ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κατά τη γνώμη της, το ελληνικό πρόγραμμα «Ηρακλής» (Hercules – ΗAPS) θα μπορούσε να παραταθεί πέραν της λήξης του τρέχοντος Οκτωβρίου 2022.
«Το πρόγραμμα «Ηρακλής» λήγει τον Οκτώβριο του 2022, έχοντας συμβάλει σημαντικά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των συστημικών τραπεζών. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την ταχύτητα και τον όγκο της πιθανής μελλοντικής επιδείνωσης των περιουσιακών στοιχείων στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Οι πληθωριστικές πιέσεις, ο πληθωρισμός των τιμών της ενέργειας (αρχικά λόγω των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας, που ενισχύθηκαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία) και οι πιθανές συμφορήσεις στον εφοδιασμό θα ασκήσουν πιέσεις στον καταναλωτή και στις επιχειρήσεις. Μένει να δούμε πώς θα αντιμετωπιστούν αυτές οι πιέσεις από τα πρόσθετα κυβερνητικά μέτρα και την προγραμματισμένη εισροή περίπου 70 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα χρόνια από το Ταμείο Μεταρρυθμίσεων της E.E. και τον προϋπολογισμό των διαρθρωτικών ταμείων 2021-27», δήλωσε ο Sinem Erol-Aziz, αντιπρόεδρος στη DBRS Morningstar.
Τα συνοπτικά κυριότερα σημεία της έκθεσης περιλαμβάνουν:
- Οι τιμές των ελληνικών οικιστικών ακινήτων αυξήθηκαν κατά περίπου 12,5% εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και αυτή είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη για την αποτελεσματική επίλυση των εξασφαλισμένων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι ελληνικές τιμές κατοικιών έχουν περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη.
- Καθώς πλησιάζει η προθεσμία για το HAPS τον Οκτώβριο του 2022, δεδομένων των προκλήσεων που εισάγονται από τις αυξήσεις των τιμών και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κατά τη γνώμη της DBRS, μπορεί να είναι πρόωρο να καταργηθεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο όπως το HAPS κατά την προγραμματισμένη λήξη του τον Οκτώβριο του 2022.
- Οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία θολώνουν τις οικονομικές προοπτικές. Υψηλότερες τιμές της ενέργειας και οι δυσχέρειες στον εφοδιασμό θα οδηγήσουν σε βραδύτερη αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ φέτος στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα για να βοηθήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στον αντίκτυπο των αυξημένων τιμών, αλλά αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις στην εξισορρόπηση των δημοσιονομικών της λογαριασμών.
- Η ευθύνη για την επεξεργασία των μη εξυπηρετούμενων δανείων μεταφέρθηκε από τις τράπεζες στις 23 εταιρείες εξυπηρέτησης πιστώσεων (servicers) που λειτουργούν στην Ελλάδα. Η τριμηνιαία δημοσίευση από την Τράπεζα της Ελλάδος των δανείων που εξυπηρετούνται από servicers δείχνει περίπου 79,7 δισ. ευρώ δάνεια (σε ονομαστική αξία) σε εκκρεμότητα στο τέλος Δεκεμβρίου 2021. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να έχει αυξηθεί περαιτέρω μετά την περαιτέρω πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων τους τελευταίους πέντε μήνες, στοιχεία τα οποία δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Διαβάστε επίσης:
Ebury: Τα βλέμματα των επενδυτών στραμμένα στην ΕΚΤ αυτή την Πέμπτη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νετανιάχου: 5 εκατ. δολάρια σε όποιον από τη Λωρίδα της Γάζας παραδώσει όμηρο στο Ισραήλ
- Tiffany Studios: Το βιτρό των 12,5 εκατ. δολαρίων έσπασε το ρεκόρ δημοπρασίας για 2η φορά
- F1 in Schools: Παγκόσμιοι Τελικοί 2024!
- SpaceX: Σε λίγες ώρες η 6η δοκιμή του γιγαντιαίου πυραύλου Starship, με παρουσία του Τραμπ