ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής σε όλο τον πλανήτη δεν έδειξαν να ενθουσιάζονται με την ιδέα του κρυπτονομίσματος Libra του Facebook. Στην Ελβετία; Τους άρεσε τόσο πολύ η ιδέα, που το Facebook αποφάσισε να στήσει εκεί το «μαγαζί» του.
Η Γενεύη είναι “ενθουσιασμένη” για τη συνεργασία της με το Facebook, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικής ανάπτυξης του καντονιού, Pierre Maudet, την περασμένη εβδομάδα, αφού έγινε γνωστό πως το Facebook επέλεξε τη συγκεκριμένη πόλη ως έδρα της Libra Association, της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που θα διαχειρίζεται το δίκτυο πληρωμών και ένα χρηματοοικονομικό αποθεματικό για το κρυπτονόμισμα. Η Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών του ελβετικού κράτους ανέφερε ότι «το γεγονός ότι η Ελβετία μπορεί να παίξει ρόλο σε ένα φιλόδοξο διεθνές σχέδιο είναι θετικό σημάδι».
Η κίνηση αυτή δείχνει αφενός με πόσο ανάλαφρο τρόπο αντιμετωπίζει η Ελβετία το θέμα του ρυθμιστικού πλαισίου και αφετέρου έναν ενθουσιασμό για τα ψηφιακά νομίσματα που δεν συμμερίζονται οι Αρχές σε άλλα μέρη του πλανήτη, φοβούμενες ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως καταφύγιο για εγκληματίες.
Αντιθέτως, αρκετοί Ελβετοί πολιτικοί έχουν μιλήσει με ενθουσιασμό για το ενδεχόμενο ανάπτυξης μίας «Crypto Valley» στην ελβετική πόλη Zug, όπου η φορολογία είναι χαμηλή, ενώ ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Johann Schneider-Ammann, έκανε λόγο πέρυσι ακόμα και για το ενδεχόμενο να εξελιχθεί η Ελβετία σε «Crypto Nation».
“Η ελβετική νομοθεσία είναι πολύ πιο χαλαρή από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε ό,τι αφορά τα κρυπτονομίσματα”, δηλώνει ο Sven Korschinowski, εταίρος της KPMG, προσθέτοντας: «Ήταν λογικό για τη Libra να έρθει στην Ελβετία».
Μέχρι στιγμής, όμως, δεν υπάρχει τίποτα για να δούμε.
Σε αντίθεση με το Βερολίνο και το Λονδίνο, η Γενεύη δεν έχει καμία τεχνολογική περιοχή.
Προς το παρόν, η Libra ενοικιάζει χώρο σε ένα κοινόχρηστο γραφείο σε ένα νησί στον ποταμό Ροδανό, στο σημείο όπου βρισκόταν ένα πρώην κατάστημα της τράπεζας Coutts. Στον ίδιο χώρο μισθώνουν επίσης γραφεία η PayPal Holdings και η Crypto Finance.
Το Facebook σχεδίασε το Libra ως ένα λιγότερο ασταθές αντίπαλον δέος του Bitcoin, συνδέοντάς το με ένα καλάθι από υπάρχοντα νομίσματα και τίτλους.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney, δήλωσε ότι προσεγγίζει την ιδέα «με ανοιχτό μυαλό, αλλά όχι με ανοιχτή πόρτα». Άλλοι ήταν λιγότερο ενθουσιώδεις.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση» το Libra «να γίνει κρατικό νόμισμα» και κάλεσε τους συναδέλφους του να εξετάσουν προσεκτικά τα σχέδια του Facebook.
Η Maxine Waters, πρόεδρος της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ, ζήτησε να σταματήσει η ανάπτυξη του κρυπτονομίσματος μέχρι να το εξετάσει το Κογκρέσο.
Ακόμα και ο συνιδρυτής του Facebook έχει πει ότι είναι εναντίον του.
Μια σειρά δόλιων αρχικών προσφορών νομισμάτων στις ΗΠΑ προκάλεσε ανησυχία στις ρυθμιστικές Αρχές της Ουάσιγκτον ότι τα κρυπτονομίσματα κινδυνεύουν να λειτουργήσουν ως μαγνήτες για το έγκλημα – και η Ελβετία δεν έχει ανοσία. Οι χάκερ Wannacry το 2017 στράφηκαν σε μια ελβετική χρηματιστηριακή αγορά bitcoin για να ξεπλύνουν τα έσοδα από το σύστημα εκβιασμών τους.
Την ίδια χρονιά, η ελβετική χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή Finma προειδοποίησε το κοινό σχετικά με απάτες σε ψηφιακά νομίσματα, έβαλε λουκέτο σε έναν φορέα εκμετάλλευσης και ξεκίνησε έρευνες σε βάρος άλλων. Ταυτόχρονα, έχει παράσχει τουλάχιστον σε μία εταιρεία, την Crypto Finance, την ίδια άδεια με τους επαγγελματίες διαχειριστές κεφαλαίων, που σημαίνει ότι μπορεί να διαχειρίζεται και να διανέμει εγχώρια και ξένα κεφάλαια και να παρέχει συμβουλές σε επενδυτές.
Η Finma δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι βρίσκεται σε επαφή με το Facebook για να καθορίσει εάν το σχέδιο θα χρειαστεί έγκριση. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, η προσέγγιση της Finma ως προς τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων έχει τύχει θετικής υποδοχής από τα στελέχη της Crypto Valley.
“Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η Finma υπήρξε πολύ ρεαλιστική και υπομονετική στον τρόπο προσέγγισής της”, δήλωσε ο John Hucker, πρόεδρος της Ελβετικής Ένωσης Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και Τεχνολογίας.
Ήταν η φήμη της Ελβετίας ως τόπος σύνδεσης με την κοινωνία των πολιτών και διεθνείς οργανισμούς που κέρδισε το Facebook, δήλωσε ο Dante Disparte, εκπρόσωπος του Libra.
«Στόχος μας είναι να διαχειριστούμε το Libra, την τεχνολογία και το ψηφιακό νόμισμα σαν δημόσιο αγαθό, οπότε πού θα ήταν καλύτερα να κάνουμε αυτό το είδος παγκόσμιας οργάνωσης και έργου εκτός από την Ελβετία;”, δήλωσε σε συνέντευξή του.
Τα κρυπτονομίσματα προσφέρουν επίσης ένα νέο πεδίο ανταγωνισμού τώρα που το ελβετικό private banking βρίσκεται στο στόχαστρο ξένων εισαγγελέων που προσπαθούν να εντοπίσουν τους φοροφυγάδες που κρύβουν τις περιουσίες τους στην Ελβετία, λέει ο Andre Brunner, ειδικός επί των κρυπτονομισμάτων της Capco στη Φρανκφούρτη.
“Με το τραπεζικό απόρρητο να απειλείται, τα κρυπτονομίσματα είναι μια πόρτα προς έναν νέο κόσμο και εδώ υπάρχουν και οι δικηγόροι και οι ειδικοί στα νομίσματα, τα οικοσυστήματα”, υποστηρίζει ο Brunner.
Εν τέλει, μπορεί να έχει να κάνει με το πραγματιστικό παρελθόν της Ελβετίας, λέει.
“Εφόσον στέκει νομικά και είναι καλά οργανωμένο, νομίζω ότι η στάση της ελβετικής κυβέρνησης είναι περισσότερο «ελάτε να σας φιλοξενήσουμε» και όχι «δε θέλουμε να έχουμε καμία σχέση με αυτό» – και να κινδυνεύσει να μείνει απ’ έξω».