ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Προσπάθεια να αμυνθεί στις ισχυρές πιέσεις που δέχεται και να περιορίσει τις ημερήσιες απώλειες επιχειρεί το Bitcoin.
Το διασημότερο κρυπτονόμισμα, το οποίο άνοιξε την ημέρα στα 43,691.38 δολάρια, υποχώρησε νωρίτερα μέχρι το -30% φτάνοντας λίγο πάνω από τα 30.000 δολάρια, με τις απώλειες της εβδομάδας να φτάνουν στο -40% και πάνω από 50% από τα ιστορικά υψηλά των 64.829 δολάρια στα μέσα Απριλίου. Στη συνέχεια πάντως, η τιμή του ανέκαμψε μερικώς, περιορίζοντας αυτή την ώρα τις απώλειες στο -15,68% και τα 36.869,53 δολάρια.
Ισχυρές είναι οι πιέσεις και στα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα, με το Ether να υποχωρεί αυτή την ώρα κατά -19,98% στα 2,699 δολάρια ενώ μέσα στην ημέρα έφτασε και αυτό να υποχωρεί έως το -40% φτάνοντας λίγο πάνω από τα 1.900 δολάρια, ενώ ισχυρές απώλειες κατέγραφε νωρίτερα και το Dogecoin, φτάνοντας έως και τα 22 cents με βουτιά 45%, ενώ αυτή την ώρα υποχωρεί κατά -14,15% στα 40 cents.
Η βουτιά των κρυπτονομισμάτων προκάλεσε προβλήματα μέχρι και στην πλατφόρμα της Coinbase η οποία «έπεσε» για ένα χρονικό διάστημα.
Οι ισχυρές πιέσεις στην αγορά των κρυπτονομισμάτων ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα μετά από την απόφαση του Elon Musk να ανακοινώσει πως η Tesla δεν θα δέχεται το bitcoin ως μέσω πληρωμής, λόγω του ενεργειακού κόστους για την εξόρυξή του. Η απώλειες ενισχύθηκαν μετά από τις φήμες σχετικά με μια πιθανή πώληση των bitcoin στα οποία έχει επενδύσει η Tesla, αλλά οι πιέσεις υποχώρησαν σταδιακά μετά τις εξηγήσεις του Musk πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
Το νέο χτύπημα στο bitcoin ήρθε από την Κίνα, καθώς τρεις τραπεζικοί οργανισμοί, μεταξύ των οποίων και η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, εξέδωσαν προειδοποίηση προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να μην διεξάγουν εικονικές πληρωμές με το bitcoin.
Πάντως, παρά το ισχυρό sell-off το Bitcoin παραμένει σε ανοδικό έδαφος σε σχέση με την αρχή του χρόνου, με κέρδη άνω του 30% και κέρδη άνω του 300% μέσα στους τελευταίου 12 μήνες.
JP Morgan: Η εύλογη αξία του Bitcoin είναι στα 35.000 δολάρια – Οι θεσμικοί επιλέγουν χρυσό
Στα 35.000 δολάρια τοποθετεί την εύλογη αξία του Bitcoin η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan, εν μέσω κατάρρευσης της αγοράς κρυπτονομισμάτων, με τους θεσμικούς να προτιμούν εντέλει ETF χρυσού.
Η οπισθοχώρηση των θεσμικών, αν μη τι άλλο, δεν προκαλεί έκπληξη.
Και σίγουρα, η JP Morgan πιστεύει ότι και στο μέλλον θα υπάρξει μείωση ανοικτών θέσεων από crypto funds και CTAs.
«Είναι πολύ πιθανό ότι momentum traders όπως τα CTAs και τα crypto funds να κρύβονταν εν μέρει πίσω από τη διόρθωση του περασμένου μήνα», «προσθέτοντας ότι το “σήμα τάσης” για το bitcoin βραχυπρόθεσμα κατευθύνθηκε προς την αρνητική περιοχή για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020, όπως φαίνεται στο σχήμα 2».
Ίσως η πιο αξιοσημείωτη παρατήρηση είναι η εκτίμηση του fair value, ήτοι της εύλογης αξίας του Bitcoin.
«Το μοντέλο εύλογης αξίας για bitcoin δείχνει υπέρβαση της αποτίμησης.
Η τρέχουσα εύλογη αξία μας για το bitcoin, με βάση την αναλογία μεταβλητότητας bitcoin προς χρυσό (περίπου x4) αντιστοιχεί στο 1/4 των 140 χιλιάδων δολαρίων ή 35 χιλιάδων δολαρίων.
Τα 140 χιλιάδες δολάρια είναι η ισοδύναμη τιμή του bitcoin προς τις επενδύσεις χρυσού (περίπου 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια αυτή τη στιγμή).
