ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Goldman Sachs σε μια ανάλυση της, πιστεύει ότι το Ethereum έχει μεγάλες πιθανότητες να προσπεράσει το bitcoin ως το κυρίαρχο ψηφιακό κρυπτονόμισμα:
“Με βάση την αναπτυσσόμενη τεχνολογία blockchain που έχει τη δύναμη να διαταράξει την παγκόσμια χρηματοδότηση, αλλά με περιορισμένη σαφή χρήση το bitcoin έχει χαρακτηριστεί ως λύση που αναζητά να λύσει ένα πρόβλημα.
Πολλοί επενδυτές βλέπουν τώρα το bitcoin ως ψηφιακό κατάστημα αξίας, συγκρίσιμο με το χρυσό, τη στέγαση ή το εκλεκτό κρασί. Όμως, όλα τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία αξίας στην ιστορία έχουν δημιουργήσει είτε εισόδημα ωστόσο το bitcoin προς το παρόν δεν παρέχει εισόδημα και έχει μια μέτρια χρησιμότητα.
Ωστόσο, σε αντίθεση με το bitcoin, αρκετά άλλα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης έχουν σαφείς οικονομικούς λόγους για τη δημιουργία τους.
Το Ethereum μοιάζει με τον πιο πιθανό υποψήφιο σήμερα να ξεπεράσει το bitcoin, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου σίγουρο.”
Τα θέματα αυτά αναλύει, μεταξύ άλλων σε έκθεση 40 σελίδων η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.
Να σημειωθεί ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων στις 23 Μαίου 2021 ήταν 1,53 τρισεκ. δολάρια με το Bitcoin στα 36.500 δολάρια (ή 691 δισεκ. δολάρια συνολική αξία και το Ethereum στα 2.200 δολάρια με συνολική αξία 260 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με την πλατφορμα Kraken.com.
Συνολικά υπάρχουν πάνω από 5.200 διαφορετικά κρυπτονομίσματα αλλά τα 20 πρώτα Bitcoin, Ethereum, Techer, Cardano, Binance Coin, Dogecoin, XRP, Polkadot, usd Coin, Bitcoin Cash, Litecoin, Chainlink, Stellar, Solana, Theta κ.α. συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Η Goldman και τα κρυπτονομίσματα
Έτσι λοιπόν σε μια μακροσκελή έκθεση η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs παρουσίασε κάποιες θέσεις της για τα κρυπτονομίσματα και πως το Ethereum θα ξεπεράσει το Bitcoin.
Στην έκθεση της η Goldman Sachs φαίνεται ότι δείχνει την προτίμηση της στο Εthereum (μια εντελώς νέα τεχνολογική πλατφόρμα) έναντι του Bitcoin (ένα asset αξίας και ένα εναλλακτικό σύστημα πληρωμών) καθώς οι τρεις μεγαλύτερες κινήσεις στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων – πληρωμές, DeFi και NFTs – βασίζονται κυρίως στο Ethereum.
Όσο περισσότεροι το χρησιμοποιούν, τόσο περισσότερα πράγματα χτίζονται πάνω του και όσο υψηλότερη θα είναι η τιμή τελικά.
Και δεδομένου ότι τα τελευταία πέντε χρόνια μεγάλο μέρος του κόσμου έχει συσχετίσει σε μεγάλο βαθμό τα κρυπτονομίσματα με το Bitcoin, θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να συνειδητοποιήσουν οι πολλοί ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα από το Bitcoin.
Κατά την Goldman Sachs τα κρυπτονομίσματα είναι μια νέα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που αντλούν την αξία τους από τις πληροφορίες που επαληθεύονται και το μέγεθος και την ανάπτυξη των δικτύων τους.
Εδώ είναι οι λεπτομέρειες
Ο όρος «κρυπτονομίσματα» – που οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν – λειτουργούν ως ψηφιακό μέσο ανταλλαγής, όπως τα παραδοσιακά νομίσματα π.χ. δολάριο ή ευρώ που ονομάζονται fiat – είναι ουσιαστικά παραπλανητικός όταν πρόκειται για την αξιολόγηση της αξίας αυτών των στοιχείων.
