Ο βαρύς χειμώνας των crypto αποδεικνύεται παρατεταμένος και οι εκπρόσωποί του που εξελίχθηκαν σε κροίσοι τα προηγούμενα χρόνια βλέπουν τη περιουσία δισεκατομμυρίων που έχτισαν να συρρικνώνεται, ενώ κάποιοι άλλοι φλερτάρουν με ποινές φυλάκισης πολλών ετών.

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει πόλεμο ενάντια στα εναπομείναντα, μετά το ντόμινο πτωχεύσεων το 2022, χρηματιστήρια crypto με κατηγορίες για απάτη και ξέπλυμα χρήματος.

1

Τσανπένγκ Ζάο (CZ): Ο ιδρυτής-φάντασμα

O μεγαλύτερος παίκτης στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, η Binance βρέθηκε στο στόχαστρο της SEC (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ) την περασμένη εβδομάδα με κατηγορίες για εμπλοκή σε εξαπάτηση, σύγκρουση συμφερόντων, παρεμπόδιση της έρευνας των αρχών και συστηματική καταπάτηση του νόμου.

Πελάτες υψηλού προφίλ αλλά και ο ιδρυτής της Binance, Τσαπένγκ Ζάο (Changpeng “CZ” Zhao) κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν ως «Δούρειο Ίππο» την «ανεξάρτητη» όπως ισχυρίζονταν Binance U.S., η οποία έχει έδρα την ΗΠΑ για παράνομες συναλλαγές και πρόσβαση σε λογαριασμούς της χώρας, παρακάμπτοντας τη νομοθεσία.

O Zάο ίδρυσε την Binance το 2017 και πέτυχε να κυριαρχήσει το trading με τις συναλλαγές το 2022, μέσω του χρηματιστηρίου του να αγγίζουν τα 5,3 τρις δολάρια, τα 2/3 του συνολικού όγκου συναλλαγών που διαχειρίζονται τα ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης.

Η Binance βρισκόταν από την πρώτη στιγμή στο μικροσκόπιο των αρχών σε χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και στις ΗΠΑ με κατηγορίες για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο Ζάο, ο ιδρυτής-φάντασμα, προστάτευε πάντα από τη δημοσιότητα και από τις αρχές το μέρος διαμονής του. Η SEC έπρεπε να υποβάλλει αίτημα σε δικαστήριο των ΗΠΑ ώστε να παραδοθούν τα έγγραφα των κατηγοριών και της μήνυσης που του υπέβαλλε στον Ζάο, καθώς δεν είναι γνωστό που εδρεύει.

Σύμφωνα με το Bloomberg εκτόξευσε την περιουσία του τον Ιανουάριο του 2022 στα 96,9  δις δολάρια. Έκτοτε η περιουσία του κατέγραψε κατέγραψε μία θεαματική βουτιά, όμως το 2023 αυξήθηκε κατά 117%, στα 26 δις δολάρια. Την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τη μήνυση από τη SEC περιορίστηκε σε μόλις 1,4 δις δολάρια σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Μπράιαν Άρμστρονγκ: Το ρίσκο που γύρισε μπούμερανγκ

Από το στόχαστρο της SEC δεν ξέφυγε ούτε η Coinbase, το δεύτερο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο crypto. Μία μέρα μετά την μήνυση στην Binance, η SEC κατηγόρησε τη Coinbase για παράβαση κανόνων, η οποία της επέφερε δισεκατομμύρια σε κέρδη, εις βάρος όμως της προστασίας των επενδυτών της.

«Απλώς δεν μπορείτε να αγνοείτε τους κανόνες επειδή δεν σας αρέσουν ή επειδή θα προτιμούσατε διαφορετικούς», ανέφερε η SEC σε δήλωσή της.

O δισεκατομμυριούχος Μπράιαν Άρμοστρονγκ (Brian Armstrong) σε αντίθεση με τον Ζάο, ακολούθησε διαφορετική τακτική ανοίγοντας «τις πόρτες» της ψηφιακής του επιχείρησης στη SEC, δηλώνοντας ότι είναι ανοιχτός σε έλεγχο και υποστηρίζοντας ότι οι αρχές δεν θα βρουν τίποτα ύποπτο.

