ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νέα κυβέρνηση από τον Ιούλιο, αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι προσδοκίες στο φουλ που συνεχίζονται, αν δεχθούμε το θετικό κλίμα που προκύπτει κατά τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις με την διαφορά πάνω από 13%, θετικές συστάσεις από την πλειονότητα των ξένων οίκων, ισχυρές συμμαχίες σε ΗΠΑ και Ευρώπη, παρά τους λεονταρισμούς της Τουρκίας, όλα δείχνουν ότι η εγχώρια κεφαλαιαγορά θα συνεχίσει να αποτελεί μηχανή παραγωγής κερδών.
Άλλωστε, πέντε χρόνια, σχεδόν όσα και τα χρόνια διαχείρισης της οικονομίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, είχε να καταγραφεί στην οικονομία και στην αγορά τόσο μεγάλη άντληση κεφαλαίων, η οποία προσέγγισε τα 12,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ό,τι καλύτερο έχει καταγραφεί από το 2014 και μετά, αφού η αγορά χτύπησε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Οι εκδόσεις μετοχών και χρέους ξεπέρασαν τα 6 δισ. ευρώ και, αν υπολογιστούν και οι τρεις εκδόσεις ελληνικών ομολόγων, τα αντληθέντα κεφάλαια προσεγγίζουν τα 12,5 δισ. ευρώ.
Οι δε συναλλαγές εμφάνισαν αύξηση 21% με τον συνολικό τζίρο να σταθεροποιείται μεταξύ 60 – 70 εκατ. ευρώ, ενώ ουκ ολίγες φορές, οι συναλλαγές στο Χ.Α. το 2019 έπιασαν… «κατοστάρα» και την ξεπέρασαν.
Οι αποδόσεις πάντως των εισηγμένων μετοχών, σχολιάζει ο υπεύθυνος επενδύσεων της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκης δεν ήταν ομοιόμορφες, είχαν μεγάλο εύρος (έως +250%) δικαιολογώντας απόλυτα τις ιδιότητες των επιμέρους συντελεστών Beta: Δηλαδή, οι πιο επιθετικές μετοχές του ΧΑ έτυχαν και της υψηλότερης απόδοσης. Ιδιαίτερα ικανοποιητικές ήταν οι επιδόσεις που καταγράφηκαν και στα ομόλογα καθώς το δεκαετές κρατικό ομόλογο αναφοράς κατέγραψε ιστορικά χαμηλές αποδόσεις διευκολύνοντας την ολοκλήρωση εκδόσεων αναχρηματοδότηση με ευνοϊκότερα επιτόκια (περί το 1,3 – 1,4% η μέση απόδοση από σχεδόν 3,7% στο ξεκίνημα της χρονιάς).
Η ελληνική αγορά κατέγραψε προ ημερών τα υψηλά έτους στις 905 μονάδες ενώ μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου το Χρηματιστήριο κρατούσε την παγκόσμια πρωτιά αποδόσεων με κέρδη 45,85%. Γυρίζοντας πίσω, σύμφωνα με στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το 2019 η συνολική κεφαλαιοποίηση του αυξήθηκε σχεδόν κατά 33% αφού ανήλθε στα 60 δισ. ευρώ, προσθέτοντας 14 δις. ευρώ σε σύγκριση με το τέλος του 2018. Η μέση, όμως, ημερήσια αξία συναλλαγών παραμένει χαμηλά στα 66 εκατ. ευρώ και χρειάζεται να υπερβεί τα 100 εκατ. ευρώ προκειμένου να προσελκύσει τα διεθνή κεφάλαια, σχολιάζουν οι χρηματιστές. Οι μετοχές που άλλαξαν επίπεδο κεφαλαιοποίησης ήταν ουκ ολίγες.
Η Coca- Cola αύξησε την κεφαλαιοποίηση της κατά 827 εκατ. ευρώ φθάνοντας πλέον τα 11 δισ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ με το συνδυασμό μερίσματος και αγοράς ιδίων μετοχών αύξησε την κεφαλαιοποίηση κατά 36,5% σε 6,3 δις. ευρώ από 4,6 δισ. ευρώ.
Με το υψηλό προμέρισμα ο ΟΠΑΠ ανέβασε την κεφαλαιοποίηση κατά 60% σε 3,8 δισ. ευρώ από 2,4 δισ. ευρώ.
Με το σχέδιο της η EUROBANK αύξησε την κεφαλαιοποίηση κατά 172% σε 3,2 δισ. ευρώ από 1,1 δισ. ευρώ.
Άνοδο 70,5% στα 2,8 δισ. ευρώ είχε με το πλάνο της η Alpha Βank στα 2,8 δισ. ευρώ από 1,6 δισ. ευρώ.
Κεφαλαιοποίηση 2,6 δισ. ευρώ από 1,1 δισ. ευρώ πέτυχε η Εθνική με άνοδο κατά 164%.
Άνοδο 47% είχε η Jumbo στα 2,5 δισ. ευρώ, τα Ελληνικά Πετρέλαια 12,4% στα 2,5 δισ. ευρώ και η PRODEA με 28,1% στα 1,5 δισ. ευρώ.
Σημαντική βεβαίως ήταν και η άνοδος της κεφαλαιοποίησης της ΔΕΗ, καθώς ανέβηκε 656 εκατ. ευρώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΣΥΡΙΖΑ: Τέλος στην αντιμεταναστευτική υστερία – Ασφαλείς δίοδοι για τους μετανάστες
- Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία για εκεχειρία στον Λίβανο»
- ΒΙΑΝΕΞ και UBITECH στον δρόμο της Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης στη Φαρμακευτική Βιομηχανία
- Πετρέλαιο: Βουτιά για τις τιμές καθώς η συμφωνία εκεχειρίας Ισραήλ-Λιβάνου πλησιάζει