Πράγματι, το blockchain που βασίζεται στο Bitcoin δεν σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει ένα νόμισμα fiat – είναι ένα αξιόπιστο δίκτυο πληρωμών.
Καθώς ένας κρυπτογραφικός αλγόριθμος δημιουργεί την απόδειξη ότι η πληρωμή εκτελέστηκε σωστά, δεν απαιτείται τρίτος παράγοντας για την επαλήθευση της συναλλαγής.
Το blockchain και το κρυπτονόμισμα, σχεδιάστηκαν επομένως για να αντικαταστήσουν το τραπεζικό σύστημα και άλλα όπως η ασφάλιση που απαιτεί έναν αξιόπιστο διαμεσολαβητή.
Το blockchain διαφοροποιείται από άλλους «ψηφιακούς» μηχανισμούς συναλλαγών όπως το PayPal, το οποίο εξαρτάται από το τραπεζικό σύστημα για να αποτρέψει απάτες.
Για να είναι αξιόπιστο, το σύστημα χρειάστηκε να δημιουργήσει ένα περιουσιακό στοιχείο που δεν είχε υποχρεώσεις ή ενδεχόμενες αξιώσεις, το οποίο πρέπει να αποτελεί ξεχωριστή οντότητα όπως το εμπόρευμα.
Και για να επιτευχθεί αυτό, οι τεχνολογίες blockchain χρησιμοποίησαν φυσικούς πόρους – πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άνθρακα, ουράνιο και υδρογόνο – μέσω συνεχώς αυξανόμενης κατανάλωσης υπολογιστικής ισχύος για να δημιουργήσουν τα κρυπτονομίσματα.
Από αυτή την προοπτική, η εγγενής αξία του δικτύου των κρυπτονομισμάτων είναι οι αξιόπιστες πληροφορίες που παράγει το blockchain μέσω της διαδικασίας εξόρυξης και τα κρυπτονομίσματα απαιτούνται για να ξεκλειδώσουν αυτές τις αξιόπιστες πληροφορίες και να τις κάνουν εμπορεύσιμες και ευέλικτες.
Είναι επομένως αδύνατο να πούμε ότι το δίκτυο έχει αξία και ρόλο στην κοινωνία εάν δεν υπάρχει και το αντίστοιχο νόμισμα ή κρυπτονόμισμα εν προκειμένω.
Και η αξία του νομίσματος εξαρτάται από την αξία και την ανάπτυξη του δικτύου.
Επειδή το δίκτυο είναι αποκεντρωμένο και ανώνυμο, αντιμετωπίζει νομικές προκλήσεις για την μελλοντική ανάπτυξη των κρυπτονομισμάτων.
Ορισμένοι χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML ή Anti Money Laundering), όπως φαίνεται από τα πρόσφατα λύτρα που ζητήθηκαν σε Bitcoin από τον Colonial Pipeline και την ιρλανδική υπηρεσία υγείας.
Οι ρυθμιστικές αρχές μπορούν να εμποδίσουν τη χρήση των κρυπτονομισμάτων ως υποκατάστατο του δολαρίου ή άλλων νομισμάτων, κάνοντάς τα μη μετατρέψιμα.
Ένα στοιχείο έχει αξία μόνο εάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ή να πωληθεί.
Και οι αρχές σε Κίνα και Ινδία έχουν ήδη αμφισβητήσει τα κρυπτονομίσματα για τις πληρωμές.
Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο αγοράς των κρυπτονομισμάτων που χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς, όπως «έξυπνα συμβόλαια» και «διακριτικά πληροφοριών» πιθανότατα θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Ωστόσο, ακόμη και αυτές οι μη νομισματικές χρήσεις θα πρέπει να αναγνωριστούν από τα δικαστήρια για να γίνουν αποδεκτές σε εμπορικές συναλλαγές – ένα ερώτημα που αφήνουμε στους δικηγόρους.
Το δίκτυο δημιουργεί την αξία, σε αντίθεση με άλλα προϊόντα
Σε αντίθεση με άλλα προϊόντα, τα κρυπτονομίσματα αντλούν ολόκληρη την αξία τους από το δίκτυο.
Ένα Βitcoin δεν έχει αξία έξω από το δίκτυό του.
