ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Η λάμψη του χρυσού δεν φαίνεται να συγκινεί τους Έλληνες επενδυτές και αποταμιευτές. Οι οποίοι μάλλον… σφυρίζουν αδιάφορα στο ράλι ανόδου της τιμής του «βασιλιά» των μετάλλων.
Αυτή τουλάχιστον είναι η πρώτη ανάγνωση των στοιχείων, που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος και αφορούν τις αγοραπωλησίες χρυσών λιρών στο πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς. Όπου το ενδιαφέρον, τόσο από πλευράς των αγοραστών, όσο και από τους πωλητές, έχει πέσει στα τάρταρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών του 2024, οι Έλληνες ιδιώτες αγόρασαν από την Τ.τ.Ε 1.581 χρυσές λίρες όλες κι όλες.
Πρόκειται για νέο αρνητικό ρεκόρ στα χρόνια του ευρώ. Σπάζοντας το προηγούμενο του πρώτου τριμήνου του 2021, όταν είχαν αγοραστεί 1.595 λίρες.
Στην αντίπερα όχθη και οι εφετινοί πωλητές ήταν συγκρατημένοι, αφού οι χρυσές λίρες που εκποιήθηκαν στα ειδικά γκισέ της Τ.τ.Ε (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης) ήταν 9.795.
Πρόκειται για την τρίτη κατά σειράν χαμηλότερη επίδοση από το ξεκίνημα 2002, όταν το ευρώ έγινε το επίσημο νόμισμα της χώρας.
Από τότε, οι λιγότερες πωλήσεις σε περιόδους πρώτου τριμήνου, ήταν αυτές του 2021 και του 2018. Όταν είχαν ρευστοποιηθεί 7.135 και 9.722 χρυσές λίρες αντίστοιχα.
Σε αντιδιαστολή με αυτά, το αποκορύφωμα του ενδιαφέροντος στη διάρκεια των τελευταίων ετών σηματοδοτήθηκε αφ’ ενός μεν στο πρώτο τρίμηνο του 2012 όταν οι Έλληνες αγόρασαν 39.641 χρυσές λίρες, και αφ’ ετέρου στο αρχικό τρίμηνο του 2013 όταν πουλήθηκαν 33.428 λίρες.
Οι τρέχουσες αγοραπωλησίες κινούνται σε πάρα πολύ ρηχά νερά, αφού με βάση τις μέσες τιμές του εφετινού πρώτου τριμήνου, οι μεν πωλητές εκτιμάται ότι αποκόμισαν 4,3 εκατ. ευρώ από τις ρευστοποιήσεις, οι δε αγοραστές τοποθέτησαν σε λίρες κάπου 830.000 ευρώ.
Τα «κύματα» ανόδου των τιμών
Η τιμή του χρυσού στα τέλη του περασμένου Μαρτίου βρισκόταν στα 2.233,59 δολάρια ανά ουγγιά, που με βάση τη συναλλαγματική ισοτιμία ισοδυναμούσαν με 2.071,79 ευρώ. Καταγράφοντας άνοδο από το ξεκίνημα της χρονιάς κατά περίπου 10% με όρους ευρώ και 8,3% με βάση το αμερικανικό δολάριο, που είχε ενισχύσει τη θέση του έναντι του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.
Μέσα στο Απρίλιο η άνοδος του πολύτιμου μετάλλου επιταχύνθηκε, φτάνοντας το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, 12 του μηνός, στην υψηλότερη κορυφή όλων των εποχών. Δηλαδή στα 2.431,85 δολάρια και κατ’ αντιστοιχίαν στα 2.287,77 ευρώ.
Η επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ ήρθε να αυξήσει την ένταση στην γεωπολιτική σκακιέρα, δίνοντας πρόσθετους «πόντους» στον «βασιλιά» των μετάλλων, που σε περιόδους αβεβαιότητας λειτουργεί σαν επενδυτικό καταφύγιο. Η νέα κρίση στη Μέση Ανατολή και το ανοικτό ερώτημα για το πώς και πότε το Ισραήλ θα απαντήσει στην Τεχεράνη, συντηρούν την ελκυστικότητα του χρυσού. Προσφέροντας πλέον μια καλή εξήγηση για την άνοδο της τιμής του, κάτι που δεν συνέβαινε με το «βουβό» ράλι που είχε προηγηθεί.
Έως την ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου της εφετινής χρονιάς, οι Έλληνες επενδυτές και αποταμιευτές είχαν μεν την εικόνα της ανόδου των τιμών του χρυσού, αλλά δεν γνώριζαν τα της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Ούτε και τις νεότερες αναφορές διεθνών οίκων που βάζουν πλέον τον χρυσό δυνατά στο «παιχνίδι» κάνοντας λόγο για πορεία ανόδου στα 3.000 δολάρια.
Πού οφείλεται η παθητική στάση του κοινού
Εκ των πραγμάτων η παθητική στάση των Ελλήνων απέναντι στο πολύτιμο μέταλλο, μπορεί να έχει διάφορους λόγους.
Για την απροθυμία ενεργοποίησης των αγοραστών , σαφώς και έχει βαρύνουσα σημασία το μεγάλο spread (20,5%) που έχει επιβάλλει η Τράπεζα της Ελλάδος στη διάθεση χρυσών λιρών. Δύσκολα το αποφασίζει κάποιος από τη στιγμή που ξέρει ότι για να αρχίσει να αποδίδει κέρδη η συγκεκριμένη τοποθέτηση, θα πρέπει πρώτα οι τιμές να ανέβουν άλλο ένα 20,5% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Ανασταλτικός παράγοντας για τις λίρες είναι επίσης και το γεγονός ότι οι έχοντες την οικονομική άνεση, έχουν στραφεί σε άλλες τοποθετήσεις, με ως τώρα υψηλές αποδόσεις. Όπως για παράδειγμα οι μετοχές, τα αμοιβαία κεφάλαια, τα ακίνητα ή ακόμα και τα εταιρικά ομόλογα. Άλλωστε η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, έχει εξουδετερώσει την οποιαδήποτε απειλή για την παραμονή στο ευρώ, που δεν ήταν καθόλου αυτονόητη μέχρι πριν από λίγα χρόνια.
Πέραν τούτων, παραμένει άγνωστο αν κάποιοι παρακάμπτουν την τράπεζα της Ελλάδος και στρέφονται σε αγορές λιρών από τα λογής- λογής γραφεία του είδους, που προσφέρουν καλύτερες τιμολογήσεις. Υπάρχει βέβαια και η λύση της αγοράς χρυσού σε ράβδους ( αντί για λίρες) όπου η τράπεζα Πειραιώς αναπτύσσει σημαντική δραστηριότητα.
Σε κάθε περίπτωση και επειδή τα στοιχεία πηγάζουν διαχρονικά από την Τ.τ.Ε (που αναμφίβολα δίνει τον τόνο στην αγορά) η σύγκρισή τους αποδίδει την εκάστοτε τάση που διαμορφώνεται στο κοινό.
Σε ότι αφορά την επίσης παθητική στάση που ακολουθούν οι πωλητές, μπορεί να οφείλεται σε δύο λόγους. Είτε γιατί δεν αντιμετωπίζουν τις πιέσεις του παρελθόντος, που τους οδηγούσαν σε ρευστοποιήσεις ( προκειμένου να κλείσουν «τρύπες» σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο), είτε γιατί αναμένουν περεταίρω άνοδο των τιμών.
Αργά χθες το βράδυ ο χρυσός έκανε πράξεις στα 2.384,35 δολάρια ή 2.238,55 ευρώ. Έχοντας ενισχυθεί μέσα στο Απρίλιο κατά 8% με όρους ευρώ και κατά 6,7 με όρους δολαρίου.
Η χρυσή λίρα μετά από το ιστορικό υψηλό που έκανε το πρωί της περασμένης Τρίτης (615,19 ευρώ πώληση και 510,64 ευρώ αγορά) βρέθηκε χθες να τιμολογείται στα 608,83 για όσους θέλουν να αγοράσουν και στα 505,36 ευρώ για εκείνους που επιζητούν να πουλήσουν.
Από την αρχή του έτους οι τιμές της χρυσής λίρας έχουν αυξηθεί κατά 18,8%, όταν στο ίδιο διάστημα ο Γενικός Δείκτης του χρηματιστηρίου εμφανίζει κέρδη 6,8%…
Διαβάστε επίσης:
Χρυσός: Ποιοι βλέπουν συνέχεια και ποιοι τέλος στο ράλι μετά το νέο ιστορικό ρεκόρ
Τι αυξάνει την τιμή του χρυσού
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σωκράτης Φάμελλος: Είναι μια καλή μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια καλή μέρα για την αριστερά
- Τουρισμός: Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στη φορολογία των ξενοδοχείων
- Γιώργος Οικονόμου: Επιμένει για την «άλωση» της Performance με στόχο την Αλίκη Παληού, η οποία «πυροβολεί» στο αδύνατο σημείο του
- Τι μαγειρεύει ο maître Λιβάνιος, τα ραντεβού του Εξάρχου και το ράλι στην Αττικής, τα μυστικά της ΓΕΚ και τα 19 ευρώ, το beef Σταϊκούρα – Ταχιάου, τι θα στηρίξει ο Μηταράκης, και ο καινοτόμος Ρέμος