ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το Bitcoin, με άνοδο άνω του 60% φέτος, έκλεψε τη μερίδα του λέοντος, ωστόσο μοιράστηκε, για πρώτη φορά, τα φώτα της δημοσιότητας με άλλα ψηφιακά νομίσματα, όπως το Ether και το Binance Coin καθώς και με tokens meme όπως το Dogecoin και το Shiba Inu.
Στην πραγματικότητα, το μερίδιο του Bitcoin στην αγορά crypto συρρικνώθηκε δραματικά το 2021 καθώς άλλα κρυπτονομίσματα εκτοξεύτηκαν, σημάδι που δείχνει ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία διευρύνθηκε παρά, ή ίσως και λόγω, της τεράστιας μεταβλητότητας τους.
Η μείωση της κυριαρχίας του Bitcoin πιθανότατα θα συνεχιστεί το επόμενο έτος «δεδομένης της έκρηξης των περιουσιακών στοιχείων στον χώρο των crypto», δήλωσε ο Vijay Ayyar, επικεφαλής της Ασίας-Ειρηνικού στο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων Luno στη Σιγκαπούρη.
Ακολουθούν τρία χαρακτηριστικά γραφήματα για την ιστορία των crypto τη χρονιά που τελειώνει και την πορεία που θα ακολουθήσουν:
Η συνολική κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων αυξήθηκε κατά περίπου 1,5 τρισ. δολάρια το 2021 σε περίπου 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια στις 17 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το tracker CoinGecko, το οποίο παρακολουθεί σχεδόν 12.000 tokens.
Το Bitcoin, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο, ξεκίνησε τη χρονιά με μερίδιο αγοράς 70%. Αυτό έχει μειωθεί σε λιγότερο από 40%, εν μέρει λόγω της αύξησης της δημοτικότητας του Ether. Παράλληλα, τα χρήματα έχουν εισρεύσει και σε άλλα κρυπτονομίσματα, και για κάποιους αυτή η τάση θα μπορούσε να είναι σημάδι δυνητικής αποσταθεροποίησης της κερδοσκοπίας των crypto.
Η διαμάχη σχετικά με τον υποτιθέμενο ρόλο του Bitcoin στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια συνεχίζει να μαίνεται. Οι οπαδοί του υποστηρίζουν ότι προσφέρει αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού. Ωστόσο, το token το 2021 έτεινε να συσχετίζεται κατά κύριο λόγο με περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου, όπως οι μετοχές τεχνολογίας, παρά με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.
Η άνοδος του Bloomberg Galaxy Crypto Index άνω του 160% φέτος, ξεπερνά κατά πολύ το άλμα που σημείωσαν πιο παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία όπως τα εμπορεύματα και οι παγκόσμιες μετοχές, που κατέγραψαν κέρδη 23% και 13% αντίστοιχα. Φυσικά, δεδομένων των τεράστιων διακυμάνσεων στα κρυπτονομίσματα, ισχύει το παλιό ρητό “no pain, no gain” (χωρίς πόνο, δεν έχει κέρδη).
Το Bitcoin δοκιμάζει τώρα βασικά επίπεδα τεχνικής στήριξης μετά από την πτώση άνω του 30% από το νέο ρεκόρ που κατέγραψε πριν από λίγο περισσότερο από ένα μήνα.
Το ένα είναι ο κινητός μέσος όρος 55 εβδομάδων – ο οποίος στο παρελθόν αποτέλεσε στήριξη στα selloff που σημειώθηκαν – ενώ το άλλο είναι το επίπεδο των 44.100 δολαρίων που προβλέπει μια μελέτη Fibonacci για το ράλι που σημείωσε το νόμισμα από το κατώτατο σημείο του Μαρτίου 2020 έως την κορύφωση του Νοεμβρίου 2021. Το κρυπτονόμισμα έχει ήδη διασπάσει την γραμμή τάσης που προέκυψε από τις αρχές της εκρηκτικής ανόδου του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Διαβάστε ακόμη:
«Καμπανάκι» ακαδημαϊκού για Bitcoin: Μπορεί να μην αντέξει για πολύ ακόμα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καταφθάνουν στη Θεσσαλονίκη τα νέα λεωφορεία του ΟΑΣΘ
- Hilton: Επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο των resorts της με νέα ξενοδοχεία σε κορυφαίους προορισμούς της Μεσογείου
- Χρυσοχοΐδης: Δίνουμε μάχη καθημερινά για τα ζητήματα της κοινωνικής αστυνόμευσης
- Goldman Sachs: Περιθώριο ανόδου 5% ως τις 1.475 μονάδες το Χρηματιστήριο