ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Από τα οικονομικά συνέδρια του Bloomberg μέχρι τα εξώφυλλα στο Fortune, o Sam Bankman-Fried κατάφερε να πείσει ακόμα και τους πιο επικριτικούς απέναντι στην crypto βιομηχανία, ότι είναι διαφορετικός, από την πλειοψηφία των κερδοσκόπων του κλάδου.
Αν και προσέφερε το ίδιο ριψοκίνδυνο επενδυτικό περιβάλλον με τις ανταγωνιστικές εταιρείες της βιομηχανίας, η Wall Street και η Silicon Valley είδαν στον 30χρονο επιχειρηματία, trader και μέχρι πρότινος δισεκατομμυριούχο, μία ευκαιρία για να πάρουν στα σοβαρά τον «μαγικό κόσμο» των crypto.
Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX, ύστερα από τρία χρόνια λειτουργίας, κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή αίτηση πτώχευσης και στην διαδικασία εμπλέκεται και η Alameda Research (επίσης εταιρεία του) και ακόμα 130 συνδεδεμένες εταιρείες, ενώ το «παιδί-θαύμα» των crypto έχασε το 94% της περιουσίας του μέσα σε μία ημέρα.
2 δις επένδυσε η Silicon Valley στην FTX
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, επενδυτές της Silicon Valley έριξαν τουλάχιστον 2 δις στην εταιρεία του με ελάχιστες δεσμεύσεις, θεωρώντας την FTX, το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, ως ένα «σίγουρο» στοίχημα.
Και μέχρι πριν λίγες ημέρες, οι αγορές δεν είχαν τίποτα να φοβούνται από την εταιρεία με αξία έως και 32 δις, η οποία όχι μόνο «άντεξε» κατά την κατάρρευση της crypto βιομηχανίας τον περασμένο Μάιο, αλλά ο ιδρυτής της είχε δηλώσει πολλές φορές ότι θα επενδύσει σε εταιρείες που καταστρέφονταν για να σώσει τη βιομηχανία.
Κορυφαία funds όπως τα Sequoia Capital και Softbank είχαν προχωρήσει σε επενδύσεις άνω των 150 εκατομμυρίων και πλέον βρίσκονται εκτεθειμένα ύστερα από την ανατροπή της εξαγοράς της FTX (του μέχρι πρότινος τρίτου μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου) από την Binance (το νο1 ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων) και την αίτηση πτώχευσης την Παρασκευή.
Το χρηματιστήριο του Bankman-Fried είχε αποτιμηθεί στα 32 δισ. δολάρια όταν άντλησε χρηματοδότηση, τον περασμένο Ιανουάριο και η λίστα των χαμένων τώρα περιλαμβάνει μεγάλα ονόματα των επενδύσεων όπως το Vision Fund της SoftBank, το Ontario Teachers’ Pension Plan, το wealth fund της Σιγκαπούρης Temasek, το hedge fund Tiger Global Management και η Lightspeed Venture Partners.
O «σωτήρας» των crypto
Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, ο Sam Bankman-Fried ήταν το πιο σημαντικό πρόσωπο στον χώρο της κρυπτογράφησης. Ο 30χρονος πρώην δισεκατομμυριούχος, όταν κατέρρευσαν τα crypto τον περασμένο Μάιο προχώρησε σε δανειοδοτήσεις στις κρυπτο-τράπεζες Voyager και Block-Fi χαρίζοντάς τους ρευστότητα και απέσπασε περιουσιακά στοιχεία από το χρεοκοπημένο mega-fund Three Arrows Capital.
Πολλοί είδαν στο πρόσωπό του έναν νέο John Pierpont Morgan, τον τραπεζίτη που έσωσε το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα το 1907.
Ο Bankman-Fried ξόδεψε επίσης εκατομμύρια δολάρια από την τεράστια περιουσία του, αξίας 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο απόγειό της, για να στηρίξει πολιτικές εκστρατείες που αφορούσαν την θέσπιση κανονισμών στην βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων.