Η αξία του πετρελαίου προέρχεται επίσης σε μεγάλο βαθμό από το δίκτυο μεταφοράς του, αλλά τουλάχιστον το πετρέλαιο μπορεί να καεί για να δημιουργήσει θερμότητα έξω από αυτό το δίκτυο.
Στο άλλο άκρο, ο χρυσός δεν απαιτεί καθόλου δίκτυο.
Οι κάτοχοι Bitcoin αντιμετωπίζουν τον αυξανόμενο κίνδυνο αποσύνθεσης του δικτύου από ένα ανταγωνιστικό δίκτυο, υποστηριζόμενο από ένα νέο κρυπτονόμισμα.
Δεδομένου ότι η ζήτηση για χρυσό δεν εξαρτάται από ένα δίκτυο, αλλά από την μονάδα, οπότε δεν χρειάζεται δίκτυο και αυτό είναι πλεονέκτημα του χρυσού.
Πράγματι, τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία αξίας που χρησιμοποιούνται ως αμυντικά επενδυτικά στοιχεία – όπως χρυσός, διαμάντια και συλλεκτικά αντικείμενα – αντιμετωπίζουν μόνο κίνδυνο ως προς την ζήτηση της μονάδας.
Αυτό τα καθιστά αμυντικά περιουσιακά στοιχεία, όταν προκαλείται σοκ στις αγορές, οι επενδυτές στρέφονται στο χρυσό, αυτό σημαίνει αμυντικό περιουσιακό στοιχείο.
Ο κόσμος μπορεί να καταρρεύσει γύρω τους αλλά αυτά να διατηρήσουν την αξία τους.
Οι συναλλαγές αυξάνουν την αξία, δημιουργώντας και κίνδυνο
Τα κρυπτονομίσματα δεν ανταλλάσσονται σαν τον χρυσό και ούτε πρέπει.
Χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε τυπική μέθοδο αποτίμησης, οι συναλλαγές ή οι αναμενόμενες συναλλαγές στο δίκτυο είναι ο βασικός καθοριστικός παράγοντας της αξίας των κρυπτονομισμάτων.
Όσο περισσότερες συναλλαγές μπορεί να επαληθεύσει το blockchain, τόσο μεγαλύτερη είναι η τιμή του δικτύου.
Ο όγκος συναλλαγών και η ζήτηση για εμπορευματοποιημένες πληροφορίες συσχετίζονται κατά προσέγγιση με τον επιχειρηματικό κύκλο.
Ο χρυσός και το bitcoin δεν ανταγωνίζονται περιουσιακά στοιχεία, όπως συνήθως παρεξηγημένα υποστηρίζουν ορισμένοι, αντιθέτως μπορούν να συνυπάρχουν.
Επειδή η αξία του δικτύου και ως εκ τούτου το κρυπτονόμισμα προέρχεται από τον όγκο των συναλλαγών, η αποθήκευση κρυπτονομισμάτων ως περιουσιακό στοιχείο αξίας μειώνει τα διαθέσιμα κρυπτονομίσματα για συναλλαγές, γεγονός που μειώνει την αξία του δικτύου.
Επειδή ο χρυσός δεν έχει αυτήν την ιδιότητα, είναι το μόνο asset που οι θεσμικοί επενδυτές διατηρούν ως φυσικό απόθεμα.
Σχεδόν όλα τα άλλα εμπορεύματα συναλλάσσονται ή κατέχονται στα χαρτιά με τη μορφή συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για να αποφευχθεί τυχόν εμπλοκή στο δίκτυο μεταφοράς.
Σκεφθείτε π.χ. οι επενδυτές να ζητούσαν παραδόσεις φυσικού πετρελαίου στις συναλλαγές τους, δεν θα έφθανε το πετρέλαιο του πλανήτη.
Αυτό υποδηλώνει ότι, όπως και το πετρέλαιο, οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα θα πρέπει να πραγματοποιούνται με τη μορφή συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης.
Τα κρυπτονομίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αέναα.
Αυτή η ανθεκτικότητα τους τα καθιστά ως περιουσιακό στοιχείο αξίας, υπό την προϋπόθεση ότι η ζήτηση δεν διαταράσσει τις ροές στο δίκτυο των κρυπτονομισμάτων.
