• Cryptocurrencies

    FTX: Ποινή κάθειρξης 2 ετών και $11 δισ. για το «δεξί χέρι» του φυλακισμένου Sam Bankman Fried

    • NewsRoom
    Caroline Ellison

    Η Caroline Ellison αποχωρεί από το δικαστήριο στη Νέα Υόρκη Φωτογράφος: Michael Nagle/Bloomberg


    Ποινή φυλάκισης δύο ετών επιβλήθηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης στην Caroline Ellison, το “δεξί χέρι” και πρώην σύντροφο του ιδρυτή της FTX, Sam Bankman-Fried, ο οποίος καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση για απάτη που αφορούσε κλοπή δισεκατομμυρίων δολαρίων από τους πελάτες της εταιρείας του.

    Η απόφαση διατάσσει επίσης την Ellison να πληρώσει πάνω από 11 δισ. δολάρια στο δικαστήριο, ενώ δεν αποκλείεται να κληθεί να πληρώσει ακόμα περισσότερα χρήματα, εάν τεθεί ζήτημα αποζημιώσεων.

    Στο πλαίσιο της συμφωνίας που έκλεισε με τις αμερικανικές αρχές, η Ellison παραδέχθηκε την ενοχή της σε κατηγορίες απάτης, ξεπλύματος χρήματος και άλλες, ενώ κατέθεσε και κατά του Bankman-Fried.

    Ωστόσο, η μέγιστη ποινή την οποία αντιμετώπιζε με βάση τις κατηγορίες ήταν 55 φορές μεγαλύτερη από αυτή που της επιβλήθηκε, δηλαδή έως 110 χρόνια φυλάκιση.

    Στο δικαστήριο, η Ellison ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “Ο εγκέφαλός μου δεν μπορεί καν να συλλάβει το μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσα”.

    Η Ellison κατέθεσε επί τρεις ημέρες, αναφέροντας στους ενόρκους ότι ο Bankman-Fried ζήτησε από εκείνη και από άλλους να πάρουν χρήματα από τους πελάτες της FTX εν αγνοία τους.

    Στο πλαίσιο της δίκης της, η Ellison συνάντησε τους εισαγγελείς περίπου 20 φορές, προκειμένου να τους βοηθήσει στην υπόθεσή κατά του Bankman-Fried.

    Μάλιστα, οι δικηγόροι της επέμεναν ότι λόγω της συνεργασίας αυτής δεν θα έπρεπε να εκτίσει ποινή φυλάκισης.

    Η απάτη των 10 δισ. δολαρίων

    Με τα στοιχεία να είναι αδιαπραγμάτευτα για το αν υπήρξε ή όχι απάτη σε ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, το δικαστήριο της Νέας Υόρκης κλήθηκε τον Μάρτιο να λάβει μία απόφαση για το αν ο Bankman-Fried είναι ένας οικονομικός απατεώνας της σειράς ή ένας σεσημασμένος κακοποιός.

    Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει ποινή κάθειρξης 40 έως 50 ετών για την υπόθεση που έχουν χαρακτηρίσει  “πιθανότατα τη μεγαλύτερη απάτη της τελευταίας δεκαετίας” με περισσότερα από 1 εκατομμύριο θύματα και απώλειες άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Η νομική ομάδα του Bankman-Fried βέβαια, υποστήριξε ότι η ποινή δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 6,5 χρόνια, επικαλούμενη τη φιλανθρωπική του δράση, ενώ υποστήριξαν ότι οι εισαγγελείς διαστρέβλωσαν την αλήθεια, παρουσιάζοντάς τον ως έναν «διεφθαρμένο σούπερ κακό», ο οποίος θα έπρεπε να γεράσει στη φυλακή.

    Η δίκη του πρώην παιδιού-θαύμα στα crypto

    Ίσως το μοναδικό αγαπημένο παιδί της WallStreet, το οποίο προερχόταν από την βιομηχανία των crypto, ο SamBankmanFried εξέπληξε τον επιχειρηματικό κόσμο, όταν κατέρρευσε εν μία νυκτί.

    Το παιδί θαύμα, απόφοιτος του ΜΙΤ βρέθηκε μέσα σε πέντε χρόνια, στα οποία κατάφερε να μπει στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων, να κατηγορείται για βαρύτατα ποινικά αδικήματα.

    Ένας προβληματικός ισολογισμός που δημοσιοποιήθηκε σε έναν ιστότοπο τον Νοέμβριο του 2022 δεν άργησε να πυροδοτήσει 6 δισ. δολάρια σε αναλήψεις πελατών και λίγες ημέρες αργότερα η εταιρεία κατέθεσε αίτηση για πτώχευση.

    Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της FTX Sam Bankman-Fried
    Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της FTX Sam Bankman-Fried

    Δεν πέρασε ούτε ένας μήνας και ο SamBankmanFried συλλαμβάνεται στις Μπαχάμες, όπου μέχρι τότε ήταν ο τόπος κατοικίας του και τα γραφεία της FTX.

    Λίγες μέρες μετά κάνει την εμφάνισή του στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν και αναμένει τη δίκη του, η οποία ορίζεται για τον Οκτώβριο του 2023.

    Στις 3 Οκτωβρίου 2023 ξεκινάει η δίκη του στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μανχάταν με τον SamBankmanFriedνα αρνείται τις κατηγορίες και να δηλώνει αθώος.

    Στις 2 Νοεμβρίου του 2023, το πρώην παιδί θαύμα των cryptoκαταδικάζεται και για τις επτά κατηγορίες που αντιμετώπιζε.

    Διαβάστε επίσης: 

    Sam Bankman-Fried: Ο πρώην μεγιστάνας των crypto κάνει συναλλαγές στη φυλακή με… ρύζι

    Sam Bankman Fried: 25 χρόνια κάθειρξη στον έκπτωτο μεγιστάνα της κρυπτογράφησης

    Enron, Madoff, Sam Bankman-Fried: Τρία κορυφαία οικονομικά σκάνδαλα που δικάστηκαν σε χρόνο – ρεκόρ



    ΣΧΟΛΙΑ