Αυτή η τιμή θα πρέπει να θεωρηθεί μακροπρόθεσμος θεωρητικός στόχος, εφόσον υπάρξει σύγκλιση της μεταβλητότητας του bitcoin με εκείνη του χρυσού και εξισωθεί η κατανομή του bitcoin με αυτήν του χρυσού σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.
Είναι περιττό να πούμε ότι μια τέτοια σύγκλιση ή εξίσωση μεταβλητότητας ή κατανομής είναι απίθανη στο εγγύς μέλλον.
Προσοχή από 5 επενδυτικούς οίκους για τα κρυπτονομίσματα
Η πρόσφατη αστάθεια των τιμών του bitcoin που προκάλεσε ο Elon Musk της Tesla έχει δημιουργήσει νέες αμφιβολίες μεταξύ των διαχειριστών θεσμικών κεφαλαίων σχετικά με το μέλλον των κρυπτονομισμάτων ως κατηγορία στοιχείων ενεργητικού.
Η UBS Wealth Management, η Pimco, η T Rowe Price και η Glenmede Investment Management ήταν από τις εταιρείες που εξέφρασαν επιφυλάξεις τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το δυναμικό των επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα.
Η αναταραχή ήρθε αφού ο επικεφαλής της Tesla είπε ότι δεν θα δέχεται πλέον πληρωμές σε bitcoin για τα ηλεκτρικά οχήματά του λόγω των περιβαλλοντικών ανησυχιών, με τον Musk να έχει σταματήσει και τα memes για το dogecoin.
Οι κανόνες των επενδύσεων
«Η στάση μας με τους πελάτες είναι ο κανόνας των 10 ποδιών: μείνετε μακριά από αυτό», δήλωσε ο Jason Pride, διευθύνων σύμβουλος της Glenmede.
“Δεν νομίζω ότι η Fed και άλλοι ρυθμιστές είναι οπαδοί της τρέχουσας δομής της αγοράς των κρυπτονομισμάτων”, πρόσθεσε.
Ο Rob Sharps, πρόεδρος και επικεφαλής επενδύσεων στην T Rowe Price, δήλωσε στους Financial Times: «Η Crypto αγορά έχει αντίκτυπο στις κεφαλαιαγορές, με αποτέλεσμα οι εντολές που διαχειριζόμαστε για τους πελάτες να μην είναι κατάλληλες για επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα.
Αναγνωρίζουμε το υψηλό επίπεδο κερδοσκοπίας σε αυτόν τον χώρο”, ανέφερε.
Έντονη μεταβλητότητα
Επισημαίνοντας την ακραία μεταβλητότητα, το bitcoin έφτασε στα επίπεδα των 44.000 δολαρίων τη Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021, χάνοντας περίπου 20.000 δολάρια από το υψηλό ρεκόρ που σημείωσε μόλις πριν από ένα μήνα.
Η τελευταία αναταραχή προκλήθηκε από τον Musk που φαίνεται να υπονόησε στο Twitter ότι η Tesla έχει ή θα πουλήσει το μερίδιο που έχει συσσωρεύσει στο bitcoin.
Αργότερα διευκρίνισε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία «δεν έχει πουλήσει κανένα bitcoin».
Το bitcoin έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια με τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να εξετάζουν επίσης εάν θα εγκρίνουν χρηματικά κεφάλαια ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων.
Ωστόσο, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων λένε ότι εντοπίζουν ενδείξεις ότι τα κρυπτονομίσματα δεν θα γίνουν λιγότερο ασταθή με την πάροδο του χρόνου ή θα προσφέρουν στους επενδυτές αντιστάθμιση έναντι αναταραχής ή πληθωρισμού μετοχών.
«Η μεταβλητότητα των crypto είναι στρατοσφαιρικά υψηλή και συχνά βλέπουμε ότι, όταν οι μετοχές υποχωρούν, το ίδιο ισχύει και για το bitcoin και αυτό σημαίνει ότι δεν είναι καλός διαφοροποιητής χαρτοφυλακίου», δήλωσε ο Pride.
Ο Nicholas Johnson, διευθυντής χαρτοφυλακίου στην Pimco, αντιμετώπισε προβλήματα με τους υποστηρικτές του bitcoin που το επαίνεσαν ως καταφύγιο πληθωρισμού μετά την άνοδο των τιμών, ενώ ο χρυσός υποχώρησε.
«Αυτή η ιδέα ότι τα crypto είναι ένα περιουσιακό στοιχείο πληθωρισμού είναι περίεργη», είπε.
«Τα περιουσιακά στοιχεία του πlηθωρισμού είχαν χαμηλή απόδοση τα τελευταία χρόνια, ενώ τα κρυπτονομίσματα τα πήγαν πολύ καλά.
Οι άνθρωποι ψάχνουν έναν λόγο για να δικαιολογήσουν γιατί η κρυπτογράφηση ανέβηκε”, πρόσθεσε.
