Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Cryptocurrencies

ΗΠΑ: Πάνω από επτά χρόνια φυλάκισης για πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της FTX

Ryan Salame

Ryan Salame

Ομοσπονδιακός δικαστής καταδίκασε την Τρίτη το πρώην στέλεχος της FTX Ryan Salame σε πάνω από επτά χρόνια φυλάκισης, για τον ρόλο του στην κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων το 2022.

Ο 30χρονος Salame ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της FTX για το μεγαλύτερο μέρος της ύπαρξης του ανταλλακτηρίου και, μέχρι την κατάρρευσή του, ήταν συν-διευθύνων σύμβουλος της FTX Digital Markets.

Ο Salame είχε ομολογήσει την ενοχή του το 2023.

Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν 7,5 έτη φυλάκισης, συν τρία χρόνια υπό επιτήρηση. Η ποινή ήταν μεγαλύτερη από τα πέντε έως επτά χρόνια που οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει  από τον δικαστή Lewis A. Kaplan να επιβάλει στον Σαλαμέ.

Αν και  υψηλόβαθμο στέλεχος της FTX, ο ίδιος δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δίκη του Bankman-Fried, ενώ δεν κατέθεσε εναντίον του. Ο Salame είχε δήλωσε κατά τη διάρκεια της ακρόασης του ότι συνεργάστηκε με τις αρχές, και μάλιστα παρείχε έγγραφα που βοήθησαν τους εισαγγελείς κατά τη δίκη του Bankman-Fried.

O Salame είχε βοηθήσει να καλυφθούν οι τρύπες στον ισολογισμό της FTX,  που τελικά οδήγησαν στην αποτυχία του ανταλλακτηρίου, ενώ είχε χρησιμοποιηθεί ως ενδιάμεσος του ιδρυτή του ανταλλακτηρίου για μια σειρά από παράτυπες εκστρατείας προκειμένου να βοηθήσει στη διαμόρφωση της πολιτικής των ΗΠΑ για τα κρυπτονομίσματα. Ο Bankman-Fried φέρεται να είχε αναλάβει να πείσει τους Δημοκρατικούς, ενώ ο Salame τους Ρεπουμπλικάνους. Τα κεφάλαια που χρησιμοποίησε ο Salame για αυτό τον σκοπό προήλθαν από τον Bankman-Fried.

Ο δικαστής επέπληξε επίσης τον Salame για την απόσυρση 5 εκατομμυρίων δολαρίων σε κρυπτονομίσματα από το FTX, καθώς το ανταλλακτήριο κατέρρεε.  «Προσπαθήσατε να αποσύρετε δεκάδες εκατομμύρια ακόμη», είπε ο Kaplan.

Ο Salame ζήτησε συγγνώμη από τους πελάτες της FTX και την οικογένειά του, λέγοντας ότι ο ίδιος και άλλοι είχαν καλές προθέσεις, αν και πρόσθεσε: «Κατανοώ πλήρως ότι τα μέσα που επιδίωξα για να επιτύχω αυτούς τους στόχους ήταν παράνομα».

Πριν καταδικαστεί, ο Salame έκανε σύντομες παρατηρήσεις λέγοντας ότι «ξεκινούσα την πορεία μου προς τη λύτρωση. Αποδέχομαι τι θα ακολουθήσει».

Τρία άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της FTX αναμένουν καταδίκη για τους ρόλους τους στην κατάρρευση του ανταλλακτηρίου: η Caroline Ellison, η οποία ήταν διευθύνουσα σύμβουλος του hedge fund FTX Alameda Research, ο Gary Wang, συνιδρυτής της FTX και ο Nishad Singh, επικεφαλής μηχανικής της FTX. Και οι τρεις συνεργάστηκαν με τους εισαγγελείς και κατέθεσαν στη δίκη εναντίον του Bankman-Fried με αντάλλαγμα πιθανές ποινές φυλάκισης με αναστολή.

Διαβάστε επίσης

Sam Bankman-Fried: Ο πρώην μεγιστάνας των crypto κάνει συναλλαγές στη φυλακή με… ρύζι

Sam Bankman Fried: 25 χρόνια κάθειρξη στον έκπτωτο μεγιστάνα της κρυπτογράφησης

Τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα στην Ιστορία: Οι πρωταγωνιστές και οι ποινές έως 150 χρόνια