ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη μετοχοποίηση την οποία αποφασίζει και υλοποιεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάτι που έχει να γίνει από την εποχή της… Cosmote ή πιο πριν, του ΟΤΕ το 1996 ή των ΕΛΠΕ το 1998.
Μάλιστα, την εποχή εκείνη, υπήρχαν αντιδράσεις από εργαζόμενους για τις «αποκρατικοποιήσεις» με απεργίες και διάφορες άλλες κινητοποιήσεις…
Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και η κυβέρνηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ προβαίνει σε μία διεθνούς αντανάκλασης μετοχοποίησης, του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, μειώνοντας τη συμμετοχή του σε 25% από 55%.
Το 30% κατείχε το ΤΑΙΠΕΔ και το 25% το Υπερταμείο.
Μετά την είσοδο στο Χρηματιστήριο, το Δημόσιο θα εκπροσωπείται μόνο από το Υπερταμείο και το 25%.
Η δυναμική της δημόσιας προσφοράς είναι σημαντική, αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, αφού οι ξένοι θεσμικοί ζητούν να εγγραφούν άλλοι για 100 εκατ. ευρώ και άλλοι για… 300 εκατ. ευρώ, όταν η έκδοση υπολογίζεται περί τα 550-600 εκατ. ευρώ!
Μάλιστα, γράφονται στα επίπεδα των 8 ευρώ, όταν το εύρος τιμής για τη δημόσια προσφορά κινείται μεταξύ 7-8,20 ευρώ.
Κάποιες πληροφορίες, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να διασταυρωθούν, έκαναν λόγο για υπερκάλυψη μέχρι και την Παρασκευή που ήταν η δεύτερη εργάσιμη μέρα με το βιβλίο ανοικτό, πάνω από… 10 φορές!
Όπως αποκάλυψε το mononews.gr, στο ενημερωτικό υπάρχει πρόβλεψη και για την υπερβάλλουσα ζήτηση:
Σε περίπτωση υπερβάλλουσας ζήτησης, ο Πωλητής Μέτοχος δύναται να πωλήσει έως και 5.181.818 Μετοχές Επιπρόσθετης Κατανομής, ως εξής:
(i) στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά μέχρι 954.545 Μετοχές Επιπρόσθετης Κατανομής (οι «Μετοχές Επιπρόσθετης Κατανομής της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς») και
(ii) στην Θεσμική (Διεθνή) Προσφορά μέχρι 4.227.273 Μετοχές Επιπρόσθετης Κατανομής (οι «Μετοχές Επιπρόσθετης Κατανομής της Θεσμικής (Διεθνούς) Προσφοράς»). Οι Μετοχές Επιπρόσθετης Κατανομής αντιστοιχούν κατ’ ανώτατο όριο σε 10% του συνολικού αριθμού των Αρχικά Προσφερόμενων Μετοχών (εξαιρουμένων των AviAlliance Cornerstone Μετοχών και των Copelouzos Cornerstone Μετοχών).
Σε κάθε περίπτωση, δέλεαρ αποτελεί το η εγγύηση για τη διανομή μερίσματος, τόσο για τα αποτελέσματα της χρήσης του 2023, όσο και για τις επόμενες.
Η εισαγωγή αφορά συνολικά 300 εκατ. μετοχές και έχει δοθεί εύρος τιμής διάθεσης μεταξύ 7 ευρώ και 8,20 ευρώ που δίνει αποτίμηση από 2,1 δισ. ευρώ έως 2,46 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ήθελαν την αποτίμηση πάνω από το όριο των 2,1 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται πως η ανακοίνωση της τιμής διάθεσης θα γίνει στις 2 Φεβρουαρίου και η έναρξη διαπραγμάτευσης στις 7/2.
Το ΤΑΙΠΕΔ θα πουλήσει 90 εκατ. μετοχές, εκ των οποίων 13,5 εκατ. μετοχές στην Ελλάδα σε ιδιώτες και ειδικούς επενδυτικές και 76,5 εκατ. μετοχές εκτός Ελλάδος μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.
Σημειώνεται πως στην Ελλάδα οι επενδυτές θα γράφονται στην υψηλότερη τιμή και στη συνέχεια θα πάρουν τις μετοχές στην τιμή που θα οριστεί.
Στο πλαίσιο της Συνδυασμένης Προσφοράς, σε περίπτωση υπερβάλλουσας ζήτησης, ο Πωλητής Μέτοχος μπορεί να πωλήσει έως και 5.181.818 μετοχές επιπρόσθετης κατανομής.
Διαβάστε επίσης
Alpha Finance για τις προοπτικές του XA το 2024: Αναρρίχηση στην επόμενη κορυφή
Citi & Pantelakis Securities για Mytilineos: Έρχονται αναβαθμίσεις στις εκτιμήσεις των αναλυτών
Ελ. Βενιζέλος: Εγγύηση για μέρισμα κάθε χρονιά
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σερβία: 10.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα λόγω κακοκαιρίας – Προβλήματα και με τις πτήσεις
- Τουρκία: Δύο αντιπολιτευόμενοι δήμαρχοι καταδικάστηκαν για “τρομοκρατία” και καθαιρέθηκαν
- Ισραήλ: Το 79% των Ισραηλινών υποστηρίζει την κρατική εξεταστική επιτροπή για τις 7 Οκτωβρίου
- Στην Ελλάδα το Hyundai Inster!