Εντείνονται οι ανησυχίες
Οι ανησυχίες σχετικά με τα κρυπτονομίσματα επιδεινώθηκαν περαιτέρω αυτήν την εβδομάδα όταν ένας κορυφαίος ρυθμιστής των ΗΠΑ προειδοποίησε τους επενδυτές ότι η αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων με έκθεση σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin “είναι μια εξαιρετικά κερδοσκοπική επένδυση” – και προειδοποίησε τα αμοιβαία κεφάλαια ότι θα υπόκεινται σε έντονο έλεγχο της εμπλοκής τους με την κρυπτογράφηση.
Η Διεύθυνση Διαχείρισης Επενδύσεων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δήλωσε: “Η επένδυση στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin θα πρέπει να επιδιώκεται μόνο από αμοιβαία κεφάλαια με κατάλληλες στρατηγικές που υποστηρίζουν αυτόν τον τύπο επενδύσεων και με πλήρη αποκάλυψη σημαντικών κινδύνων.”
“Αναμένουμε πιο αυστηρούς πολιτικούς και ρυθμιστικούς ελέγχους για την κρυπτογράφηση καθώς γίνεται πιο mainstream”, ανέφερε η UBS Wealth Management, προσθέτοντας ότι η μεταβλητότητα των τιμών που ακολούθησε την ανακοίνωση της Tesla “επισημαίνει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες εάν αναλάβουν την έκθεση κρυπτογράφησης στον ισολογισμό τους”.
Ο Tom Jessop, επικεφαλής των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων της Fidelity, ο οποίος ήταν πιο θετικός στα κρυπτονομίσματα, προειδοποίησε ωστόσο ότι τέτοιες επενδύσεις ήταν ακόμη στο αρχικό στάδιο της ανάπτυξης.
“Αναφερόμαστε στο bitcoin ως ένα φιλόδοξο στοιχείο αξίας.
Αυτή τη στιγμή όμως είναι ένας έφηβος όσον αφορά την ανάπτυξή του λόγω της υπερβολικής αστάθειας”, είπε.
“Ορισμένοι επενδυτές είναι πρόθυμοι να αποδεχθούν την αστάθεια καθώς βλέπουν το bitcoin ως μια μακροπρόθεσμη ευκαιρία επιχειρηματικού κινδύνου”.
Η Fidelity παρέχει μια υπηρεσία μεσιτείας που επιτρέπει σε περισσότερους από 100 θεσμικούς επενδυτές, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου και τα οικογενειακά γραφεία να αγοράζουν κρυπτονομίσματα και να τους προσφέρουν υπηρεσίες θεματοφυλακής.
Η εταιρεία έχει ένα μικρό αμοιβαίο κεφάλαιο που επενδύει σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία για πελάτες και έχει υποβάλει αίτηση στη SEC για να ξεκινήσει ένα ETF για bitcoin.
Ακόμα κι αν οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων αποφεύγουν την κρυπτογράφηση, οι μεταβολές στις αποτιμήσεις τους αποτελούν ανησυχία για τον κλάδο, λόγω της αυξανόμενης δύναμης των traders λιανικής να προκαλούν αστάθεια στην αγορά μετοχών, γνωστή ως «φαινόμενο υποκατάστασης».
«Το να βλέπεις τι κάνουν οι επενδυτές λιανικής είναι εξίσου σημαντικό με τη ροή ομολόγων προς τους διαχειριστές», δήλωσε ο Viraj Patel, αναλυτής της Vanda Research.
“Ρωτούν, εάν οι millennials αγοράζουν bitcoin, αυτό σημαίνει ότι πρόκειται να σταματήσουν να αγοράζουν μετοχές υψηλών beta στις ΗΠΑ;”
Διαβάστε επίσης:
Μαύρη Τετάρτη: Πώς εξανεμίστηκαν 600 δισ. δολάρια από την αγορά crypto
«Έπεσε» για μερικούς χρήστες η Coinbase – «Βουτιά» 10% για τη μετοχή
Bitcoin: Σπάει τη στήριξη των 40.000 δολαρίων – Επόμενη στάση τα 30.000 δολάρια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πετρέλαιο: Νέες απώλειες για τις τιμές, σε χαμηλό δύο εβδομάδων WTI και Brent
- Alter Ego Media: Στα 676,81 εκατ. ευρώ η έγκυρη ζήτηση για τη δημόσια προσφορά – Στα 4 ευρώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών
- Βουλή: Γεωργιάδης και Θεμιστοκλέους κατά ΣΥΡΙΖΑ για τους οδηγούς ασθενοφόρων: «Τη δική σας διάταξη ενεργοποιήσαμε»
- ΟΗΕ: Πρέπει να δούμε πώς αντιλαμβάνεται ο Τραμπ μια «συμφωνία» για την Ουκρανία