H έναρξη διαπραγμάτευσης 11 ETFs για το Bitcoin έφερε αισιοδοξία στην χειμαζόμενη από σκάνδαλα και χρεοκοπίες αγορά των crypto.

Η τιμή του Bitcoin αλλά και του Ether κατέγραψαν άνοδο, καθώς ο επόμενος στόχος είναι η διεύρυνση των ETFs που επενδύουν απευθείας σε κρυπτονομίσματα και σε άλλα tokens.

Σκληρή η στάση της SEC

Οι πρώτοι νικητές της κούρσας των spot-bitcoin ETFs έχουν ήδη ξεχωρίσει, με Fidelity και BlackRock να καταγράφουν τις περισσότερες συναλλαγές στην έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Όμως οι προσδοκίες των επενδυτών για διεύρυνση του νέου επενδυτικού οχήματος και σε άλλα tokens προσκρούει στην αμείλικτη στάση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC).

Ήδη ο πρόεδρος της, Gary Gensler προειδοποίησε ότι η έγκριση του bitcoin ETF δεν πρέπει «σε καμία περίπτωση να σηματοδοτήσει την προθυμία της Επιτροπής να εγκρίνει πρότυπα εισαγωγής για τίτλους κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων» αποθαρρύνοντας όσους πόνταραν σε ένα νέο ether ETF μέσα στο 2024.

Η έγκριση για το Bitcoin, αν και αναμενόμενη, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την σκληρή στάση της ρυθμιστικής αρχής απέναντι στα κρυπτονομίσματα. Μπορεί οι ελπίδες των επενδυτών να έφεραν το ether σε υψηλά που είχε να καταγράψει από τον Μάιο του 2022, όμως η βιομηχανία των crypto, παραμένει υπό σκληρή εποπτεία των ρυθμιστικών αρχών σε πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ.

Ο Gensler δεν απέφυγε χαρακτηρισμούς εναντίον του bitcoin, όπως ότι είναι ένα κερδοσκοπικό asset, σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει τη θέση του για τις επόμενες κινήσεις του.

Κι ενώ το «κλειδί» για το πράσινο φως της ρυθμιστικής αρχής σε ότι αφορά το bitcoin ήταν στη δήλωση της SEC ότι το κρυπτονόμισμα είναι ένα «μη χρηματιστηριακό εμπόρευμα», η περίπτωση του Ether δεν είναι ακόμα τόσο ξεκάθαρη, ούτε στις ρυθμιστικές αρχές ούτε στους ίδιους τους επενδυτές.

Οι διαφορές

Το Bitcoin επικυρώνει τις συναλλαγές έχοντας διακομιστές υπολογιστών, γνωστούς ως «miners», οι οποίοι καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας.

Αντίθετα το Ether μεταπήδησε πέρυσι σε ένα σύστημα «proof-of-stake», σύμφωνα με το οποίο, όποιος το κατέχει, μπορεί να εγγυηθεί για την εγκυρότητα των συναλλαγών και να λάβει ανταμοιβή.

Οι απαιτήσεις για τις συναλλαγές είναι πολύ πιο περιορισμένες καθώς αρκεί κάποιος να κλειδώσει ή να «στοιχηματίσει» τη συμμετοχή του, όπως θα έκανε με ένα νόμισμα σε σε μια τραπεζική προθεσμιακή κατάθεση. Χωρίς όμως κάποιο προστατευτικό δίχτυ.

Αυτή είναι μια βασική διαφορά που επηρεάζει και μία πιθανή μελλοντική λειτουργία ενός ETF.

Ένα spot bitcoin ETF μπορεί απλώς να κατέχει bitcoin και να αφήσει την εξόρυξη στους miners, όπως ακριβώς ένα spot ETF για τον χρυσό κατέχει ράβδους χρυσού και δεν ενδιαφέρεται για την εξόρυξη νέου μετάλλου.

Ένα ETF για τον Ether, από την άλλη πλευρά, πρέπει να αποφασίσει πώς θα χειριστεί την απόδοση που προέρχεται από το δικαίωμα επικύρωσης. Οι προγραμματιστές κρυπτογράφησης παρομοιάζουν αυτή την απόδοση με το «επιτόκιο αναφοράς» που καταβάλλει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για τα δολάρια, κάνοντας ακόμα πιο περίπλοκη την δημιουργία του αλλά και τη λειτουργία του.

Διαβάστε επίσης:

Bitcoin: Πράσινο φως από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για το πρώτο ETF