Τι είναι λοιπόν τα κρυπτονομίσματα; Ένα ισχυρό δίκτυο;
Το δίκτυο παρέχει στα κρυπτονομίσματα μια εξαιρετικά ισχυρή υποστήριξη που δεν διαθέτει κανένα άλλο εμπόρευμα. Οι χειριστές και προγραμματιστές πληρώνονται όλοι στο κρυπτονόμισμα.
Ομοίως, οι χρήστες – έμποροι, επενδυτές και κερδοσκόποι – είναι επίσης πλήρως κατοχυρωμένοι. Αυτό δίνει στους κατόχους bitcoin ένα κίνητρο το οποίο με τη σειρά του, δημιουργεί περισσότερη ζήτηση για τα νομίσματα που διαθέτουν ήδη.
Ομοίως, οι κάτοχοι Ethereum έχουν ένα κίνητρο για τη δημιουργία εφαρμογών και άλλων προϊόντων στο δίκτυο Ethereum για να αυξήσουν την αξία των κρυπτονομισμάτων τους.
Επειδή οι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων έχουν μερίδιο στο δίκτυο, η κερδοσκοπία συνυπάρχει. Ακόμα και κατά τη διάρκεια των περιόδων ισχυρών διορθώσεων, οι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων παρακινούνται να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν την επόμενη νέα ανοδική έκρηξη.
Δεδομένου ότι η αξία του κρυπτονομίσματος εξαρτάται από την αξία των αξιόπιστων πληροφοριών, η τεχνολογία blockchain έχει βαρύτητα όταν καλύπτει ανάγκες συναλλαγών.
Για το blockchain Bitcoin, αυτές οι πληροφορίες είναι η καταγραφή κάθε ισολογισμού στο δίκτυο και οι συναλλαγές μεταξύ τους είναι το υποκατάστατο των τραπεζών.
Στην περίπτωση ενός έξυπνου συμβολαίου για μια αγοραπωλησία – ένα κομμάτι κώδικα εκτελείται σύμφωνα με έναν προκαθορισμένο κανόνα – για το Ethereum, τόσο οι όροι αυτής της σύμβασης (ο κωδικός) όσο και η κατάσταση της σύμβασης (εκτέλεση ή όχι) επικυρώνονται στο blockchain Ethereum.
Ως αποτέλεσμα, σε μια συναλλαγή ένας επενδυτής δεν μπορεί να αξιώσει μεταφορά χρημάτων χωρίς το δίκτυο να συμφωνήσει ότι πράγματι εκτελέστηκε η σύμβαση.
Κατά την άποψή μας, τα πιο πολύτιμα στοιχεία των κρυπτονομισμάτων θα είναι εκείνα που βοηθούν στην επαλήθευση των πιο κρίσιμων πληροφοριών στην οικονομία.
Με την πάροδο του χρόνου, ο αποκεντρωμένος χαρακτήρας του δικτύου θα μειώσει τις ανησυχίες σχετικά με την αποθήκευση προσωπικών δεδομένων στο blockchain.
Το ψηφιακό προφίλ κάποιου θα μπορούσε να περιέχει προσωπικά δεδομένα, όπως ιδιοκτησία περιουσιακών στοιχείων, ιατρικό ιστορικό και ακόμη και δικαιώματα IP.
Δεδομένου ότι αυτές οι πληροφορίες είναι αμετάβλητες – δεν μπορούν να αλλάξουν χωρίς συναίνεση – οι αξιόπιστες πληροφορίες μπορούν στη συνέχεια να αναγνωριστούν και να ανταλλαχθούν.
Μια πλατφόρμα blockchain όπως το Ethereum θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει μια μεγάλη αγορά για πωλητές αξιόπιστων πληροφοριών, όπως η Amazon είναι για καταναλωτικά αγαθά σήμερα.
Ψηφιακή οικονομία
Ενώ υπάρχουν πολλά υπερτιμημένα δίκτυα, μερικά πιθανότατα θα εμφανιστούν ως μακροπρόθεσμοι νικητές στο επόμενο στάδιο της ψηφιακής οικονομίας, όπως ακριβώς οι τεχνολογικοί τιτάνες του σήμερα προέκυψαν από την έκρηξη των τεχνολογικών εταιριών Apple, Google κ.α.
Αυτός ο μετασχηματισμός συμβαίνει τώρα – υπάρχουν ήδη περίπου 21,2 εκατομμύρια κάτοχοι κρυπτονομισμάτων μόνο στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, οι τεχνολογικές, περιβαλλοντικές και νομικές προκλήσεις εξακολουθούν να υπάρχουν.
Το Ethereum 2.0 αναμένεται να αυξήσει τη χωρητικότητα σε 3.000 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο σε καθεστώς Temporary Protected Status ή tps ή προσωρινή προστατευμένη κατάσταση, ενώ το sharding – το οποίο θα κλιμακώσει το σύστημα Proof of Stake (PoS) του Ethereum 2.0 μέσω παράλληλης επαλήθευσης συναλλαγών – έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την ικανότητα στα 100.000 tps.
Για λόγους περιβάλλοντος, η Visa έχει την ικανότητα επεξεργασίας έως 65.000 tps αλλά συνήθως εκτελεί περίπου 2.000 tps.
Το PoS μπορεί επίσης να αυξήσει σημαντικά τον υπολογιστικό χρόνο όσον αφορά τις συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο, γεγονός που θα ενθαρρύνει περαιτέρω την τεχνολογική υιοθέτηση.
Ενώ η υπέρβαση των οικονομικών προκλήσεων θα είναι πιθανώς διαχειρίσιμη, οι νομικές προκλήσεις είναι οι μεγαλύτερες για πολλά κρυπτονομίσματα.
Πρόσφατα ζήτησαν λύτρα 75 bitcoin από την Colonial Pipeline τα οποία πληρώθηκαν στην πραγματικότητα.
Αυτό είναι μια υπενθύμιση ότι τα κρυπτονομίσματα διευκολύνουν ακόμη τις εγκληματικές δραστηριότητες που έχουν μεγάλο κοινωνικό κόστος.
Για το Ethereum, νέες εταιρείες που στοχεύουν να διαταράξουν τη χρηματοδότηση, τη νομοθεσία ή την ιατρική ενσωματώνοντας πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στην πλατφόρμα στους αλγόριθμους τους είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα με την αναγνώρισή τους από νομική άποψη.
Εάν τα κρυπτονομίσματα πρέπει να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, πρέπει να καθορίσουν κάποια έννοια του «επαρκώς αποκεντρωμένου» που θα ικανοποιήσει τις ρυθμιστικές αρχές.
Διαφορετικά, οι τεχνολογίες θα εξαντληθούν σύντομα.
Με λίγα λόγια: το bitcoin είναι καλό και θα χρησιμοποιηθεί ως “σπάνιος πόρος” για να κάνει τα συστήματα PoS να λειτουργούν “αντί για φυσικούς πόρους”, αλλά ενώ το bitcoin μπορεί να καταλήξει να είναι χρήσιμο… το Ethereum – που θα χρησιμεύσει ως βάση για μια αγορά αξιόπιστων πληροφοριών, κάτι ανάλογο με την Amazon που κυριαρχεί στις συναλλαγές στα καταναλωτικά αγαθά σήμερα διεθνώς.
Το Ethereum θα ξεπεράσει το Bitcoin
Η Goldman πιστεύει ότι το Ethereum έχει μεγάλες πιθανότητες να προσπεράσει το bitcoin ως το κυρίαρχο ψηφιακό κρυπτονόμισμα:
Με βάση την αναπτυσσόμενη τεχνολογία blockchain που έχει τη δύναμη να διαταράξει την παγκόσμια χρηματοδότηση, αλλά με περιορισμένη σαφή χρήση το bitcoin έχει χαρακτηριστεί ως λύση που αναζητά να λύσει ένα πρόβλημα.
Πολλοί επενδυτές βλέπουν τώρα το bitcoin ως ψηφιακό κατάστημα αξίας, συγκρίσιμο με το χρυσό, τη στέγαση ή το εκλεκτό κρασί. Όμως, όλα τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία αξίας στην ιστορία έχουν δημιουργήσει είτε εισόδημα ωστόσο το bitcoin προς το παρόν δεν παρέχει εισόδημα και έχει μια μέτρια χρησιμότητα.
Ωστόσο, σε αντίθεση με το bitcoin, αρκετά άλλα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης έχουν σαφείς οικονομικούς λόγους για τη δημιουργία τους.
Το Ethereum μοιάζει με τον πιο πιθανό υποψήφιο σήμερα να ξεπεράσει το bitcoin, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου σίγουρο.
Τι είναι απόθεμα αξίας;
Ένα απόθεμα αξίας είναι οτιδήποτε διατηρεί την αξία του με την πάροδο του χρόνου.
Ενώ τα χρηματοοικονομικά αποθέματα αξίας όπως οι μετοχές και τα ομόλογα διατηρούν την αξία τους επειδή παράγουν μια δεδομένη ταμειακή ροή, η απόδοση δεν αποτελεί προϋπόθεση για την αξία.
Η τέχνη, το κρασί, ο χρυσός και τα νομίσματα που δεν αποδίδουν χρησιμοποιούνται ευρέως ως απόθεμα αξίας.
Ωστόσο, όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία έχουν σαφή υλική χρήση εκτός από το ότι είναι αποθέματα αξίας.
Αυτή η χρησιμότητα δημιουργεί μια «απόδοση ευκολίας» – το κίνητρο για τους ανθρώπους να τα κατέχουν – που αντικατοπτρίζει τόσο τη χρησιμότητα που αντλεί ένας καταναλωτής από τη χρήση αυτών των περιουσιακών στοιχείων όσο και τη σχετική έλλειψη αυτής της χρησιμότητας – γεγονός που καταγράφεται από το διάσημο παράδοξο Diamond-Water του Adam Smith .
Η τιμή πηγάζει πάντα από τη χρήση
Το κλειδί για περιουσιακά στοιχεία αξίας όπως ο χρυσός και τα ακίνητα είναι ότι όποιος επένδυσε σε αυτά έχει κερδίσει, δηλαδή διατηρούν μακροπρόθεσμα την αξία τους.
Πράγματι, όλα τα σημαντικά αποθέματα αξίας ανέπτυξαν πραγματικές χρήσεις πριν γίνουν επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία.
Για παράδειγμα, ο χρυσός χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στα κοσμήματα για να σηματοδοτήσει τη μονιμότητα, τη δέσμευση ή την αθανασία.
Ο χρυσός έγινε μέσω αποταμίευσης για πολλούς αιώνες.
Και όταν οι κοινωνίες άρχισαν να αναπτύσσονται και χρειάζονταν ένα μέσο για την τυποποίηση του διεθνούς εμπορίου, ο χρυσός ήταν η φυσική επιλογή για την επίλυση αυτού του οικονομικού προβλήματος, καθώς οι περισσότερες εταιρείες είχαν ήδη χρυσό.
Η πραγματική χρήση είναι σημαντική για τα αποθέματα αξίας, επειδή η ζήτηση και η κατανάλωση τείνει να είναι ευαίσθητες έννοιες στην διαμόρφωση των τιμών.
Για παράδειγμα, η ζήτηση κοσμημάτων είναι ο παράγοντας που επιδρά στην αγορά χρυσού, όταν αυξάνεται η τιμή του χρυσού υποχωρεί η ζήτηση για κοσμήματα.
Το Ethereum θα κερδίσει το Bitcoin ως απόθεμα αξίας
Δεδομένης της σημασίας των πραγματικών χρήσεων στον προσδιορισμό της αξίας, το Ethereum έχει μεγάλες πιθανότητες να προσπεράσει το bitcoin ως το κυρίαρχο ψηφιακό απόθεμα αξίας.
Το οικοσύστημα Ethereum υποστηρίζει έξυπνες συμβάσεις και παρέχει στους προγραμματιστές έναν τρόπο δημιουργίας νέων εφαρμογών στην πλατφόρμα του.
Οι περισσότερες εφαρμογές αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi) κατασκευάζονται στο δίκτυο Ethereum και οι περισσότερες κάρτες συναλλαγών τύπου (NFTs) στον χώρο των κρυπτονομισμάτων εκδίδονται σήμερα μέσω Ethereum.
Ο μεγαλύτερος αριθμός συναλλαγών σε Ethereum έναντι bitcoin αντικατοπτρίζει αυτήν την κυριαρχία.
Καθώς η χρήση κρυπτονομισμάτων σε DeFi και NFTs γίνεται πιο διαδεδομένη, το Ethereum θα αποκτήσει δική του δυναμική.
Το Ethereum μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση σχεδόν οποιωνδήποτε πληροφοριών με ασφάλεια και ιδιωτικότητα σε αποκεντρωμένο περιβάλλον.
Και αυτές οι πληροφορίες μπορούν να αναγνωριστούν και να ανταλλαχθούν.
Αυτό σημαίνει ότι η πλατφόρμα Ethereum έχει τη δυνατότητα να γίνει μια μεγάλη αγορά αξιόπιστων πληροφοριών.
Αυτό το βλέπουμε σήμερα με την πώληση ψηφιακής τέχνης και συλλεκτικών αντικειμένων στο διαδίκτυο μέσω της χρήσης NFTs.
Αλλά αυτή είναι μια μικρή κλίμακα στις πραγματικές πρακτικές χρήσεις της.
Για παράδειγμα, οι άνθρωποι μπορούν να αποθηκεύουν και να πωλούν τα ιατρικά τους δεδομένα μέσω του Ethereum σε φαρμακευτικές εταιρείες έρευνας.
Ένα ψηφιακό προφίλ στο Ethereum θα μπορούσε να περιέχει προσωπικά δεδομένα, όπως ιδιοκτησία περιουσιακών στοιχείων, ιατρικό ιστορικό και ακόμη και δικαιώματα IP.
Το Ethereum έχει επίσης το πλεονέκτημα να λειτουργεί σε αποκεντρωμένη παγκόσμια βάση και όχι σε κεντρική βάση, όπως η Amazon ή η Microsoft, παρέχοντας πιθανώς μια λύση σε ανησυχίες σχετικά με την κοινή χρήση προσωπικών δεδομένων.
Ένα σημαντικό επιχείρημα υπέρ του bitcoin ως αποθέματος αξίας είναι η περιορισμένη προσφορά του.
Αλλά η ζήτηση, όχι η έλλειψη, οδηγεί την επιτυχία των αποθεμάτων αξίας.
Κανένα άλλο απόθεμα αξίας δεν έχει σταθερή προσφορά.
Η προσφορά χρυσού αυξήθηκε σχεδόν 2% ετησίως για αιώνες και παρέμεινε αποδεκτό απόθεμα αξίας.
Πολλά σπάνια στοιχεία όπως το όσμιο δεν είναι αποθέματα αξίας.
Στην πραγματικότητα, μια σταθερή και περιορισμένη προσφορά κινδυνεύει να αυξήσει την αστάθεια των τιμών, ενθαρρύνοντας τη συσσώρευση και αναγκάζοντας τους νέους αγοραστές να δημιουργήσουν φούσκες.
Bitcoin και πλεονεκτήματα
Το πιο συνηθισμένο επιχείρημα υπέρ του bitcoin ότι κυριαρχεί σε σχέση με άλλα κρυπτονομίσματα είναι το πλεονέκτημα της πρώτης κίνησης και η μεγάλη βάση χρηστών.
Ωστόσο, η ιστορία έχει δείξει ότι σε μια βιομηχανία με ταχέως μεταβαλλόμενη τεχνολογία και αυξανόμενη ζήτηση, το πλεονέκτημα πρώτης κίνησης είναι δύσκολο να διατηρηθεί.
Σκεφτείτε το Myspace και το Facebook, το Netscape και τον Internet Explorer ή το Yahoo και το Google.
Για τα δίκτυα κρυπτογράφησης, οι ενεργοί αριθμοί χρηστών ήταν πολύ ασταθείς.
Κατά τη διάρκεια του 2017 και 2018, το Ethereum κατάφερε να αποκτήσει μια ενεργή βάση χρηστών που ήταν 80% του μεγέθους των Bitcoin εντός ενός έτους.
Η δομή διακυβέρνησης της Ethereum, με μια κεντρική ομάδα προγραμματιστών που προτείνουν νέες λύσεις, μπορεί να ταιριάζει καλύτερα στο σημερινό δυναμικό περιβάλλον στο οποίο η τεχνολογία κρυπτογράφησης αλλάζει γρήγορα και τα συστήματα που δεν αναβαθμίζονται γρήγορα μπορούν να καταστούν παρωχημένα.
Πράγματι, το Ethereum υφίσταται πολύ πιο γρήγορες αναβαθμίσεις στο πρωτόκολλό του από ότι το Bitcoin. Συγκεκριμένα, το Ethereum πραγματοποιεί μετάβαση από τη μέθοδο επαλήθευσης Proof of Work (PoW) σε Proof of Stake (PoS).
Η κατανάλωση ενέργειας του Bitcoin είναι ήδη στο μέγεθος των Κάτω Χωρών δηλαδή της Ολλανδίας και θα μπορούσε να διπλασιαστεί εάν οι τιμές του bitcoin αυξηθούν στα 100.000 δολάρια.
Το συμπέρασμα της Goldman: το Εthereum είναι η πλατφόρμα που επιλύει οικονομικά προβλήματα εδώ και τώρα, ενώ το bitcoin είναι «μια λύση που αναζητά ένα πρόβλημα».
Αυτός είναι και ο λόγος που πριν από δύο εβδομάδες, η JPMorgan παρουσίασε επίσης μια θετική προσέγγιση για το Ethereum.
1)Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χρησιμοποίησε το blockchain Εthereum για να εκδώσει 100 εκατομμύρια ευρώ σε ψηφιακό ομόλογο μηδενικού επιτοκίου.
Η συναλλαγή περιελάμβανε μια σειρά από διακριτικά ομολόγων στο blockchain Ethereum, όπου οι επενδυτές αγοράζουν και πληρώνουν για τα διακριτικά ασφαλείας χρησιμοποιώντας παραδοσιακά χρήματα fiat
2)Το πρώτο Ethereum ETF (ETHH) κυκλοφόρησε στις 20 Απριλίου από την Purpose Investments στον Καναδά και ακολούθησαν τρεις ακόμη εκδόσεις ETF Ethereum τον ίδιο μήνα.
3)Η εισαγωγή του πρωτοκόλλου EIP1559 το καλοκαίρι 2021 είναι σημαντική.
Ο στόχος του EIP 1559 είναι να καταστήσει πιο προβλέψιμες τις χρεώσεις συναλλαγών στο Εthereum εισάγοντας ένα αυτόματα υπολογισμένο βασικό τέλος για όλες τις συναλλαγές ανάλογα με τη δραστηριότητα του δικτύου. Μόλις πληρωθεί με αιθέριο, αυτό το τέλος θα καταργηθεί αμέσως, πράγμα που συνεπάγεται μειωμένη προσφορά Ethereum στο μέλλον
4)Το Ethereum 2.0 αναμένεται να γίνει πολύ πιο ενεργειακά αποδοτικό μέχρι το τέλος του 2022.
Το Ethereum 2.0 περιλαμβάνει μια αλλαγή από Μηχανισμό επικύρωσης Proof-of-Work εντάσεως ενέργειας σε έναν πολύ λιγότερο μηχανισμό επικύρωσης Proof-of-Stake.
Ως αποτέλεσμα, θα χρειαζόταν λιγότερη υπολογιστική ισχύς και κατανάλωση ενέργειας για τη διατήρηση του δικτύου Εthereum.
5) Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων και η ενδεχόμενη εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής ασκούν πτωτική πίεση στο bitcoin ως μορφή ψηφιακού χρυσού, με τον ίδιο τρόπο που οι υψηλότερες πραγματικές αποδόσεις ασκούν πτωτική πίεση στον παραδοσιακό χρυσό.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το bitcoin και το ethereum μπορούν να συνυπάρχουν και φαινομενικά να γίνουν ακόμη πιο δημοφιλή και τελικά να χτυπήσουν νέα υψηλά όλων των εποχών.
Ως υπενθύμιση το FundStrat βλέπει το bitcoin να φθάνει στα 100.000 δολάρια από 36.000 με 37.000 δολάρια την τρέχουσα περίοδο και το Ethereum να αυξάνεται στα 10.500 δολάρια από 2.200 δολάρια την τρέχουσα περίοδο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας