Ο χρυσός δεν συγκινεί πια. Τουλάχιστον στην τρέχουσα συγκυρία, αλλά και για όσο διάστημα θα βρίσκεται αντιμέτωπος με τις… συμπληγάδες πέτρες των υψηλότερων επιτοκίων και της ισχυροποίησης του δολαρίου.

Οι τιμές του «βασιλιά» των μετάλλων έχουν υποχωρήσει στα χαμηλά επταμήνου. Ενώ μόλις πρόσφατα (στις 4 Οκτωβρίου) ο χρυσός συμπλήρωσε οκτώ διαδοχικές μέρες συναλλαγών με πτώση. Το χειρότερο αρνητικό σερί των τελευταίων επτά ετών…

1

Η άνοδος των αποδόσεων στα μακροπρόθεσμα αμερικανικά ομόλογα, όπως επίσης και ευρύτερα, συνιστά ένα μεγάλο βαρίδι για το πολύτιμο και συνάμα άφθαρτο μέταλλο. Καθώς η συντηρούμενη αυξητική τάση στα επιτόκια, έρχεται να επιβαρύνει το κόστος ευκαιρίας για τον χρυσό. Που έχει μηδενική άμεση απόδοση, αφού δεν προσφέρει επιτοκιακά οφέλη.

Την περασμένη Παρασκευή η τιμή του χρυσού διαμορφώθηκε στα 1.833,10 δολάρια ανά ουγγιά των 33,1 γραμμαρίων. Τιμή που αντιστοιχεί σε 1.732,10 ευρώ ανά ουγγιά, με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα να χάνει «πόντους» εδώ και τρείς μήνες, έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα η πλειονότητα των αναλυτών εμφανίζεται να είναι από αρνητική έως ουδέτερη για την πορεία του πολύτιμου μετάλλου.

«Στέγνωσαν» οι αγοραπωλησίες στο τρίτο 3μηνο

Σχεδόν στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται να κινούνται και οι αντιλήψεις των Ελλήνων ιδιωτών. Κάτι που αποτυπώνεται με τον πλέον παραστατικό τρόπο, μέσα από τα στοιχεία που κοινοποιεί περιοδικά η Τράπεζα της Ελλάδος. Στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι στο τρίτο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς, οι αγοραπωλησίες χρυσών λιρών έχουν «στεγνώσει».

Οι πωλητές, που παραδοσιακά κατέχουν τα ηνία των συναλλαγών, εκποίησαν συνολικά 7.847 λίρες στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Αξίας περί τα 3,2 εκατ. ευρώ, με βάση τις μέσες τιμές διαπραγμάτευσης.

Ως τάξη μεγέθους οι λίρες που εκποιήθηκαν είναι 17,9% λιγότερες από εκείνες του δεύτερου τριμήνου και 34,5% πιο λίγες σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς.

Επίσης, η «δυναμική» που έδειξαν οι πωλητές συνιστά αρνητικό ρεκόρ οκταετίας. Αφού οι αμέσως μικρότερες πωλήσεις είχαν γίνει στο τρίτο τρίμηνο του 2015 (έτος επιβολής των Capital Control) και αφορούσαν τη διάθεση 7.291 χρυσών λιρών από Έλληνες ιδιώτες.

Στην αντίπερα όχθη, εξαντλημένοι δείχνουν να είναι και οι αγοραστές. Καθώς όλες κι όλες οι λίρες που απέκτησαν στο τρίτο τρίμηνο ήταν 1.541. Με τις εκτιμώμενες τοποθετήσεις να ανέρχονται σε περίπου 750 χιλιάδες ευρώ.

Ο αριθμός των λιρών που αγοράστηκαν είναι κατά 51,9% και 58,6% μικρότερος από το δεύτερο και το πρώτο τρίμηνο αντίστοιχα. Συνιστά δε αρνητικό ρεκόρ τριετίας, αφού στο τρίτο τρίμηνο του 2020 είχαν γίνει οι αμέσως προηγούμενες μικρότερες αγορές (1.293 λίρες).

