ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνα με το CNBC, σε σχεδόν ομόφωνη ψηφοφορία, το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο που νομιμοποιεί και ρυθμίζει τα tokens. Το νομοσχέδιο κατευθύνεται τώρα στο γραφείο του προέδρου της χώρας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι.
Μέχρι σήμερα, τα crypto στην Ουκρανία βρίσκονταν σε νόμιμη, γκρίζα ζώνη.
Οι πολίτες επιτρέπεται να αγοράζουν και να ανταλλάσσουν εικονικά νομίσματα, αλλά οι εταιρείες και τα χρηματιστήρια που ασχολούνται με κρυπτονομίσματα ήταν συχνά υπό στενή παρακολούθηση από το νόμο.
Σύμφωνα με την Kyiv Post, οι αρχές έχουν την τάση να κρατούν μια σκληρή στάση όταν πρόκειται για ψηφιακά νομίσματα, θεωρώντας τα ως “απάτη”, κάνοντας επιδρομές σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα και “συχνά προχωρώντας σε κατάσχεση ακριβού εξοπλισμού χωρίς αιτία”.
Τον Αύγουστο, για παράδειγμα, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) μπλόκαρε ένα δίκτυο με την κατηγορία των “παράνομων ανταλλαγών κρυπτονομισμάτων”, το οποίο λειτουργούσε στο Κίεβο. Η SBU ισχυρίστηκε ότι αυτές οι ανταλλαγές διευκόλυναν το ξέπλυμα χρήματος και παρείχαν ανωνυμία στις συναλλαγές.
To νομοσχέδιο
Η νέα νομοθεσία προβλέπει επίσης την προστασία κατά της απάτης για όσους κατέχουν bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, και, για πρώτη φορά, στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας, οι νομοθέτες έχουν προσπαθήσει να καθορίσουν την βασική ορολογία στον κόσμο των crypto.
Εάν υπογραφεί από τον Ζελένσκι, τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, τα ψηφιακά πορτοφόλια και τα ιδιωτικά κλειδιά, είναι όροι που θα κατοχυρωθούν στο ουκρανικό δίκαιο.
Σε αντίθεση με το Ελ Σαλβαδόρ που υιοθέτησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το bitcoin ως νόμιμο χρήμα, το νομοσχέδιο για τα κρυπτονομίσματα της Ουκρανίας δεν διευκολύνει την κυκλοφορία του bitcoin ως μορφή πληρωμής, ούτε το θέτει σε ίση βάση με το εθνικό νόμισμα της χώρας.
Ωστόσο, η ψηφοφορία στην Ουκρανία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ώθησης του Κιέβου να στραφεί στο bitcoin.
Μέχρι το 2022, η χώρα σχεδιάζει να ανοίξει την αγορά κρυπτονομισμάτων σε επιχειρήσεις και επενδυτές, σύμφωνα με την Kyiv Post.
Σε επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος Ζελένσκι μίλησε για την εκκολαπτόμενη “νόμιμη καινοτόμα αγορά της Ουκρανίας για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία” ως αναφορά για επενδύσεις και ο Mykhailo Fedorov, Υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας, δήλωσε ότι η χώρα εκσυγχρονίζει την αγορά πληρωμών της, έτσι ώστε η Εθνική Τράπεζά της να είναι σε θέση να εκδώσει ψηφιακό νόμισμα.
Αυξάνεται η αποδοχή των crypto
Η Ουκρανία εντάσσεται σε μια μακρά λίστα χωρών που ενσωματώνουν το bitcoin στο εθνικό δίκαιο.
Μόλις αυτή την εβδομάδα, το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα που υιοθέτησε το bitcoin ως νόμιμο χρήμα και το συμπεριέλαβε στον ισολογισμό του. Ο Πρόεδρος Nayib Bukele έχει ουσιαστικά συνδέσει την πολιτική του μοίρα με το αποτέλεσμα του εθνικού πειράματος με το bitcoin.
Πριν από δύο εβδομάδες, η Κούβα – με τη γνωστή συντηρητική κυβέρνηση- ψήφισε νόμο για την αναγνώριση και τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων, επικαλούμενη “λόγους κοινωνικοοικονομικού ενδιαφέροντος”.
Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ πρότειναν κανόνες για τους “brokers” κρυπτονομισμάτων στο νομοσχέδιο περί υποδομών ύψους 1 τρισ. δολαρίων, ενώ ένας νέος γερμανικός νόμος επιτρέπει τώρα στα funds που απαγορευόταν πριν να επενδύσουν σε κρυπτονομίσματα, να διαθέτουν έως και 20% του χαρτοφυλακίου τους σε ψηφιακά νομίσματα όπως το bitcoin.
Ο Παναμάς φαίνεται να έχει σειρά. Η χώρα της Κεντρικής Αμερικής ετοιμάζει ένα σχέδιο νόμου για τα κρυπτονομίσματα.
Και δεν είναι μόνο οι παραπάνω χώρες, καθώς όπως φαίνεται ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις αναγνωρίζουν τη διατήρηση της δύναμης των ψηφιακών νομισμάτων, όπως το bitcoin.