Η γενική συνέλευση της ΔΕΗ μπορεί να έδωσε το πράσινο φως στο management του Γιώργου Στάσση να τρέξει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά το μεγάλο ερώτημα παραμένει: Τι θα κάνει το Δημόσιο; Το Δημόσιο, Υπερταμείο και ΤΑΙΠΕΔ, αναδεικνύεται σε ρυθμιστή της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

Όπως σχολίαζαν κύκλοι της αγοράς, το Δημόσιο αναδεικνύεται στον μεγάλο μπαλαντέρ της αύξησης κεφαλαίου της ΔΕΗ. Κυρίως, ως προς το αν θα μειωθεί η συμμετοχή του στο 34% χωρίς να βάλει λεφτά ή αν θα διατηρήσει τη συμμετοχή του στο 34% βάζοντας λεφτά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Δημόσιο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση του ως πλειοψηφών μέτοχος του 51% της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Το mononews.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι «το Δημόσιο θα κάνει ότι πρέπει για να κρατήσει τη συμμετοχή του 34% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου». Η δήλωση αυτή και μόνο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το κράτος να βάλει λεφτά στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Κύκλοι της αγοράς εξηγούν ότι υπάρχουν δύο σενάρια και μία παραδοχή. Η παραδοχή είναι ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ θα πρέπει να θεωρείται ξεπερασμένη. Άλλωστε χθες, ο Γιώργος Στάσσης πήρε το πράσινο φως από την γενική συνέλευση για την έκδοση έως 232.000.000 μετοχών.

Το πρώτο σενάριο θέλει η ΔΕΗ να ανοίγει το βιβλίο προσφορών με στόχο την άντληση 1,2 δισ. ευρώ. Το Δημόσιο θα διατηρούσε τη θέση του, το 34%, αν η αύξηση του 1,2 δισ. ευρώ γινόταν πάνω από τα 10 ευρώ.

Το δεύτερο σενάριο θέλει η ΔΕΗ να ζητήσει περισσότερα κεφάλαια. Αν η ΔΕΗ σκοπεύει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να αντλήσει 1,350 δισ. ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση το Δημόσιο, Υπερταμείο και ΤΑΙΠΕΔ, για να διατηρηθεί η συμμετοχή του 35%, θα πρέπει να εισφέρει κατ’ ελάχιστο 100 εκατ. ευρώ, μεταξύ 9,10-9,20 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Πώς ΔΕΗ, Εθνική, Eurobank, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ έφεραν την αγορά κοντά στις 900 μονάδες

Ανοδικό ντεμπούτο για το πρώτο ETF συνδεδεμένο με bitcoin στη Wall Street