Η Coinbase έχει ήδη περάσει μία δύσκολη χρονιά, με μαζικές απολύσεις και συρρίκνωση των κερδών της, τα οποία επέφεραν και σημαντικές αλλαγές στην περιουσία του ιδρυτή της.

Αν και ο Άρμστρονγκ δεν έχει χάσει ακόμα την «κάρτα» του για το club των δισεκατομμυριούχων, η περιουσία του είχε φτάσε έως τα 28 δις δολάρια, για να συρρικνωθεί στα 2 δις δολάρια τις τελευταίες ημέρες.

Στην αρχή η Coinbase και ο Άρμστρονγκ επέλεξαν μια πιο συντηρητική πολιτική, γρήγορα υπέκυψαν όμως στον ανταγωνισμό, και άνοιξαν τη βεντάλια των συναλλαγών σε 240 ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, όταν το 2017 η πλατφόρμα ήταν διαθέσιμη μόνο για Bitcoin και για λίγα ακόμα tokens που θεωρούνταν blue chips. Η τακτική αυτή σύμφωνα με τη SEC ήταν ένα ρίσκο που πήρε και τελικά αποδείχθηκε μπούμερανγκ.

Ντο Κουόν: Από την κορυφή στη φυλακή

Ένας από τους σημαντικότερους παίκτες της κρυπτογράφησης, ο Ντο Κουόν (Do Kwon), πρωταγωνίστησε στον να εξαλειφθούν πάνω από 40 δις από την αγορά των crypto το 2022. Ο Κουόν, συνιδρυτής του TerraForm Labs βρέθηκε στο στόχαστρο των αρχών μετά την συντριβή των tokens, Terra και Luna. Η εταιρεία του κατέρρευσε και ο ίδιος κατηγορήθηκε για πυραμιδική απάτη.

Ο Κουόν κρυβόταν για μήνες, μετά την έκδοση εντάλματος για τη σύλληψή του, ώσπου τον περασμένο Μάρτιο συνελήφθη στο Μαυροβούνιο.

«Είναι πιθανό να περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του πίσω από τα κάγκελα, πρώτα στην πατρίδα του τη Νότια Κορέα και μετά στις ΗΠΑ», ανέφερε εισαγγελέας στη Νότια Κορέα.

Ο επικεφαλής της έρευνας για τον πρώην μεγιστάνα ανέφερε  ότι είναι δυνατό ένα άτομο  να δικαστεί και να καταδικαστεί και στις δύο χώρες για διαφορετικές κατηγορίες.

Ο Κουόν, σύμφωνα με τις αρχές αντιμετωπίζει κατηγορίες που θα μπορούσαν να του επιφέρουν ποινή ακόμα και 40 έτη φυλάκισης.

To 2019, o Do Kwon βρέθηκε στη δημοφιλή λίστα του Forbes 30 under 30, για την τεράστια επιτυχία της Terraform, την οποία είχε ιδρύσει μόλις ένα χρόνο πριν.

Σε μία συνέντευξή του στην Wall Streeet Journal, ο Κουόν είπε ότι έχασε όλα του τα χρήματα όταν κατέρρευσε η εταιρεία του, όμως σύμφωνα με τα ξένα δημοσιεύματα, ακόμα και ως φυγάς είχε 135 εκατ. δολάρια, μόνο από τα Bitcoins που του ανήκουν.

Πριν την κατάρρευση του Terra, ο Ντο Κουόν υπολογίζεται ότι είχε πάνω από 50 δις δολαρίων περιουσία. Τότε το Luna διαπραγματευόταν στα 110 δολάρια.

Διαβάστε επίσης:

Binance.US: Αποκόπτεται από το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα

Wall Street: Άγγιξε τις 4.300 μονάδες ο S&P 500 – 7η συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα για τον Nasdaq

Πετρέλαιο: Με απώλειες 2,2% έκλεισε την εβδομάδα το WTI

──────────────────

Εκλογές 2023