Η περιθωριοποίηση και το πάζλ των τιμών

Ενδεικτικά όλα αυτά της περιθωριοποίησης, τόσο από την πλευρά των αγοραστών, όσο και από εκείνη των πωλητών. Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η τράπεζα Ελλάδος, δεν αφορούν το σύνολο της συγκεκριμένης αγοράς, αλλά δείχνουν τις τάσεις που επικρατούν. Σε μια αγορά όπου έχει έντονη παρουσία η τράπεζα Πειραιώς, ενώ αξιόλογο μερίδιο είναι αυτό που κατέχουν τα ενεχυροδανειστήρια και τα διάφορα γραφεία του είδους.

Σύμφωνα με το δελτίο τιμών της Παρασκευής, η Τράπεζα της Ελλάδος πουλούσε τη χρυσή λίρα στα 473,41 ευρώ, ενώ την αγόραζε στα 392,82 ευρώ. Με το εύρος της τιμολόγησης να ανέρχεται στο… τοκογλυφικό 20,5%, γεγονός που ασκεί ιδιαίτερη πίεση στους δυνητικούς αγοραστές. Οι οποίοι για να αρχίσουν να αποκτούν κέρδη θα πρέπει πρώτα οι τιμές να ανέβουν κατά 20,5%…

Στις 20 του μηνός του περασμένου Μαρτίου η χρυσή λίρα ατένισε το ιστορικό της υψηλό, όταν για λίγη ώρα το πρωί εκείνης της ημέρας, οι τιμές πώλησης και αγοράς από την τράπεζα Ελλάδος είχαν διαμορφωθεί στα 514,64 και 427,09 ευρώ αντίστοιχα.

Από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς η λίρα ενισχύεται κατά 1,3%, ενώ το 2022 είχε ανέβει 6% σε ετήσια βάση.

Κρίνοντας με βάση την περιεκτικότητα σε χρυσό (7,322 γραμμάρια) η δίκαιη τιμή της χρυσής λίρας, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα διαπραγμάτευσης του πολύτιμου μετάλλου, είναι στα 407,8 ευρώ. Η ΤτΕ την αγοράζει από το κοινό περίπου 3,7% φθηνότερα και την πουλάει 16,1% ακριβότερα.

Μπορεί ο χρυσός στην παρούσα φάση να μην προσφέρει συγκινήσεις στους επενδυτές, ωστόσο ο «βασιλιάς» των μετάλλων, διαθέτει πάντα τα δικό του κοινό των πιστών. Οι οποίοι υπεραμύνονται της πραγματικής αξίας που θεωρούν ότι ενσωματώνει. Ποντάροντας στα μακροπρόθεσμα οφέλη, ως αντίδοτο του πληθωρισμού και της συρρίκνωσης της αγοραστικής δύναμης του χάρτινου χρήματος.

Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχουν κι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο χρυσός έχει πάψει να εκλαμβάνεται ως επενδυτικό καταφύγιο, υπαγόμενος πλέον και αυτός στην κυκλικότητα των αγορών.

Από σήμερα το πρωί πάντως η αγορά του χρυσού άρχισε και εκείνη να αποτιμά τις δραματικές εξελίξεις του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Το πολύτιμο μέταλλο λίγο πριν τις 9 το πρωί της Δευτέρας, ενισχυόταν κατά 1%. Ενώ από την δική της πλευρά η Τράπεζα της Ελλάδος αναπροσάρμοσε ανοδικά τις τιμές της χρυσής λίρας ορίζοντας την τιμή πώλησης στα 480,11 ευρώ και στα 398,38 ευρώ την τιμή αγοράς.

Διαβάστε επίσης:

Αλλάζει χέρια ο δήμος της Λαμίας – Κυριαρχία του επιχειρηματία Πανουργιά Παπαϊωάννου

Στον β’ γύρο η ανάδειξη δημάρχων σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα

Γάζα: Νεκρό ηγετικό στέλεχος της Χαμάς – Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων

________________­_______

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ο χάρτης των αποτελεσμάτων