ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
To Βατερλώ των Ιταλών με την Πειραιώς, το January Effect στις μετοχές, το «κακό αίμα» Ντίμον με Καρώνη, η επένδυση 80 εκατ. του Στάσση, τι λένε για Χρυσοχοΐδη και ΠτΔ και η νέα ζωή της πλατινομαλλούσας
Σε βαρόμετρο για την πορεία της αγοράς έχει εξελιχθεί η μετοχή της ΔΕΗ. Ακόμα και στις διορθώσεις της, όπως συνέβη χθες, σε μία εξαιρετικά δύσκολη παγκόσμια συγκυρία για τον τομέα της ενέργειας, οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές βγαίνουν και σαρώνουν την προσφορά που βγαίνει αναδεικνύοντας την εμπιστοσύνη τους στο management του Γιώργου Στάσση, αλλά και στη σταθερή διακυβέρνηση που για πρώτη φορά, χωρίς παλινωδίες και αβεβαιότητα, απολαμβάνει η χώρα.
Με τη μετοχή της ΔΕΗ στα 8,24 ευρώ, διαμορφώνεται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε μηνών. Επίπεδα, που βεβαίως δεν έχουν καμία σχέση με τα ιστορικά χαμηλά του ενός ευρώ το 2018 και με τις ζημιές των 1,5 δισ. ευρώ.
Από εκεί και πέρα, η όποια κίνηση στην τιμή της μετοχής, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, δεν παύει να απασχολεί την αγορά από τη στιγμή που η κεφαλαιοποίηση της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας, διαμορφώνεται σχεδόν στα 3,5 δισ. ευρώ. Εξαιτίας αυτής της κεφαλαιοποίησης και της διασποράς της μετοχής το χαρτί βρίσκεται πλέον στον MSCI, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία της ΔΕΗ. Και μάλιστα σε έκτακτη αναθεώρηση των δεικτών της Morgan Stanley τον περασμένο Νοέμβριο.
Κι ενώ οι κεραίες της αγοράς είναι πάνω από την οδό Χαλκοκονδύλη, μετοχικές κινήσεις δεν παύουν να προκαλούν το συναγερμό των Ελλήνων διαχειριστών και όχι μόνο. Στη συνεδρίαση της Δευτέρας κι ενώ καθ΄ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης είχαν αλλάξει χέρια 280 χιλιάδες κομμάτια, κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, βγήκε εντολή market 300 χιλιάδων τεμαχίων, δηλαδή πάνω από το 100% των συναλλαγών που έγιναν στην ομαλή διάρκεια της συνεδρίασης.
Η εντολή αυτή πέρασε στα χαμηλά ημέρας, όπου κι έκλεισε η μετοχή τη Δευτέρα, στα 8,45 ευρώ. Πλην όμως, η συγκεκριμένη εντολή που πέρασε κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών, ερμηνεύτηκε από πολλούς εμπλεκόμενους περί τα χρηματιστηριακά ως προάγγελος αυτού που θα γινόταν την επόμενη μέρα, την Τρίτη, δηλαδή χθες.
Η αλήθεια είναι ότι στην έναρξη των συναλλαγών η ΔΕΗ αντέδρασε ως τα 8,48 ευρώ, επίπεδα τα οποία όμως, ήταν το εφαλτήριο για να ξεκινήσει νέο κύμα ρευστοποιήσεων. Μέχρι τις 13.00 χθες το μεσημέρι είχαν αλλάξει χέρια περισσότερα από 1,3 εκατ. τεμάχια. Η μετοχή πιέστηκε μέχρι τα 8,11 ευρώ, σπάζοντας κρίσιμες τεχνικές στηρίξεις, που εντοπίζονταν στην περιοχή των 8,30 ευρώ.
Το αν κάτι επιβεβαιώνει γιατί η ΔΕΗ αποτελεί βαρόμετρο είναι ότι δεν έσπασαν margin calls Ελλήνων και ξένων θεσμικών επενδυτών. Η προσφορά που βγήκε απλόχερα αφού διακινήθηκαν σχεδόν 2,1 εκατ. τεμάχια, σκουπίστηκε από ξένους, αλλά και Έλληνες διαχειριστές μειώνοντας την μέση τιμή κτήσης τους μετά την αύξηση κεφαλαίου (9 ευρώ).
Η συγκυρία την Τρίτη ήταν αρνητική μετά την ανακοίνωση που κυκλοφόρησε από τα ξένα μέσα ενημέρωσης ότι η Γαλλική EDF μειώνει την παραγωγή ενέργειας από τα πυρηνικά της εργοστάσια.
Ως προς τον… πωλητή της Δευτέρας κατά τα auctions που, ως γνωστόν, διαμορφώνουν την τιμή κλεισίματος στο Χ.Α., οι χρηματιστές φωτογραφίζουν προφίλ επενδυτή με ισχυρή θέση στη μετοχή που πιθανώς «γνώριζε» ή διαισθανόταν τι επρόκειτο να συμβεί την επόμενη μέρα στον κλάδο διεθνώς.
Να σημειωθεί ότι αίσθηση έκανε στην αγορά η ανακοίνωση της Eurobank για μείωση της συμμετοχής του Helikon κάτω από 5%. Το Helikon απέκτησε μέσω της Αύξησης Κεφαλαίου της ΔΕΗ το 5% και σύμφωνα με τη ρήτρα συμμετοχής στην ΑΜΚ έχει το δικαίωμα να κρατήσει τις μετοχές του για έξι μήνες.
Η συνολική συμμετοχή του Hekikon όμως στη ΔΕΗ διαμορφώνεται σε 6,4% που σημαίνει ότι το 1,4% το είχε αποκτήσει πριν από την Αύξηση Κεφαλαίου της Επιχείρησης όπότε δυνητικά δεν δεσμεύεται να το κρατήσει.
Διαβάστε επίσης
ΔΕΗ: Σημασία έχουν τα θεμελιώδη-Η πτώση της μετοχής και το αμερικάνικο fund που πουλάει
Eurobank: Κάτω από το όριο του 5% το ποσοστό της Helikon
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί