕ ταιριάζει σε ένα αμυντικό χαρτοφυλάκιο που βασίζεται στην αξία.
Για την περίοδο 2024-2026, η χρηματιστηριακή έχει αυξήσει τις εκτιμήσεις της για τα έσοδα στην Ελλάδα κατά περίπου 5%, λόγω της κινητής τηλεφωνίας (+1% κατά μέσο όρο), και των λοιπών (+21% κατά μέσο όρο), διατηρώντας τη λιανική σταθερή και τη χονδρική αμετάβλητη σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις.
Όσον αφορά την κερδοφορία, έχουν μειώσει την πρόβλεψή τους για το περιθώριο κέρδους adj. EBITDA (AL) κατά 180 μ.β. κατά μέσο όρο, λόγω του μείγματος εσόδων.
Ταυτόχρονα, έχουν μειώσει τις προβλέψεις τους για τα έσοδα στη Ρουμανία (όμιλος -8% κατά μέσο όρο, κινητή τηλεφωνία -12%), μειώνοντας παράλληλα το περιθώριο adj. EBITDA (AL) κατά 473 μ.β., καθώς δεν διαφαίνεται ανάκαμψη στον ορίζοντα.
«Συνολικά, οι αναθεωρημένες προβλέψεις μας για το 2024 προβλέπουν τώρα πωλήσεις ομίλου ύψους 3.608 εκατ. ευρώ (+4%), adj. EBITDA (AL) 1.359 εκατ. ευρώ (+1%) και adj. κέρδη μετά φόρων 595 εκατ. ευρώ (+6%)», καταλήγει ο Καρναπάτης.
Διαβάστε επίσης
NBG Securities για ΟΤΕ: Συνδυασμός χαμηλού κινδύνου – υψηλής απόδοσης, νέα αυξημένη τιμή στόχος
ΟΤΕ: Το πρώτο μήνυμα του Κώστα Νεμπή στους εργαζόμενους