Σχεδίαζε να χαρίσει, όπως είχε πει ο ίδιος, ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του σε κινήματα που υποστηρίζουν τη φιλανθρωπική προσφορά για την προστασία του μέλλοντος της ανθρωπότητας.
Πολιτικοποιημένος, φαινομενικά αλτρουιστής, αναμφισβήτητα μία διαφορετική προσωπικότητα στον κόσμο της κρυπτογράφησης.
Πολλοί πίστευαν ότι ο Bankman-Fried ήταν ο άνθρωπος που θα μπορούσε να σώσει τη βιομηχανία από τον εαυτό της, μια φήμη που του άρεσε να ενισχύει και ο ίδιος.
Η πτώση του crypto-trader
Μέσα σε λίγες ημέρες, ο Bankman-Fried είδε την αυτοκρατορία που έχτισε μέσα σε τρία χρόνια να διαλύεται. Ίδρυσε την εταιρεία του Alameda το 2017 και στη συνέχεια δημιούργησε το 2019 το FTX, στο οποίο γινόταν trading κρυπτονομισμάτων.
«Μπλέχθηκα με το crypto χωρίς να έχω ιδέα τι ήταν το crypto. Απλά μου φάνηκε ότι μπορούσε να γίνει πολύ trading» είχε πει σε μία συνέντευξή του, πριν την κατάρρευση της αυτοκρατορίας του.
Πλέον όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά για τον 30χρονο trader που αποθεώθηκε τα προηγούμενα χρόνια.
«Την πάτησα», φέρεται να είπε στους επενδυτές τους και ανέλαβε το βάρος της ευθύνης για την κατάρρευση του FTX.
Προειδοποίησε μάλιστα, σύμφωνα με τους FT, ότι έρχεται ντόμινο καταστροφών σε εταιρείες που είχαν μεγάλη έκθεση στην FTX.
Ο «Γουόρεν Μπάφετ» της κρυπτογράφησης
Το «παιδί-θαύμα» των crypto έχασε 14,6 δισ. δολάρια σε μία μέρα και με περιουσία 991,5 εκατ. δολαρίων, δεν συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα στους δισεκατομμυριούχους.
Κι όμως μόλις πέρσι, έκανε το ντεμπούτο του στη λίστα του Forbes με τους 400 πλουσιότερους του κόσμου, με περιουσία 22,5 δισ. δολαρίων, που του εξασφάλιζαν την 32η θέση.
Γύρω από το όνομά του υπήρξε φρενίτιδα με κορυφαία επιχειρηματικά μέσα ενημέρωσης να τον αποθεώνουν. Τα Forbes παρατήρησε ότι εκτός από τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, κανένας άλλος δεν είχε γίνει τόσο πλούσιος σε τόσο νεαρή ηλικία.
Το Fortune αναρωτήθηκε σε εξώφυλλό του αν είναι ο επόμενος Γουόρεν Μπάφετ, με την απάντηση να την δίνει ένα χρόνο μετά ο ίδιος πρώην δισεκατομμυριούχος, που είδε την αυτοκρατορία του να μην διαλύεται μέσα σε λίγες ημέρες.
Διαβάστε επίσης:
JP Morgan: Σενάρια για βουτιά του Bitcoin στα 13.000 δολάρια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Hellenic Train: Αυτά είναι τα δρομολόγια της Παρασκευής που ακυρώνονται λόγω στάσης εργασίας
- Μπάιντεν για τα μυστηριώδη drone: Το παρακολουθούμε, μην ανησυχείτε
- Γεωργιάδης: Να καταδικαστεί ο Παναγιωτόπουλος για παραβίαση του ΚΟΚ – Παναγιωτόπουλος: Ήμουν έξω από το σπίτι μου
- Galaxy Cosmos Mezz: Με ποσοστό 10,4% η Hellenic Prosperity Master Fund