Οριακά θα αποφύγει την ύφεση η Ελλάδα το 2023 σύμφωνα με ετήσια στρατηγική της Deutsche Bank για την Ευρώπη και τις οικονομικές επιδόσεις της.

Η ομάδα των Mark Wall και Stefan Schneider εκτιμούν ότι η επίδοση της Ελλάδας το 2023 θα είναι ισχνή, της τάξεως του 0,3% από επίδοση της τάξεως του 6,4% του 2022. Σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, η ύφεση στην Ευρώπη έχει ήδη ξεκινήσει και ενώ υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης «ύφεσης με δύο καταβυθίσεις (double dip)» στην υπόλοιπη Ευρώπη, η Deutsche Bank περιμένει ανάκαμψη στην Ελλάδα το 2024, με ρυθμούς ανάπτυξης 1,4%.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία, το Βέλγιο και η Φινλανδία θα σημειώσουν αρνητικές επιδόσεις το 2023 και ισχνές οικονομικές επιδόσεις το 2024, με την Ιρλανδία να είναι η μόνη χώρα που θα συνεχίσει ελαφρώς πιο δυναμικά την ανάπτυξη της.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των Mark Wall και Stefan Schneider, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί σε 9,4%, από τις υψηλότερες επιδόσεις στην ζώνη του ευρώ, αν και η Ολλανδία με 12,4% θα έχει τα σκήπτρα.

Η αρνητική έκπληξη είναι ότι ο γερμανικός οίκος δεν προβλέπει ουσιαστική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού το 2023 και προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στη χώρα μας μόλις στο 7,5% το 2023 προτού υποχωρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα της τάξεως του 1,5% το 2024. Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται στο 4,2% του ΑΕΠ φέτος, στο 3% το 2023 και στο 2% το 2024. Το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να είναι 8,5% φέτος, 7% το 2023 και στο 5,5% το 2024.

Όπως τονίζουν οι Mark Wall και Stefan Schneider της Deutsche Bank, ο πληθωρισμός είναι η βασική τους ανησυχία για την Ευρωζώνη, καθώς δεν αναμένεται να κορυφώσει πριν από τα μέσα του 2023.

Συγκεκριμένα, εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί φέτος στην Ευρωζώνη στο 8,4% και θα παραμείνει σε ακόμα υψηλά επίπεδα το 2023, στο 7,1% και η αποκλιμάκωση θα επέλθει το 2024 που ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 2,2%.

Ο δομικός πληθωρισμός (4,7% έναντι 3,9% το 2022) και η αύξηση των μισθών (5% έναντι 4,3% το 2022) αναμένεται να κινηθούν υψηλότερα το 2023, παρά την αποκλιμάκωση του δείκτη τιμών καταναλωτή.

«Ο πληθωρισμός είναι η βασική μας ανησυχία στη ζώνη του ευρώ. Ο υποκείμενος πληθωρισμός είναι απίθανο να κορυφωθεί σαφώς μέχρι τα τέλη του έτους. Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι ανοδικοί και οι απόψεις της αγοράς και της κοινής γνώμης για τον πληθωρισμό παραμένουν υπερβολικά ευνοϊκές. Η ύφεση έχει αρχίσει, αλλά φαίνεται ότι θα είναι πιο ρηχή αυτόν τον χειμώνα από ό,τι προηγουμένως φοβόταν η αγορά. Ο κίνδυνος είναι μια «ύφεση με δύο καταβυθίσεις (double dip)» λόγω των σημαντικών αντίθετων ανέμων το 2023 από μια ύφεση στις ΗΠΑ, το παρατεταμένο υψηλό κόστος ενέργειας και σημαντική νομισματική σύσφιξη», εξηγούν οι Mark Wall και Stefan Schneider.

«Στο πρώτο στάδιο της νομισματικής εξόδου η ΕΚΤ προχώρησε σε εμπροσθοβαρή αύξηση του επιτοκίου πολιτικής. Καθώς τα επιτόκια φθάνουν στο ουδέτερο επίπεδο, η ΕΚΤ περνά στο δεύτερο στάδιο της εξόδου με την εξυγίανση του ισολογισμού – μέσω των TLTRO και QT – και έναν πιο αργό ρυθμό αυξήσεων. Διατηρούμε την άποψή μας για το τελικό επιτόκιο του 3% και βλέπουμε τους κινδύνους να στρέφονται προς τα πάνω», συνεχίζει το δίδυμο της τράπεζας.

Όπως η Ευρωζώνη, έτσι και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πιθανότατα ήδη εισέλθει σε ύφεση. Ιστορικά, είθισται η μεγάλη συμπίεση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος να ωθεί τα νοικοκυριά σε χαμηλότερη κατανάλωση τα επόμενα αρκετά τρίμηνα. Οι επιχειρηματικές επενδύσεις θα συρρικνωθούν επίσης, καθώς οι εγχώριοι και παγκόσμιοι αντίξοοι άνεμοι μειώνουν τη διάθεση των επιχειρήσεων για ανάληψη κινδύνου.

Η DB εκτιμά ότι το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη θα μειωθεί συνολικά από το τέταρτο τρίμηνο του 2022 έως το δεύτερο τρίμηνο του 2023 κατά 1%, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για μείωση 2%. Η οικονομία της Ευρωζώνης θα σημειώσει απώλεια στο ΑΕΠ 0,6% το 2023 από 1,2% προηγουμένως και η ανάκαμψη αναμένεται να έρθει το 2024 με ανάπτυξη 1% (έναντι προηγούμενων προβλέψεων για 1,4%).

Διαβάστε επίσης:

Τέσσερεις επενδυτικοί οίκοι των ΗΠΑ «ψηφίζουν» Ελλάδα το 2023